Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekko na wiosnę

Wiosna w pełni więc najwyższy czas pomyśleć o czymś lżejszym do jedzenia,aby poczuć się lżej po ciężkiej zimie. A co najlepiej się do tego nadaje? Sałatki oczywiście.

Sałatki na wiosnę różnią się od tych zimowych choć w sklepach można kupić fajne warzywa czy owoce praktycznie przez cały rok. Ale wiadomo, że takie świeże i właśnie wiosenne są najlepsze i najzdrowsze. A jeszcze jak mamy je z własnych upraw bez chemii to już po prostu jesteśmy w raju.

Tak więc jeżeli mamy już postanowienie na lżejszą dietę to z warzyw i owoców możemy wyczarować super smaczne sałatki. Mogą być warzywne, owocowe lub owocowo - warzywne. Wszystko zależy od naszej wyobraźni.

Jak wiadomo jemy oczami to sałatki są bardzo kolorowe i zachęcają nas do ich skosztowania.

Zapraszam po kilka inspiracji, może znajdziecie coś co przypadnie Wam go gustu i jakiś przepis wypróbujecie.

Sałatka z polędwicą i kulkami ryżowymi

Kulki ryżowe:
1 szklanka ugotowanego ryżu białego
2 łyżki drobno startego sera żółtego
ostra mieszanka przypraw
sól
pieprz
1 łyżka jogurt naturalnego
Dodatki:
1 garść roszponki
2 jajka ugotowane na twardo
kilka paseczków czerwonej papryki
2 plasterki cebuli
kilka plasterków wędzonej polędwicy
Sos:
1 sos sałatkowy włoski
6 łyżek oleju ryżowego
3 łyżki octu ryżowego


Składniki sosu umieścić w małym słoiczku, zakręcić zakrętkę i potrząsając słoikiem wymieszać sos.
Ryż ( leciutko letni ) wsypać do miski, dodać starty na drobnych oczkach ser, jogurt i przyprawy i wymieszać składniki.
Następnie formować z masy kuleczki ryżowe i położyć je na talerzu.
W głębokim talerzu umieścić roszponkę, położyć pokrojone na cząstki jajka, posiekaną cebulę i paprykę.
Na koniec ułożyć plasterki polędwicy zawinięte w ruloniki oraz kulki ryżowe i polać przygotowanym sosem.

Lekko na wiosnę

 

Sałatka na kilka kęsów

Sos:
1 łyżeczka musztardy chrzanowej
4 łyżki oleju lnianego
1 łyżeczka octu
sól do smaku
słodka papryka do smaku
pieprz do smaku
1 łyżeczka syropu trzcinowego

składniki sałatki:
1 garść sałaty rzymskiej (młode liście)
1 mała garść świeżego szpinaku
1 jajko (ugotowane na twardo)
1/4 pomidora
1 plaster cebuli
1 truskawka
2 plastry szynki lub innej wędliny
1 łyżka sera sałatkowego typu feta
2 łyżki grzanek czosnkowych
1/2 łyżeczki czarnuszki
kilka szczypiorków
1 mała gałązka natki pietruszki

Liście sałaty i szpinaku umyć i dokładnie osuszyć.
Rozłożyć w misce i przygotować pozostałe składniki.
Jajko pokroić na ćwiartki, pomidora na cząstki, wędlinę pokroić na pół i zwinąć w rożki, cebule pokroić na cienkie paseczki, truskawkę na ćwiartki.
Składniki sosu wymieszać najlepiej umieszczając składniki w małym słoiczku, zakręcić zakrętkę i energicznie potrząsnąć kilka razy.
Na zieleninie rozłożyć przygotowane składniki, posypać grzankami i czarnuszką oraz rozdrobnionym serem, polać sosem i na sam koniec dodać odrobinę szczypiorku i natki.
Sałatka gotowa jest do spożycia.

Lekko na wiosnę

 Sałatka z bobem

2 liście sałaty rzymskiej (część środkowa sałaty)
1 liść sałaty radicchio
2 gałązki sałaty salanowa frisee czerwona
2 łyżki kukurydzy z puszki
4 ogóreczki po meksykańsku
2 kulki mini mozzarelli
6 plasterków chorizo
2 pomidorki koktajlowe
3 łyżki ugotowanego i obranego bobu
Sos:
3 łyżki oleju ryżowego
1/5 łyżeczki musztardy rosyjskiej
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
cukier do smaku
1 łyżka octu ryżowego

Sałaty umyj i osusz.
Sałatę rzymską i radicchio porwij na kawałki, wrzuć do miski i wymieszaj, po czym wyłóż na talerz.
Sałatę frisee podziel na listki i ułóż koliście na bokach talerza.
Mozzarellę, pomidorki i ogórki po meksykańsku pokrój na kawałki i ułóż na sałacie.
Następnie posyp kukurydzą i bobem a także połóż chorizo.
Na koniec wymieszaj składniki sosu i polej nim sałatkę.
Podawaj po około pięciu minutach.

 

Sałatka wiosenna eksplozja

sałata (kilka liści)
1 jajko (ugotowane na twardo)
2 rzodkiewki
świeży ogórek (kilka plastrów)
3 plastry polędwicy sopockiej
2 plastry pomidora
szczypiorek
natka pietruszki
Sos :
4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki octu jabłkowego
miód do smaku
sól
pieprz
1 łyżeczka ostrej musztardy

Ugotowane na twardo jajko umieścić między pięcioma patyczkami do szaszłyków.
Końce złączyć i obwinąć je gumkami, włożyć do woreczka i przechowywać w lodówce kilka godzin.
Potem delikatnie usunąć gumki i patyczki a jajko pokroić w plastry.
Składniki sosu dokładnie wymieszać a ilość przypraw dodać według własnego smaku.
Umyte i osuszone liście sałaty ułożyć na talerzu, jeśli są duże porwać na kawałki.
Rzodkiewki, plastry ogórka i pomidora pokroić i ułożyć na sałacie.
Plastry polędwicy przekroić na pół i zwinąć w rożki a potem także ułożyć na sałacie i w każdy rożek wetknąć paseczki szczypiorku i natki.
Na koniec ułożyć pokrojone jajko i polać przygotowanym sosem.

Lekko na wiosnę

 Sałatka z serem korycińskim

2 garście mixu sałat
2 cienkie kiełbaski śląskie
kilka cienko pokrojonych plasterków sera korycińskiego naturalnego
6 daktylowych pomidorków
1 łyżka kukurydzy z puszki (czubata)
czarny sezam do posypania
Sos:
3 łyżki oleju
1 łyżeczka octu
sól
pieprz
1/2 łyżeczki ostrej musztardy
cukier

Sałatę opłukać i osuszyć w suszarce lub zawinąć w czystą ściereczkę.
Osuszoną sałatę przełożyć do dwóch miseczek.
Kiełbaski pokroić ukośnie w plasterki a pomidorki na połówki.
Na sałacie rozłożyć kiełbasę i pomidory, następnie dodać plasterki sera i kukurydzę.
Składniki sosu dokładnie wymieszać i polać sałatki w miseczkach.
Na sam koniec posypać czarnym sezamem.
Podawać po około pięciu minutach, gdy sałatka się lekko przegryzie.

Lekko na wiosnę

 

 

 

 

 

Po więcej sałatkowych inspiracji zapraszam do moich przepisów :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak