Kupując ryby do spożycia zawsze trzeba zwracać uwagę na ich świeżość, więc najlepiej kupować w sprawdzonym sklepie rybnym, nigdy w markecie, gdzie leżą czasem kilka dni.
Nie powinno się natomiast kupować do spożycia ryb hodowlanych, które nie rzadko są karmione antybiotykami dla szybszego wzrostu.
Oprócz świeżej ryby łatwo dostępne są również mrożone, wędzone i marynowane.
Niektóre rodzaje ryb przetwarzane są na tzw. konserwy rybne, które chętnie wykorzystujemy m.in. w sałatkach.
Ryby oprócz tego, że są lekkostrawne zawierają łatwo przyswajalne białka, witaminy A i E, a także witaminy z grupy B, sód, potas, wapń, magnez, fosfor, oraz tłuszcze (w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe - EPA i DHA). Ryby morskie dodatkowo zawierają jod. (za wikipedia.org)
Nie ulega więc żadnym wątpliwościom, że warto jeść ryby, głównie ze względów zdrowotnych, poza tym przygotowanie tak delikatnego mięsa to sama przyjemność.
Rybne inspiracje:
Ryba zapiekana z marchewką (przepis)
Filety ze szczupaka w sosie pieczarkowo-śmietanowym
Składniki (dla 2 osób):
- 2 filety ze szczupaka
- sól
- pieprz
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
Sos:
- 250 g pieczarek
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Oczyszczone pieczarki rozdrabniamy w malakserze. Wrzucamy na patelnie z dodatkiem oleju, oprószamy solą i pieprzem, odparowujemy.
Po odparowaniu dodajemy śmietanę i podgrzewamy do czasu, aż sos zacznie gęstnieć.
Filety ze szczupaka kroimy w mniejsze kawałki, oprószamy solą i pieprzem. Panierujemy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano.
Usmażone kawałki filetów przekładamy do sosu i podgrzewamy razem ok. 2-3 minuty.
Paprykarz z kaszą jaglaną (przepis)