Kuszą nas bogactwem kolorów, smakiem i zapachem. Wiosną pojawiają się już pierwsze nowalijki, które odpowiednio wybrane są doskonałym źródłem witamin i uzupełnieniem menu. Czy jednak wszystkie młode warzywa są zdrowe? Dietetyk Naturhouse podpowiada, jak wybrać te najlepsze.
Po zimie w naszym organizmie mogą występować niedobory witamin i minerałów, spowodowane m. in. brakiem świeżych warzyw oraz owoców w codziennym jadłospisie. Aby zapewnić sobie odpowiednią dawkę niezbędnych składników odżywczych i zadbać o zdrowe menu, warto wraz z nadejściem wiosny korzystać z dobrodziejstw natury w postaci nowalijek. Młode warzywa stanowią doskonałe urozmaicenie diety, są źródłem cennych dla zdrowia składników mineralnych i witamin. Mają także liczne właściwości zdrowotne.
Które najcenniejsze?
Do najpopularniejszych nowalijek należy m. in. rzodkiew, która dostarczy nam odpowiedniej dawki potasu, magnezu, wapnia oraz witamin: C i z grupy B, a także pozytywnie wpłynie na kondycję włosów i paznokci.
W pielęgnacji urody pomocna okaże się również młoda sałata zawierająca mnóstwo minerałów oraz witamin, w tym witaminę E, która chroni przed działaniem wolnych rodników i spowalnia tym samym procesy starzenia się skóry. Dodatkowo jest źródłem kwasu foliowego, dlatego podobnie jak natka pietruszki, polecana jest zwłaszcza kobietom w ciąży – mówi Beata Prusińska, dietetyk z Centrum Naturhouse.
Z kolei koper dodany do potraw pobudzi apetyt i pomoże zwalczyć dolegliwości układu pokarmowego (wzdęcia i niestrawność). Ma on także właściwości stymulujące laktację u kobiet karmiących piersią.
Dodając np. do twarożku garść szczypiorku zapewnimy organizmowi dawkę magnezu, wapnia oraz witaminy C. Młody szczypiorek ma także działanie bakteriobójcze i wspomaga przemianę materii.
Źródłem cennych minerałów, przede wszystkim jodu, jest także świeża rzeżucha, którą podobnie jak inne warzywa (szczypiorek, pietruszkę) możemy bez problemu wyhodować sami w domu.
Czy wszystkie młode warzywa są zdrowe?
Nowalijki nie zawsze jednak są bezpieczne dla zdrowia. Zwłaszcza te młode warzywa, które pojawiają się w sklepach bardzo wcześnie, hodowane są zazwyczaj w szklarniach, bez dostępu do światła słonecznego, mogą też zawierać szkodliwe substancje, jak np. azotany czy sztuczne nawozy. Z tego powodu zaleca się, aby dzieciom do drugiego roku życia nie podawać ich w ogóle. Na nowalijki powinny również uważać osoby ze skłonnościami do alergii oraz cierpiące na zespół jelita nadwrażliwego. Bardzo ważne jest dokładne sprawdzanie źródła, z którego pochodzą uprawy. Najlepsze są te z gospodarstw ekologicznych lub od zaprzyjaźnionych dostawców. Robiąc zakupy na targu lub w warzywniaku warto zapytać sprzedawcę, skąd pochodzą warzywa. Sami również możemy ocenić, czy produkt jest naturalny i świeży, chociażby po jego wyglądzie i zapachu. Jeśli warzywa są bardzo wyrośnięte, mają jaskrawe kolory i są dostępne w sklepach na samym początku sezonu, może to oznaczać, że zawierają większą ilość sztucznych nawozów. Lepsze będą zatem te mniejsze, bardziej jędrne, o naturalnym, delikatnym zapachu. Pamiętajmy też, aby przed spożyciem dokładnie umyć i wypłukać produkty, a także cienko obrać je ze skóry – zaleca dietetyk z Naturhouse.
Odpowiednio dobrane nowalijki są z pewnością zdrowym, a przede wszystkim smacznym dodatkiem do wiosennych potraw. Doskonale sprawdzą się jako przekąski, które możemy podjadać między posiłkami. Dodatkowo są niskokaloryczne, dlatego mogą być dobrym uzupełnieniem diety dla osób walczących z nadmiernymi kilogramami. Świeże, kolorowe i pachnące warzywa będą także nie lada ozdobą dla tradycyjnych potraw.
Konsultacja dietetyczna
mgr Beata Prusińska
Dietetyk kliniczny
Dietetyk Naturhouse