Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurawina - czerwone "złoto"

Małe kulki o pięknej ciemnoczerwonej barwie, mają zbity miąższ i cierpki smak. Owoce żurawiny dzięki zawartości w sobie kwasu benzoesowego (naturalny konserwant) bardzo długo zachowują swoje właściwości.

Żurawina jest uniwersalnym dodatkiem do dań wytrawnych i słodkich. Najbardziej wszechstronne są owoce suszone, które można dodawać niemal do każdej potrawy i o każdej porze roku. Wzbogacam nią często domowe pieczywo – chleb na zakwasie, często sałatki, owsianki, zupy lub sosy. Można ją namoczyć i zrobić z niej frużelinę. Ze świeżej lub mrożonej można zrobić konfiturę, frużelinę, nalewki, sok, kisiel lub sos.

Żurawina należy do rodziny wrzosowatych. W Polsce rośnie żurawina błotna, która na wschodzie kraju nazywana jest klukwą. Na dużą skalę uprawia się żurawinę wielkoowocową, najwięcej w Ameryce Północnej sąd się wywodzi. Owoce dojrzewają w połowie września, ale są zimotrwałe i dobrze znoszą przymrozki. Świetnie daje się przechowywać – w lodówce może pozostać w nienaruszonym stanie aż 3 miesiące!

Zadziwiła mnie metoda zbierania żurawinyna mokro! Krzaczki zalewa się wodą a potem strąca się z nich jagody. Żurawiny unoszą się na wodzie, a następnie są odsysane do pojemników i transportowane taśmociągami na ciężarówki. Tą metodą sześciu pracowników zbiera dziennie ponad 130 ton żurawin.

pole

 fot. Cranberry Marketing Committee

 Żurawinę zbiera się też tradycyjnie – na sucho, zrywa się jagody z krzaczka.

 

Najpopularniejsze postacie żurawiny:

mrożona, suszona, świeża, konfitury, sok i nektar, nalewka

Z1

 

Zdrowotne zalety żurawiny:

- jest bogata w wit. C i potas

- chroni przed infekcjami dróg moczowych

- zmniejsza ryzyko występowania próchnicy zębów

- antyoksydanty w iej obecne korzystnie wpływają na układ krwionośny

- zmniejsza ryzyko wystąpienia wrzodów żołądka

- działają przeciwgorączkowo, uspokajająco

- skutecznie obniża poziom cholesterolu

- ułatwia trawienie i pobudza pracę trzuski

- sok leczy jaskrę

Jej zalety można wymieniać bez końca, dlatego warto a nawet trzeba ją włączyć do codziennej diety.

 

Kilka moich propozycji na potrawy z wykorzystaniem żurawiny.

Konfitura żurawionowa z nutką pomarańczy i cynamonu (Przepis)

Konfitura świetnie pasuje do mięsa, serów i jako dodatek do sosów.

Konfitura

  

Rolady wołowe w winnym sosie z czerwoną cebulą i konfiturą żurawinową (Przepis)

Rolady duszone w pysznym winnym sosie przełamanym słodyczą czerwonej cebuli i konfiturą z żurawiny. Do mięsa polecam ziarna jęczmienia i pieczone bataty i dynię piżmową o lekko orzechowym posmaku. Idealny obiad w świąteczne dni.

zrazy

  

Chleb świąteczny z żurawiną i orzechami włoskimi (Przepis)

Chleb na zakwasie, lekko słodki i chrupiący, z puchatym miąższem. Świąteczny lub codzienny - jak kto woli.

chleb

  

Krem z dyni z żurawiną i boczkiem (Przepis)

Delikatny krem z dyni, wzbogacony smakowo mleczkiem kokosowym, podałam z kleksem frużeliny żurawinowej i chrupiącą posypką z boczku.

zupa

 

Bagietki imprezowe (Przepis)

Pajdki chrupiącej bagietki zapiekane z camembertem, podawane z szynką paremńską i konfiturą z żurawiny.

bagietka

  

Roladki z camembertem i żurawiną w sosie śliwkowo-rozmarynowym (Przepis)

Roladki nadziewane camembertem i żurawiną duszone w sosie śliwkowo-rozmarynowym. Idealne na niedzielny lub świąteczny obiad. Do roladek podaję pieczone ziemniaki i fasolkę szparagową.

roladki

Jolcia_90 15.12.2015 19:55
Sposób pozyskiwania żurawiny na mokro robi wrażenie :) Lubię połączenie mięsa z żurawiną.
Renata9 14.12.2015 14:11
Świetne przepisy, pewnie z nich skorzystam :-)
monikaT83 14.12.2015 10:36
Uwielbiam żurawine. Szkoda tylko że taka droga :( Przepisy bardzo smakowite :)
bietka 13.12.2015 13:53
żurawina jest bardzo smacznym dodatkiem do różnych potraw :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak