Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Niedoceniona ciecierzyca

Ciecierzyca jest coraz bardziej popularną rośliną, już nie tylko w środowisku jaroszy. Najczęściej wykorzystywana jest jako zamiennik mięsa ze względu na bogaty skład aminokwasowy, ale nie tylko.

Ciecierzyca jest coraz bardziej popularną rośliną, już nie tylko w środowisku jaroszy. Najczęściej wykorzystywana jest jako zamiennik mięsa ze względu na bogaty skład aminokwasowy, ale nie tylko.

Cieciorka posiada wyjątkowe wartości odżywcze - jest źródłem potasu, cynku oraz dobroczynnego błonnika. Zawartość kwasu foliowego również zasługuje na uwagę – jedna porcja pokrywa aż 70% dziennego zapotrzebowania – zauważa Dominika Sikora, dietetyk Naturhouse. 100g ugotowanej cieciorki to 164 kcal, co niesie za sobą 8g błonnika i prawie 9g białka (zalecane dzienne spożycie białka to ok. 20-35g). To tylko kilka powodów dla których warto sięgać po tę ciągle niedocenianą roślinę strączkową. Jakie jeszcze korzyści niesie za sobą spożywanie ciecierzycy?

• Białko roślinne powinno stanowić połowę białek w diecie - zauważa dietetyk Naturhouse – ciecierzyca będzie świetnym wyborem jeśli chodzi o zapewnienie odpowiedniej podaży białka roślinnego, a białko roślinne jest lepiej trawione przez organizm;
• Wpływa na obniżenie ciśnienia – wysoka zawartość potasu wpływa na udrażnianie naczyń krwionośnych - krew swobodniej krąży, a ciśnienie się obniża;
• Pomocna przy leczeniu niedokrwistości z uwagi na obecność żelaza;
• Z uwagi na niski indeks glikemiczny (IG=30) bez obaw mogą sięgać po nią cukrzycy;
• Podnosi odporność organizmu;
• Poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci - zawiera wysoką zawartość cynku;
• Pomocna w odchudzaniu – ze względu na zawartość błonnika, zwiększa wydalanie tłuszczu, a zmniejsza wchłanianie energii pochodzącej z pożywienia;
• Ciecierzyca obniża tym samym poziom cholesterolu;
• Zalecana jest też przy zaparciach;
• Pozwala na urozmaicenie posiłków – znudziło Ci się mięso na obiad? Skorzystaj z naszego pomysłu na gulasz z ciecierzycy!

Gulasz z ciecierzycy


Składniki:
1 puszka konserwowej ciecierzycy
1 puszka krojonych pomidorów
1 czerwona papryka
1 cebula
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki mielonego imbiru
zioła prowansalskie
natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oleju roślinnego

Przygotowanie:
W garnku rozgrzać olej i przysmażyć pokrojony czosnek oraz cebulę. Dodać pokrojoną w paski paprykę, podlać wodą i dusić do paprykę przez ok. 5 minut, następnie dodać pomidory wraz z zalewą. Przyprawić ziołami, imbirem, solą i perzem. Gdy sos zacznie gęstnieć dodać odsączoną cieciorkę i wszystko razem wymieszać. Podawać z ryżem, kaszą lub pełnoziarnistym pieczywem.

Smacznego i na zdrowie!

Najbliższego dietetyka znajdziesz na www.naturhouse.com lub pod numerem infolinii: 801 11 12 13 (opłata wg taryfy operatora).

Niedoceniona ciecierzyca

kinga1976 08.11.2015 10:22
Dobre jest również z soczewicą-polecam wypróbować
slodkieniebo 21.10.2015 13:46
Robię podobne danie tylko zawsze używałam do jego wykonania fasole :) Czas kupić ciecierzycę i spróbować wykonać danie właśnie z nią :)
bietka 20.10.2015 17:50
ten gulasz musi być smaczny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak