Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka kebab-gyros, czyli sekret ukryty w bogactwie przypraw

Smaczna, szybka w przygotowaniu i … doskonała na wiele okazji! Chociaż jej końcowy efekt, zależy przede wszystkim od naszych kulinarnych upodobań i smaków, to jednak nie wyobrażamy jej sobie bez odpowiednio wybranych przypraw.

Uważa się, że początki sałatki kebab-gyros sięgają już XIX wieku, a pomysł na nią pochodzi od tureckiego doner kebaba. Dzisiaj doceniana jest głównie przez swój zdrowy i lekki skład, ale również wyjątkowy smak, który zawdzięcza odpowiednio skomponowanym przyprawom i sosom. To właśnie we właściwym ich doborze – tkwi sekret wydobytego smaku. Chociaż jej kompozycja w znacznej mierze zależy od naszych kulinarnych inspiracji to jedno jest pewne, jej przyrządzanie to doskonała alternatywa na wiele okazji: począwszy od rodzinnych spotkań, a kończąc na kolacjach w gronie przyjaciół. Co równie ważne, jej wykonanie jest bardzo proste i nie zajmuje sporo czasu.

Sałatka kebab-gyros doskonale smakuje podawana sama, jak również w połączeniu z bagietką lub zawinięta w placki tortilli. Aby udekorować przygotowane danie warto posypać je natką pietruszki. Zielony kolor nada sałatce apetyczny i smakowity wygląd.

Składniki:
1 duża pierś z kurczaka 
8 szt. kukurydzy minikolby pokrojonej na małe kawałki 
1 posiekana w kostkę słodka cebula
100 g łagodnego ketchupu
200 g majonezu
1 pokrojona mała główka sałaty lodowej
Ogóreczki konserwowe Smak
Natka pietruszki suszona Prymat
1 opakowanie Przyprawy kebab-gyros Prymat

Przygotowanie: 
Pierś z kurczaka zamarynować w przyprawie kebab-gyros, zgrillować i pokroić w cienkie plastry. 
Cebulę podsmażyć na oleju, doprawić przyprawą kebab-gyros. 
Schłodzonego kurczaka przełożyć do dużej miski, dodać cebulę, ogóreczki i kukurydzę, dokładnie wymieszać. 
Majonez połączyć z ketchupem. Dodać pokrojoną sałatę lodową i sos, wymieszać. 
Podawać z bagietką lub zawiniętą w placki tortilli. Posypać do dekoracji.

eewelina 01.05.2016 16:40
Ja wczoraj robiłam bardzo podobną i zawijałam w tortillę tylko właśnie z kukurydzą z puszki.
Megi 09.11.2015 07:04
sałatka pierwsza klasa;) super pomysł z zawinięciem w placek
bietka 09.10.2015 11:26
pyszna sałatka, ja robię całkiem podobna, tylko zamiast dawać mini kolby kukurydzy dawałam zwykłą kukurydzę z puszki, a zamiast sałaty lodowej dawałam kapustę pekińską, ale muszę spróbować tej wersji i zawinąć w placki tortilli, na pewno będzie pychota :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak