Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bataty czy warto je jadać ?

Bataty pochodzą z Ameryki Południowej, i możemy się nimi delektować za sprawą Krzysztofa Kolumba który z nimi przypłynął. Bataty występują w 400 odmianach, i mogą mieć skórkę pomarańczową, fioletową, czerwoną, żółtą i białą.  

Bataty pochodzą z Ameryki Południowej, i możemy się nimi delektować za sprawą Krzysztofa Kolumba który z nimi przypłynął. Bataty występują w 400 odmianach, i mogą mieć skórkę pomarańczową, fioletową,czerwoną,żółta i białą.

 

Czerwone bataty zawierają dużo likopenu,z kolei fioletowe zawierają antocyjany silne przeciwutleniacze. Fioletowe warzywa niszczą komórki nowotworowe dlatego warto jadać bataty w tym kolorze.

Żółte bataty zawierają karotenoidy, poprawiają nasz wzrok. Polecane są osobom które są nerwowe, podlegają większemu stresowi i wysiłkowi fizycznemu,.

Kształtem przypominają ziemniaki są jednak dłuższe i mają szpiczaste końcówki. Na tle innych warzyw posiadają najwięcej witaminy E.

Bataty zawierają 50 % więcej składników odżywczych niż ziemniaki, dlatego powinniśmy je jeść. Zawierają witamin A,B, N6,.C,E.K,PP. Oraz minerały wapń, potas, magnez, żelazo, selen, cynk, mangan, fosfor. W 100 g mają 86 kalori. Bataty zawierają dużo błonnika, nie zawierają cholesterolu dlatego mogą go jadać prawie wszyscy. Powinny je jeść osoby z chorobami, jelita cienkiego, raka okrężnicy. Zwalniają proces starzenia. Bataty rzadko goszczą na naszych stołach, a powinniśmy jadać te słodkie ziemniaki.

Często zniechęca nas do nich ich cena i to że są trudno dostępne, ale czasami warto zainwestować w nasze zdrowie kupując bataty a nie leki. Przeprowadzono badania że kobiety, które jedzą produkty bogate w beta karoten a bataty go mają, zmieszają ryzyko zachorowania na raka piersi.Zawierają o 28 % więcej potasu niż banan który jest tak polecany.

Bataty można smażyć, gotować, piec. W smaku przypominają trochę dynię i marchewkę. Można je przyrządzać na słodko i na ostro. Można z nich robić zupy kremy, zapiekanki, idealne są do sałatek, do zapiekania z innymi warzywami, idealne są także na frytki.

Bardzo fajne są placki ziemniaczane z batatów, pure, chipsy. Można z nich robić naleśniki, piec ciasta. Przetwarzane są także na mąkę, płatki, sago. Głównie produkuje się je w Chinach, Japonii, USA, Indiach, Bazyli.

 

Bataty zaleca się gotować zaraz po obraniu, ponieważ miąższ zmienia kolor na wskutek oddziaływania powietrza. Najzdrowsze są przyrządzone na parze bo zachowują najwięcej skalników odżywczych i zachowują one wtedy niższy indeks glikemiczny. Bataty zawierają szczawiany nie tyle co szpinak, ale powinny na nie uważać osoby z chorobami nerek.

 

Pieczone bataty z dynią i gryczaną

 

Bataty czy warto je jadać ? 

batat 1 sztuka

1/4 dyni Hokkaido

1 papryka czerwona

2 cebule czerwone
1 woreczek kaszy gryczanej
oliwa
1 łyżeczka przyprawy greckiej/ bazylia, oregano, suszona pietruszka/
sól, pieprz
100 g tofu
3 łyżki octu balsamico
10 gałązek koperku
1 garść rukoli 

Bataty czy warto je jadać ?

Kaszę gryczaną gotuję według instrukcji an opakowaniu. Dynię obieram, pozbawiam nasion i kroję w kostkę. Batat obieram i także kroję w kostkę. Partykę kroję w paski, cebulkę kroję w kostkę dużą. Warzywa układam na papierze do pieczenia na blaszce, polewam oliwą, posypuję przyprawą grecką, solą, pieprzem. Wstawiam na 15 minut do piekarnika temp 200 stopni. Warzywa wyjmuje ale paprykę zostawiam jeszcze w wyłączonym piekarniku bo ona musi dłużej dochodzić.Tofu kroję w kostkę, przekładam do miseczki, dodaję ocet balsamiczny odstawiam na godzinę. Do kaszy dodaję warzywa, tofu, koperek pokrojony,  rukolę,doprawiam i mieszam.

 

Ziemniaczana sałatka z batatami

 

Bataty czy warto je jadać ? 

 

 

 1/2 batata

3 ziemniaki

150 g dyni

1 papryka czerwona

7 gałązek koperku

2 łyzki jogurtu greckiego

2 ząbki czosnku

200 g bobu

5 różyczek kalafiora

 

Bataty czy warto je jadać ?

Batat, ziemianki, dynię obieram i kroję w kostkę. Przekładam do garnka, dodaję kalafior i gotuje aldente w osolonej wodzie. Bób gotuję osobno także aldente. Obieram ze skórek. Ugotowane warzywa przekładam do miski, dodaję jogurt, czosnek sprasowany, sól, pieprz, pokrojony koperek.

Kokosowy krem z batatów

 

Bataty czy warto je jadać ?

 

 

 

 batat 1 sztuka

700 ml bulionu warzywnego

200 ml mleczka kokosowego

1 papryczka chili

1 cebula

5 ząbków czosnku

sól, pieprz

natka pietruszki

2 łyżki jogurtu greckiego

oliwa z oliwek

 

Bataty czy warto je jadać ? 

Batata obieram, kroję w kostkę, cebulę obieram i kroję w piórka. Układam na blaszce na papierze do pieczenia. Polewam oliwą, dodaję też czosnek nie obrany. Zapiekam 30 minut temp 200 stopni. Warzywa mają być miękkie. Warzywa przekładam do pojemnika, czosnek obieram z łupin i tez dodaję, dolewam bulion, mleczko kokosowe i miksuję blenderem. Zupę podgrzewam, doprawiam solą, pieprzem, podaję jogurtem, chili i natką pietruszki.

 

Bataty czy warto je jadać ?

 

 Pieczona sałatka z batatami i dynią

 

 

 

Bataty czy warto je jadać ? 

 

1/2 batata

300 g dyni Hokkaido

1 cebula czerwona

1 garść rukoli

100 g tofu

10 pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych

sos balsamico

sól, pieprz

1/3 łyżeczki suszonej bazylii

1/3 łyżeczki oregano

1/3 łyżeczki ziół prowansalskich

 olej

Bataty czy warto je jadać ? 

 

 

 

 

 

 

 

Bataty czy warto je jadać ?

 

 

 

tat i dynię obieram.  Dynię kroję w kostkę, batat kroję w słupki. Ba blaszce na papierze do pieczenia układam dynię, batat, cebulę plastry, pomidorki. Polewam oliwą, posypuję ziołami, solą, pieprzem.  Pomidorki wyjmuję wcześniej bo szybciej dochodzą. Wstawiam do piekarnika temp 200 stopni 20 minut. Tofu posypuję także przyprawami i smażę na patelni grillowej. Na rukoli układam pieczone warzywa, dodaję tofu pokrojone, polewam balsamico.

 Smacznego :-)

 

 

 

 

slodkieniebo 12.10.2015 10:18
Uwielbiam Bataty. Już kilka razy gościły na stole w moim domu w postaci np. frytek czy placuszków :)
mysza75 30.09.2015 12:23
Bietka jak lubisz dynię to będą tobie smakować :-)
bietka 30.09.2015 10:19
@mysza75 to ja myślę, że pewnie by mi smakowały :)
mysza75 28.09.2015 17:27
Bietka one smakuja coś pomiędzy dynią i marchewką. Najlepsze sa dla mnie pieczone z ziołami :-)
Mniam 28.09.2015 13:04
Z chęcią zjadłabym tą sałatkę :)
paulina2157 28.09.2015 12:01
to danie z kaszą gryczaną i pieczonymi batatami bardzo apetyczne. Lubię piuree z batatów
Ewa Wojtaszko 28.09.2015 11:54
ja już kilka razy podchodziłam do ich zakupu,może w końcu się skuszę i kupię,ciekawa jestem ich smaku
bietka 28.09.2015 10:32
jeszcze nigdy nie jadłam batatów, ciekawa jestem jak one smakują ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak