Blogi

prymat-07.2013121157

Sałatka cezar – kulinarny wynalazek z przypadku

Sałatka Cezar to najsłynniejsza sałata z wykorzystaniem sałaty rzymskiej. Z powodzeniem serwuje się ją w domach i restauracjach na całym świecie. Obowiązkowymi składnikami sałatki cezar są chrupiące grzanki i aromatyczny parmezan. Reszta dodatków zależy często od naszej kulinarnej inwencji.

 

 

Tak jak wiele innych kultowych dań znanych na całym świecie także sałatka cezar powstała przez przypadek. Jej nazwę zawdzięczamy Cezarowi Cardini, który w latach 20 XX wieku prowadził małą tawernę w Meksyku. Jak tradycja przekazuje, pewnego razu gdy zamykał swoją restaurację, zgłosiła się do niego grupka głodnych gości. W pośpiechu przygotował więc danie z tego co pozostało w magazynie. Ku jego miłemu zaskoczeniu danie zdobyło ogromne uznanie gości. Tak powstała sałata Cezar.

 

Bardzo popularna jest sycącą wersja sałatki cezar z piersią z kurczaka lub jajkiem. Można zaserwować ją również z bekonem, krewetkami lub łososiem. Wszystkie składniki łączymy z sosem winegret, Worcestershire lub czosnkowym na bazie majonezu. Aby dodatkowo podkreślić charakter wybranego sosu możemy dodać również fileciki anchois. Sałatkę podajemy w pojedynczych miseczkach lub na jednym dużym półmisku. To również idealna propozycja na lekki lunch do pudełka, które zabieramy do pracy.

 

Sałatka cezar

Składniki dla 4 osób:

4 małe piersi z kurczaka

4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka Ziół prowansalskich Prymat

1 płaska łyżeczka Papryki słodkiej Prymat  

½ łyżeczki Chili pieprz cayenne Prymat

Sól morska w młynku Prymat

 

1 główka sałaty rzymskiej

4 pokrojone w kostkę kromki pieczywa tostowego bez skórki

2 łyżki startego w płatki parmezanu

1 łyżeczka zgniecionego czosnku

Pieprz czarny mielony Prymat

Suszone pomidory Smak do dekoracji

 

Sos:

1 opakowanie Sosu sałatkowego czosnkowego Prymat

2 łyżki  majonezu

1 łyżka wody

2 łyżki startego na tarce o drobnych oczkach parmezanu  

1 łyżeczka posiekanych anchois

 

Sposób przygotowania:

Zawartość opakowania sosu czosnkowego połączyć z dwoma łyżkami majonezu, jedną łyżką wody, posiekanymi filecikami anchois i startym parmezanem, doprawić do smaku solą, słodką papryką i chili, dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut.

Wszystkie składniki marynaty wymieszać i dokładnie natrzeć nią umyte i oczyszczone piersi z kurczaka, odstawić do lodówki na 30 minut. Następnie mięso usmażyć na patelni grillowej lub upiec na grillu.

Na patelni podsmażyć czosnek z oliwą i kawałkami pieczywa tostowego, aż do uzyskania złotego koloru.

Porwane liście sałaty ułożyć na talerzach, wymieszać z sosem, na wierzchu ułożyć pokrojone w plastry zgrillowane piersi kurczaka. Tak przygotowane danie posypać grzankami czosnkowymi i płatkami parmezanu, udekorować suszonymi pomidorami.   

 

Porada: Przygotowując sałatki na bazie sałat, pamiętaj aby po umyciu dokładnie je osuszyć. Nie zapomnij też, że sałaty rwiemy palcami, bo dzięki temu zachowują swoje wartości odżywcze, będą chrupiące i kruche, a ponadto będą ładnie wyglądać.

 

Więcej przepisów na pyszne sałatki TUTAJ

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Megi

    bardzo dobra sałatka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !