Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasternak czy pietruszka?

Pasternak bywał stosowany jako zamiennik ziemniaków. Często jest mylony z pietruszką. Rzeczywiście obydwa warzywa wyglądają dość podobnie i łatwo nieświadomie pomylić te dwa warzywa. Są jednak sposoby na skuteczne odróżnienie jednego od drugiego.

Najłatwiej rozpoznać warzywa po naci. Liście pasternaku są jasne i pokryte od spodu włoskami. Pietruszka ma listki ciemnozielone i bez włosków.

Nie zawsze jednak mamy możliwość kupienia pasternaku z nacią. Dlatego innym sposobem jest sprawdzenie nasady korzenia. Pasternak u nasady ma delikatne wgłębienie z ciemną obwódką, w przeciwieństwie do jasnej nasady pietruszki. Korzenie pasternaku są też zazwyczaj większe niż pietruszki.

W smaku, pasternak jest nieco słodszy i mniej aromatyczny niż pietruszka. Korzeń pasternaku jest używany do przygotowywania zup, kremów oraz do surówek, np. z marchwią i sałatek warzywnych. Można go również spożywać na surowo.

gosia56 13.08.2015 10:18
kiedyś siłam pasternak na ogródku ale jakoś przestałam muszę jednak znowu zasiać .Bardzo lubiłam sałatkę jarzynową zamiast ziemniaków był pasternak ;)
Konczi 12.08.2015 14:39
Skusiłabym się na taki kremik :)) Czasami, a może i rzec można iż często mam wrażenie że w pojemnikach na korzeń pietruszki leżą pasternaki ...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak