Blogi

fotolia_84915139_s-kopia

Pasternak czy pietruszka?

Pasternak bywał stosowany jako zamiennik ziemniaków. Często jest mylony z pietruszką. Rzeczywiście obydwa warzywa wyglądają dość podobnie i łatwo nieświadomie pomylić te dwa warzywa. Są jednak sposoby na skuteczne odróżnienie jednego od drugiego.

 

Najłatwiej rozpoznać warzywa po naci. Liście pasternaku są jasne i pokryte od spodu włoskami. Pietruszka ma listki ciemnozielone i bez włosków.

 

Nie zawsze jednak mamy możliwość kupienia pasternaku z nacią. Dlatego innym sposobem jest sprawdzenie nasady korzenia. Pasternak u nasady ma delikatne wgłębienie z ciemną obwódką, w przeciwieństwie do jasnej nasady pietruszki. Korzenie pasternaku są też zazwyczaj większe niż pietruszki.

 

W smaku, pasternak jest nieco słodszy i mniej aromatyczny niż pietruszka. Korzeń pasternaku jest używany do przygotowywania zup, kremów oraz do surówek, np. z marchwią i sałatek warzywnych. Można go również spożywać na surowo.

Komentarze

  • 0
    received_1208638852592767
    Opublikowano

    Konczi

    Skusiłabym się na taki kremik :)) Czasami, a może i rzec można iż często mam wrażenie że w pojemnikach na korzeń pietruszki leżą pasternaki ...
  • 0
    p1100027
    Opublikowano

    gosia56

    kiedyś siłam pasternak na ogródku ale jakoś przestałam muszę jednak znowu zasiać .Bardzo lubiłam sałatkę jarzynową zamiast ziemniaków był pasternak ;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !