Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki na śniadanie

Pytanie,które zadajemy najczęściej z rana? Co na śniadanie?! To pytanie nurtuje i mnie,zwłaszcza teraz podczas wakacji,kiedy dzieci są w domu,muszę myśleć również i o nich,bo wiadomo z dziećmi różnie bywa. Jednego dnia lubią marchewkę,drugiego nie. Kanapki? Nie,to już się dawno przejadło. A co dzieci lubią najbardziej? Naleśniki i różnego rodzaju placuszki. Przynajmniej tak jest u mnie. Przygotowałam kilka propozycji,na które żaden z małych smakoszy nie powinien nar

Pytanie,które zadajemy najczęściej z rana? Co na śniadanie?!

To pytanie nurtuje i mnie,zwłaszcza teraz podczas wakacji,kiedy dzieci są w domu,muszę myśleć również i o nich,bo wiadomo z dziećmi różnie bywa. Jednego dnia lubią marchewkę,drugiego nie.

Kanapki? Nie,to już się dawno przejadło. A co dzieci lubią najbardziej? Naleśniki i różnego rodzaju placuszki. Przynajmniej tak jest u mnie.

Przygotowałam kilka propozycji,na które żaden z małych smakoszy nie powinien narzekać.

Placuszki ryżowe

Składniki:

100 g ryżu basmati

1 1/4 szklanki mąki

1 1/4 szklanki mleka

1 jajko

5 łyżeczek masła

1 łyżeczka soli

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Ryż ugotuj do miękkości,ostudź.
Mąkę przesiej do miski,dodaj proszek do pieczenia,sól i mleko. Wszystko dokładnie wymieszaj.Dodaj ryż i jajko,wymieszaj.
Masło rozpuść w rondelku i dodaj do ciasta,jeszcze raz wymieszaj.
Smaż na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. 
Placuszki na śniadanie
 

 

 

Placuszki na maślance z jagodami:

Składniki:

2 szklanki mąki

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

2 łyżki cukru

2 jajka

1/2 szklanki maślanki

1 szklanka mleka

3 łyżki roztopionego masła

ok 1 szklanka jagód

Przygotuj dwie miseczki.

Do jednej przełóż suche składniki i wymieszaj.
W drugiej wymieszaj mokre składniki i przelej do suchych,dokładnie przemieszaj.
Smaż na odrobinie oliwy/oleju.
Łyżką nakładaj ciasto na dobrze rozgrzanej patelni. Na wierzch każdego placka nakładaj po kilka jagód.
Smaż z dwóch stron na złoty kolor.
Placuszki warto posypać cukrem pudrem,polać jogurtem lub śmietaną.
 
Placuszki na śniadanie

Puchate naleśniki na maślance

Składniki:

1 1/4 szklanki mąki

2 1/2 łyżeczki cukru

1/2 łyżeczki soli

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

1 1/2 szklanki maślanki

2 łyżki oleju

1 jajko,roztrzepane 

Przygotuj dwie miski. Do jednej wsyp suche składniki i wymieszaj,do drugiej mokre i wymieszaj.
Mokre składniki dodaj do suchych i dokładnie wymieszaj.
Ciasto nakładaj łyżką na dobrze rozgrzanej patelni i smaż z obu stron na złoty kolor.

Placuszki na śniadanie

Sodziaki

Składniki:

1 jajko

250 g mąki

łyżeczka sody

100 ml śmietany(śmietanę możecie zamienić na mleko)

3 łyżki cukru

szczypta soli

olej do smażenia

Wszystkie składniki wsypujemy do miski i zagniatamy ciasto.Wyrobione ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Ciasto kroimy w rąby i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Sodziaki możecie podać z cukrem pudrem,ulubionym dżemem,ale równie dobrze możecie zjeść je na sucho,,są dość słodkie

Placuszki na śniadanie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak