Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śniadanie na weekend

Przez wielu specjalistów uważane za najważniejszy posiłek dnia. Dostarcza pozytywnej energii na cały nadchodzący dzień. Często jednak z braku czasu ze śniadania albo całkowicie rezygnujemy, albo jemy coś w biegu. Weekend pozwala nam zwolnić....

Śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem. Jemy je po długiej przerwie, kiedy to po całej nocy nasz organizm zużył już znaczną część węglowodanów. Aby od samego rana zagwarantować sobie wydolność fizyczną i umysłową na jak najwyższym poziomie, nie możemy z niego zrezygnować.

Smaczne i pożywne śniadanie gwarantuje nam dobrą koncentrację, dobre samopoczucie i pozytywne nastawienie. W ciągu pracowitego tygodnia sięgamy po szybkie propozycje śniadaniowe. Weekend zaś pozwala nam nieco zwolnić i delektować się posiłkiem rozpoczynającym nadchodzący dzień.

Śniadanie na weekend


Postanowiłam więc zaproponować dziś kilka przepisów, które być może przydadzą się Wam na nadchodzący weekend. Znajdziecie inspiracje na śniadania zarówno w wersji słodkiej, jak też wytrawnej. Przepisy błyskawiczne, ale i takie, na których przygotowanie będziecie musieli zarezerwować nieco więcej czasu (choć nie oznacza to, że bardzo się przy nich napracujecie- tak jak chociażby podczas przygotowywania bułeczek z patelni- kiedy to znaczna część czasu potrzebnego na przygotowanie śniadania to leżakowanie ciasta. Wy w tym czasie nie musicie nic robić- ba możecie leżakować razem z bułeczkami ;) ) . Koktajl śniadaniowy, pełna witamin sałatka z brokułem, pucharek ryżowo-jeżynowy, zapiekane tortille z jajkiem i gruszką to tylko niektóre propozycje, które zapewnią Wam doskonały start w nowy dzień. Zapraszam.

Drożdżowe bułeczki z patelni


Coś dla miłośników ciasta drożdżowego- puszyste delikatne bułeczki pieczone nie w piekarniku a na patelni. Banalne w przygotowaniu, niezwykle apetyczne, idealne na leniwe weekendowe śniadanie czy na podwieczorek. Tym razem w wersji na słodko, ale ciasto doskonale sprawdza się również w wersji wytrawnej, jedynie posolone. Wówczas bułeczki mogą stanowić bazę pysznej kanapki. To taka moja wersja angielski crumpets.

Śniadanie na weekend
• 2,5 szklanki mąki pszennej
• 2 i 1/4 szklanki mleka ryżowego/ lub jeśli nie macie zwykłego mleka
• 14 g suchych drożdży
• 1/3 łyżeczki soli
• płaska łyżeczka proszku do pieczenia + ok. 2 łyżek wody
• 3/4 szklanki cukru
• opcjonalnie - maliny lub inne ulubione owoce
• odrobina masła klarowanego do smażenia- ok. 2 łyżek
Miodowe masełko:
• 100 g miękkiego masła
• 1,5 łyżki miodu


W oddzielnej misce łączymy składniki suche (oprócz proszku do pieczenia). Mleko lekko podgrzewamy- musi być ciepłe, ale nie za gorące. Następnie stopniowo przelewamy je do składników suchych i mieszamy drewnianą łyżką do momentu aż powstanie nam gładkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy pod przykryciem aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie dodajemy rozpuszczony w 2 łyżkach wody proszek do pieczenia. Ponownie mieszamy. Odstawiamy na 30 minut.

Śniadanie na weekend
Na patelni z odrobiną rozgrzanego masła układamy ringi, w które wykładamy porcje ciasta- mniej więcej do połowy ringu. Bułeczki smażymy z obu stron na rumiano- ok. 5 minut z każdej strony. Po tym czasie wyciągamy bułeczki z ringów i smażymy kolejne.

Śniadanie na weekend

Do ciasta możemy również dodać maliny i usmażyć bułeczki malinowe.

Podajemy z masełkiem miodowym lub innymi ulubionymi dodatkami.

Masełko- masło ucieramy z miodem i rozpuszczamy nas gorącą kąpielą wodną aż do uzyskania płynnej konsystencji.

Smacznego!

Śniadanie na weekend
Śniadaniowo-deserowy pucharek z jeżynami w 5 minut



Kiedy nie mamcie zbyt dużo czasu, a najdzie Was ochota na coś słodkiego, pożywnego i zdrowego, ten deser sprawdzi się idealnie. Jego bazą są błyskawiczne płatki ryżowe oraz jeżyny- poza sezonem możemy użyć mrożonych owoców lub zastąpić jeżyny np. malinami, truskawkami czy wiśniami. Robi się go błyskawicznie, pięknie się prezentuje i już samym wyglądem zachęca do jedzenia. Takie pucharki to również dobry pomysł na ekspresowe śniadanie. Polecam!

Śniadanie na weekend
Składniki (2 porcje):
• 2 szklanki płatków ryżowych błyskawicznych
• 2 szklanki mleka
• 2-3 łyżki cukru waniliowego
• łyżka kakao
• 4 łyżki masy kajmakowej
• ok. 300 -400 g jeżyn lub innych owoców jagodowych
• cukier do smaku
• szczypta soli

Mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wsypujemy płatki ryżowe i gotujemy ok. 2 minut na niedużym płomieniu cały czas mieszając. Dodajemy cukier waniliowy i szczyptę soli- dokładnie mieszamy. Płatki ryżowe dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej 3 łyżki masy kajmakowej.
Jeżyny zagotowujemy. Kiedy puszczą sok dosładzamy do smaku cukrem.
Do 2 pucharków wykładamy warstwę kakaową płatków ryżowych, następnie warstwę kajmakową. Następnie dużą porcję jeżyn. Kolejno- warstwę kajmakową- warstwę kakaową- po łyżeczce masy kajmakowej- na sam koniec dużą porcję jeżyn. Smacznego!

Śniadanie na weekend

Tortille w kokilkach czyli zapiekanki z karczochami, gruszką, serem feta i jajkiem

Śniadanie na weekend
Składniki:
• 2 placki tortilli

• 3 karczochy z oleju
• 1 gruszka
• 150 g sera feta
• serek kremowy naturalny - 2 łyżki
• ajvar 2 łyżeczki
• 2 jajka
• sól
• pieprz
• koperek

2 kokilki smarujemy olejem i wykładamy je plackami tortilli- jeśli placki będą za duże, to należy je przyciąć.
W misce łączymy posiekane karczochy odsączone z zalewy olejowej i 1 gruszkę pokrojoną w drobną kostkę (ze skórką). Dodajemy odrobinę oleju. Doprawiamy solą, pieprzem i ajvarem.
Tortille smarujemy serkiem kremowym. Do każdej wykładamy po połowie warzywno-owocowego farszu. Na farszu układamy po połowie kostek fety.. Do każdej kokilki wybijamy po 1 jajku. Delikatnie solimy i pieprzymy. Kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15 minut- białko musi być ścięte, żółtko płynne. Podajemy posypane świeżym koperkiem. Smacznego!

Sałatka rzodkiewkowo-brokułowa

Śniadanie na weekend
Składniki:
• brokuł
• pęczek rzodkiewki
• rukola
• roszponka
• garść pestek dyni uprażonych na suchej patelni
• 100 g półtłustego twarogu
• 50 g sera dziugas
pesto:
• liście z 2 pęczków rzodkiewki
• 2 garście uprażonych orzeszków ziemnych
• sól
• pieprz
• olej spod suszonych pomidorów- do uzyskania pożądanej konsystencji pesto
• garść sera dziugas startego na tarce o dużych oczkach
• ząbek czosnku
• łyżeczka miodu
• łyżka octu balsamicznego

Pesto: W blenderze miksujemy na gładkie pesto liście rzodkiewki, orzeszki, ser dziugas oraz czosnek. Stopniowo dodajemy olej spod suszonych pomidorów. Dosmaczamy solą, pieprzem miodem i octem balsamicznym.
Brokuły gotujemy na parze al dente. Do miski wrzucamy rukolę i roszponkę. Dodajemy pokrojoną w ósemki rzodkiewkę oraz uprażone pestki dyni. Całość zalewamy sosem pesto i dokładnie mieszamy. Dodajemy różyczki brokułów, delikatnie mieszamy. Na wierzchu kruszymy twaróg i układamy wiórki sera dziugas (lub innego twardego sera). Smacznego!

Śniadanie na weekend
Pożywny koktajl na śniadanie - kiwi, banany, pomarańcze

Śniadanie na weekend
Pyszny, energetyczny i zdrowy. W wersji fit pomińmy dodatek w postaci lekko słodkiego jogurtu z mascarpone- i tak będzie pysznie ;) .
Składniki:
• 2 kiwi

• sok z 1 dużej słodkiej pomarańczy
• 2 banany
• 2 łyżki płatków owsianych
• 200 ml śmietanki sojowej
• 250 g gęstego jogurtu naturalnego z dodatkiem mascarpone (lub jeśli takiego nie dostaniecie 200 g gęstego jogurtu typu greckiego + 50 g serka mascarpone)
• 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
• łyżeczka cukru waniliowego
• łyżeczka miodu spadziowego

Kiwi, banany i sok z pomarańczy dokładnie blendujemy. Pod koniec dodajemy płatki owsiane i śmietankę sojową. Koktajl rozlewamy do 3 szklanek. Jogurt z dodatkiem mascarpone mieszamy z cukrem waniliowym, ekstraktem waniliowym i miodem spadziowym. Tak przygotowanym jogurtem zdobimy koktajle. Podajemy schłodzone. Smacznego!

Śniadanie na weekend

Serowe placuszki kukurydziano-ziołowe

Śniadanie na weekend
Zapraszam na pyszne i błyskawiczne placuszki ze świeżą kukurydzą, dużą ilością natki pietruszki i z bazyliowym serkiem. Uzupełnieniem całości jest dip jogurtowo-czosnkowy i słodkie pomidorki. Polecam!
Składniki
• 0,5 szklanki mąki
• jajko
• 150 g serka z bazylią
• 3-4 łyżki mleka (nim regulujemy gęstość placuszków- ciasto powinno być dość gęste)
• łyżka oleju rzepakowego
• ziarna z ugotowanej kolby kukurydzy
• pół łyżeczki soli
• pęczek natki pietruszki
• pół łyżeczki proszku do pieczenia
• olej rzepakowy do smażenia
Dip:
• 150 g serka jogurtowego
• 100 g kwaśnej śmietany 18%
• sól
• ząbek czosnku
dodatkowo- pomidorki koktajlowe

W misce łączymy ze sobą mąkę, sól, proszek do pieczenia. Dodajemy jajko, mleko, olej, serek z bazylią i dokładnie mieszamy. Ciasto musi być dość gęste. Dodajemy ziarna kukurydzy i drobno posiekaną natkę. Całość dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na rumiano z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z dipem czosnkowo-jogurtowym i pomidorkami koktajlowym.

Śniadanie na weekend

Dip- łączymy ze sobą serek jogurtowy z kwaśną śmietaną, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku. Doprawiamy solą. Smacznego!

 

Ewa Wojtaszko 02.08.2015 23:56
same pyszności:)
Ewa 27.07.2015 14:30
Dzięki dziewczyny :) ,pozdrawiam :)
Renata9 27.07.2015 13:59
Przepyszne te Twoje śniadanka i przepisy na pewno do wykorzystania, gratulacje !!!
bietka 27.07.2015 13:38
Ewa widzę, że uważasz tak jak ja , gratuluję wpisu tygodnia i pozdrawiam :)
Ewa 26.07.2015 19:52
Bietka- dokładnie :) weekendowe śniadania są najprzyjemniejsze. Gabi44 - myślę, że świeże drożdże też super się sprawdzą :)
bietka 26.07.2015 13:02
śniadanie to bardzo ważny posiłek, a właśnie w weekendy możemy razem z rodzinką zjeść spokojnie śniadanie )
Gabi44 26.07.2015 10:46
Bardzo smaczne propozycje. Przymierzę się do bułeczek z patelni. Myślę, że drożdże suche mogę zastąpić świeżymi.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak