Śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem. Jemy je po długiej przerwie, kiedy to po całej nocy nasz organizm zużył już znaczną część węglowodanów. Aby od samego rana zagwarantować sobie wydolność fizyczną i umysłową na jak najwyższym poziomie, nie możemy z niego zrezygnować.
Smaczne i pożywne śniadanie gwarantuje nam dobrą koncentrację, dobre samopoczucie i pozytywne nastawienie. W ciągu pracowitego tygodnia sięgamy po szybkie propozycje śniadaniowe. Weekend zaś pozwala nam nieco zwolnić i delektować się posiłkiem rozpoczynającym nadchodzący dzień.
Postanowiłam więc zaproponować dziś kilka przepisów, które być może przydadzą się Wam na nadchodzący weekend. Znajdziecie inspiracje na śniadania zarówno w wersji słodkiej, jak też wytrawnej. Przepisy błyskawiczne, ale i takie, na których przygotowanie będziecie musieli zarezerwować nieco więcej czasu (choć nie oznacza to, że bardzo się przy nich napracujecie- tak jak chociażby podczas przygotowywania bułeczek z patelni- kiedy to znaczna część czasu potrzebnego na przygotowanie śniadania to leżakowanie ciasta. Wy w tym czasie nie musicie nic robić- ba możecie leżakować razem z bułeczkami ;) ) . Koktajl śniadaniowy, pełna witamin sałatka z brokułem, pucharek ryżowo-jeżynowy, zapiekane tortille z jajkiem i gruszką to tylko niektóre propozycje, które zapewnią Wam doskonały start w nowy dzień. Zapraszam.
Drożdżowe bułeczki z patelni
Coś dla miłośników ciasta drożdżowego- puszyste delikatne bułeczki pieczone nie w piekarniku a na patelni. Banalne w przygotowaniu, niezwykle apetyczne, idealne na leniwe weekendowe śniadanie czy na podwieczorek. Tym razem w wersji na słodko, ale ciasto doskonale sprawdza się również w wersji wytrawnej, jedynie posolone. Wówczas bułeczki mogą stanowić bazę pysznej kanapki. To taka moja wersja angielski crumpets.
• 2,5 szklanki mąki pszennej
• 2 i 1/4 szklanki mleka ryżowego/ lub jeśli nie macie zwykłego mleka
• 14 g suchych drożdży
• 1/3 łyżeczki soli
• płaska łyżeczka proszku do pieczenia + ok. 2 łyżek wody
• 3/4 szklanki cukru
• opcjonalnie - maliny lub inne ulubione owoce
• odrobina masła klarowanego do smażenia- ok. 2 łyżek
Miodowe masełko:
• 100 g miękkiego masła
• 1,5 łyżki miodu
W oddzielnej misce łączymy składniki suche (oprócz proszku do pieczenia). Mleko lekko podgrzewamy- musi być ciepłe, ale nie za gorące. Następnie stopniowo przelewamy je do składników suchych i mieszamy drewnianą łyżką do momentu aż powstanie nam gładkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy pod przykryciem aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie dodajemy rozpuszczony w 2 łyżkach wody proszek do pieczenia. Ponownie mieszamy. Odstawiamy na 30 minut.
Na patelni z odrobiną rozgrzanego masła układamy ringi, w które wykładamy porcje ciasta- mniej więcej do połowy ringu. Bułeczki smażymy z obu stron na rumiano- ok. 5 minut z każdej strony. Po tym czasie wyciągamy bułeczki z ringów i smażymy kolejne.
Do ciasta możemy również dodać maliny i usmażyć bułeczki malinowe.
Podajemy z masełkiem miodowym lub innymi ulubionymi dodatkami.
Masełko- masło ucieramy z miodem i rozpuszczamy nas gorącą kąpielą wodną aż do uzyskania płynnej konsystencji.
Smacznego!
Śniadaniowo-deserowy pucharek z jeżynami w 5 minut
Kiedy nie mamcie zbyt dużo czasu, a najdzie Was ochota na coś słodkiego, pożywnego i zdrowego, ten deser sprawdzi się idealnie. Jego bazą są błyskawiczne płatki ryżowe oraz jeżyny- poza sezonem możemy użyć mrożonych owoców lub zastąpić jeżyny np. malinami, truskawkami czy wiśniami. Robi się go błyskawicznie, pięknie się prezentuje i już samym wyglądem zachęca do jedzenia. Takie pucharki to również dobry pomysł na ekspresowe śniadanie. Polecam!
Składniki (2 porcje):
• 2 szklanki płatków ryżowych błyskawicznych
• 2 szklanki mleka
• 2-3 łyżki cukru waniliowego
• łyżka kakao
• 4 łyżki masy kajmakowej
• ok. 300 -400 g jeżyn lub innych owoców jagodowych
• cukier do smaku
• szczypta soli
Mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wsypujemy płatki ryżowe i gotujemy ok. 2 minut na niedużym płomieniu cały czas mieszając. Dodajemy cukier waniliowy i szczyptę soli- dokładnie mieszamy. Płatki ryżowe dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej 3 łyżki masy kajmakowej.
Jeżyny zagotowujemy. Kiedy puszczą sok dosładzamy do smaku cukrem.
Do 2 pucharków wykładamy warstwę kakaową płatków ryżowych, następnie warstwę kajmakową. Następnie dużą porcję jeżyn. Kolejno- warstwę kajmakową- warstwę kakaową- po łyżeczce masy kajmakowej- na sam koniec dużą porcję jeżyn. Smacznego!
Tortille w kokilkach czyli zapiekanki z karczochami, gruszką, serem feta i jajkiem
Składniki:
• 2 placki tortilli
• 3 karczochy z oleju
• 1 gruszka
• 150 g sera feta
• serek kremowy naturalny - 2 łyżki
• ajvar 2 łyżeczki
• 2 jajka
• sól
• pieprz
• koperek
2 kokilki smarujemy olejem i wykładamy je plackami tortilli- jeśli placki będą za duże, to należy je przyciąć.
W misce łączymy posiekane karczochy odsączone z zalewy olejowej i 1 gruszkę pokrojoną w drobną kostkę (ze skórką). Dodajemy odrobinę oleju. Doprawiamy solą, pieprzem i ajvarem.
Tortille smarujemy serkiem kremowym. Do każdej wykładamy po połowie warzywno-owocowego farszu. Na farszu układamy po połowie kostek fety.. Do każdej kokilki wybijamy po 1 jajku. Delikatnie solimy i pieprzymy. Kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15 minut- białko musi być ścięte, żółtko płynne. Podajemy posypane świeżym koperkiem. Smacznego!
Sałatka rzodkiewkowo-brokułowa
Składniki:
• brokuł
• pęczek rzodkiewki
• rukola
• roszponka
• garść pestek dyni uprażonych na suchej patelni
• 100 g półtłustego twarogu
• 50 g sera dziugas
pesto:
• liście z 2 pęczków rzodkiewki
• 2 garście uprażonych orzeszków ziemnych
• sól
• pieprz
• olej spod suszonych pomidorów- do uzyskania pożądanej konsystencji pesto
• garść sera dziugas startego na tarce o dużych oczkach
• ząbek czosnku
• łyżeczka miodu
• łyżka octu balsamicznego
Pesto: W blenderze miksujemy na gładkie pesto liście rzodkiewki, orzeszki, ser dziugas oraz czosnek. Stopniowo dodajemy olej spod suszonych pomidorów. Dosmaczamy solą, pieprzem miodem i octem balsamicznym.
Brokuły gotujemy na parze al dente. Do miski wrzucamy rukolę i roszponkę. Dodajemy pokrojoną w ósemki rzodkiewkę oraz uprażone pestki dyni. Całość zalewamy sosem pesto i dokładnie mieszamy. Dodajemy różyczki brokułów, delikatnie mieszamy. Na wierzchu kruszymy twaróg i układamy wiórki sera dziugas (lub innego twardego sera). Smacznego!
Pożywny koktajl na śniadanie - kiwi, banany, pomarańcze
Pyszny, energetyczny i zdrowy. W wersji fit pomińmy dodatek w postaci lekko słodkiego jogurtu z mascarpone- i tak będzie pysznie ;) .
Składniki:
• 2 kiwi
• sok z 1 dużej słodkiej pomarańczy
• 2 banany
• 2 łyżki płatków owsianych
• 200 ml śmietanki sojowej
• 250 g gęstego jogurtu naturalnego z dodatkiem mascarpone (lub jeśli takiego nie dostaniecie 200 g gęstego jogurtu typu greckiego + 50 g serka mascarpone)
• 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
• łyżeczka cukru waniliowego
• łyżeczka miodu spadziowego
Kiwi, banany i sok z pomarańczy dokładnie blendujemy. Pod koniec dodajemy płatki owsiane i śmietankę sojową. Koktajl rozlewamy do 3 szklanek. Jogurt z dodatkiem mascarpone mieszamy z cukrem waniliowym, ekstraktem waniliowym i miodem spadziowym. Tak przygotowanym jogurtem zdobimy koktajle. Podajemy schłodzone. Smacznego!
Serowe placuszki kukurydziano-ziołowe
Zapraszam na pyszne i błyskawiczne placuszki ze świeżą kukurydzą, dużą ilością natki pietruszki i z bazyliowym serkiem. Uzupełnieniem całości jest dip jogurtowo-czosnkowy i słodkie pomidorki. Polecam!
Składniki
• 0,5 szklanki mąki
• jajko
• 150 g serka z bazylią
• 3-4 łyżki mleka (nim regulujemy gęstość placuszków- ciasto powinno być dość gęste)
• łyżka oleju rzepakowego
• ziarna z ugotowanej kolby kukurydzy
• pół łyżeczki soli
• pęczek natki pietruszki
• pół łyżeczki proszku do pieczenia
• olej rzepakowy do smażenia
Dip:
• 150 g serka jogurtowego
• 100 g kwaśnej śmietany 18%
• sól
• ząbek czosnku
dodatkowo- pomidorki koktajlowe
W misce łączymy ze sobą mąkę, sól, proszek do pieczenia. Dodajemy jajko, mleko, olej, serek z bazylią i dokładnie mieszamy. Ciasto musi być dość gęste. Dodajemy ziarna kukurydzy i drobno posiekaną natkę. Całość dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na rumiano z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z dipem czosnkowo-jogurtowym i pomidorkami koktajlowym.
Dip- łączymy ze sobą serek jogurtowy z kwaśną śmietaną, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku. Doprawiamy solą. Smacznego!