Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smaki lata - czerwona porzeczka

Lato to czas kiedy wszystko jest kolorowe, słońce nadaje słodyczy dojrzewającym owocom. To właśnie latem cieszymy się najsmaczniejszą porcją witamin, możemy dostrzec ją w domowym ogródku czy też na bazarach targowych i ulicznych straganach.

Niedoceniana i może się wydawać zapomniana czerwona porzeczka od wiek wieków znana jest ze wspaniałych właściwości. Tym samym przyjrzyjmy się jej z bliższa...


Przyjmuje się, że ojczyzną porzeczki jest Europa i Azja. Pierwsze zapiski dotyczące tego owocu odnajdywane są w zielnikach z XV wieku, a uprawnie osadnicy przywieźli ją do Ameryki w XVII wieku. Porzeczka czerwona to krzew z rodziny agrestowatej, charakteryzująca się kwaskowatym smakiem. Bogata kompozycja witaminy i minerałów czyni ją wielką przy swej maleńkości owoców.
Owoce zawierają witaminy z grupy A, C, B1 i B2, E oraz PP, żelazo, fosfor, wapń, magnez oraz potas i cynk. Spożywanie tych owoców zalecane jest przy przeziębieniach, grypie jak i anginie, jednak nie tylko gdyż zaleca się ich konsumpcję także przy innych dolegliwościach np przy reumatyzmie, braku łaknienia czy przy migrenach i miażdżycy naczyń. Warto zaznaczyć że te owoce nie tylko są dawką dobrych witamin i minerałów ale to również naturalny detoks naszego organizmu. Dzięki działaniu
moczopędnemu i napotnemu pomaga w oczyszczaniu. Pozytywnie wpływa na przemianę materii. Zauważa się pozytywną działalność przy zaparciach, kolce i zgadze. Neutralizują działanie wolnych rodników, a co za tym idzie zapobiegają powstawaniu nowotworów i chorób układu krążenia.

W sztuce kulinarnej może się wydawać że w większości wykorzystywana jest do przetworów, dżemów, soków czy kompotów jednak lubianym jest owocem również przy wypiekach.

Zapraszam na kilka pysznych propozycji z wykorzystaniem czerwonej porzeczki....




Ucierane ciasto z czerwoną porzeczką i rabarbarem

Smaki lata - czerwona porzeczka

Składniki:
3 duże jajka lub 4 średnie
2 czubate szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
200 g masła
400 g rabarbaru
1 - 1,5 szklanki mrożonych czerwonych porzeczek
szczypta soli
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
Masło roztapiamy i studzimy. Białka oddzielamy od żółtek.
Biała ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie porcjami dosypujemy cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i wlewamy roztopione zimne masło.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Porcjami dodajemy mąkę nie przerywając miksowania.
Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy 3/4 ciasta. Rabarbar obieramy i kroimy w plasterki, przekładamy na ciasto, posypujemy porzeczkami. Na wierzch wykładamy pozostałe ciasto - nakładamy kupeczki ciasta porcjami.
Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut.
Podajemy posypując cukrem pudrem.



Domowe gofry z czerwoną porzeczką i nutą czekolady

Smaki lata - czerwona porzeczka

Składniki:
2 szklanki mleka
2 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1 szczypta soli
1/4 szklanka oleju + do smarowania gofrownicy
2 łyżki cukru pudru

do podania
porzeczka czerwona
sos czekoladowy
cukier puder
listki mięty

Sposób przygotowania:
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do drugiej miski wlewamy mleko, dodajemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka, olej i miksujemy na jednolite ciasto. Dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy łyżką. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki.
Gofrownicę smarujemy olejem, nakładamy ciasto i pieczemy rumiane gofry przez około 4-5 minut. Gofry podajemy z czerwonymi porzeczkami polanymi czekoladowym sosem i oprószonymi cukrem pudrem. Dekorujemy miętą.
Smacznego



Pałki kurczaka pieczone z brokułem i czerwonymi porzeczkami

Smaki lata - czerwona porzeczka

Składniki:
5 pałek z kurczaka
100-150 g brokuła
1 garść czerwonej porzeczki

marynata:
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
1/3 łyżeczki majeranku
1/3 łyżeczki przyprawy do kurczaka
sól morska i pieprz do smaku
50 ml oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:
Pałki z kurczaka myjemy, wkładamy do miski, oprószamy solą, pieprzem, papryką, majerankiem i przyprawą do kurczaka. Całość polewamy olejem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3-4 godziny do lodówki (można przygotować mięso i zostawić w lodówce na noc).
Kurczaka układamy w naczyniu do pieczenia, między je wkładamy małe różyczki brokuła, całość posypujemy porzeczką czerwoną. Naczynie szczelnie przykrywam folią aluminiową.
Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy przez 70 minut. Na ostatnie 10-15 minut odkrywam naczynie i przypiekam grzaniem od góry.
Smacznego.



Tarta z czerwoną porzeczką i bezą

Smaki lata - czerwona porzeczka

Składniki:
ciasto na tartę:
1 szklanka + 4 łyżki maki pszennej
4 łyżki cukru pudru
100 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duże lub 2 małe jajka

beza:
3 białka
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szczypta soli

Dodatkowo
około 300 - 400 g czerwonej porzeczki
2-3 łyżki kaszy manny
2 łyżki cukru pudru
mięta do dekoracji
masło i bułka tarta do smarowania formy


Sposób przygotowania:
Owoce: porzeczki oprószamy cukrem i odstawiamy na minimum 40 minut.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy masło i siekamy lub miksujemy, dodajemy jajko i zagniatamy jednolite ciasto. Wkładamy do lodówki na godzinę.
Formę do tarty natłuszczamy masłem i obsypujemy bułką tartą, wykładamy ciastem.
Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
Przygotowujemy bezę: biała ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier puder i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Z piekarnika wyciągamy tartę, posypujemy kaszą manną, wykładamy owoce, nakładamy bezę.
Pieczemy 15 minut w 180 stopniach po czym zmniejszamy grzanie do 150 stopni i pieczemy przez 30 minut.
Ja przykrywam ciasto papierem do pieczenia by beza się nie spaliła.
Podajemy dekorując miętą.



Orzeźwiający porzeczkowy napój na upalne dni
Smaki lata - czerwona porzeczka


Składniki:
2-3 kostki lodu
1 czubata łyżka porzeczki czerwonej
1 plaster cytryny
kilka listków mięty
200 ml toniku zmrożonego

Sposób przygotowania:
Do szklanki wkładamy dwie kostki lodu (swobodnie możemy dodać większą ilość), następnie dodajemy porzeczkę czerwoną. Plaster cytryny przekrawamy na ćwiartki, dodajemy cytrynę do szklaneczki. Miętę płuczemy, jej kilka listków dodajemy do szklanki. Całość zalewamy zmrożonym tonikiem. Mieszamy i podajemy tuż po przygotowaniu.




Mam nadzieje, że moje przepisy będą dla Ciebie pyszną inspiracją na dania z wykorzystaniem czerwonej porzeczki ... 

Konczi 22.07.2015 08:35
Czarnula ciesze się że smakuje :))
Czarnula666 21.07.2015 18:00
hehe :) A ja właśnie zrobiłam Twój napój porzeczkowy, jest świetny! :)
Konczi 21.07.2015 07:29
:) bardzo dziękuję dziewczyny .... Czarnula nie miałam takiej ilości by skusić się na winko ;)
norweska20 20.07.2015 23:40
apetyczne przepisy i apetyczne zdjęcia..czyli wszystko ze smakiem :)
Czarnula666 20.07.2015 21:04
Super przepisy ! A ja właśnie zrobiłam wino z porzeczek czerwonych i czarnych ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak