Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żółta czy zielona?

Pyszna i zdrowa, zielona lub żółta- fasolka szparagowa. Sezonowa królowa straganów będzie bohaterką dzisiejszego wpisu.

Niskokaloryczna, pełna witamin i składników odżywczych, smaczna i zdrowa- taka właśnie jest fasolka szparagowa. Kiedy w okresie letnim stragany uginają się od bogactwa świeżych warzyw i owoców, nie zapominajmy i o niej.


Fasolka szparagowa to jedna z odmian fasoli zwykłej. Od ponad 7 tyś. lat hodowana jest w Ameryce Środkowej i Południowej, skąd właśnie pochodzą jej korzenie. Europejczycy jej sprowadzenie zawdzięczają Hiszpanom, a od XVI wieku powszechnie zajadali się nią Francuzi doceniając zarówno jej właściwości odżywcze, jak i lecznicze.


Zielona czy żółta? To odwieczne pytanie miłośników fasolki szparagowej. Dla tych, którzy preferują bardziej wyraziste smaki i kolory, polecam fasolkę zieloną. Góruje ona nad swoją siostrą również pod względem występującej w niej ilości witaminy A i kwasu foliowego, tak bardzo potrzebnego kobietom w ciąży, cukrzykom czy osobom borykającym się z niedoborem żelaza. Żółta broni się natomiast większą ilością potasu i fosforu.


Szparagówka to doskonałe źródło błonnika, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania naszego układu pokarmowego i przebiegu procesów trawiennych. Fasolka to również skarbnica manganu, witaminy C, E i A, przeciwutleniaczy, magnezu czy ryboflawiny wspomagającej pracę układu krążenia. Jako że ma niski indeks glikemiczny (15), zalecana jest dla cukrzyków. Z kolei zawarta w niej witamina K zwiększająca wchłanianie wapnia, czyni z niej pożądany element diety dziecięcej. Polecana jest również osobom dotkniętym chorobami układu moczowego, a to ze względu na jej właściwości moczopędne i przyspieszające usuwanie kwasu moczowego z organizmu.


Jako że białko fasolki szparagowej zbliżone jest pod względem składu do białka zwierzęcego, może stanowić ona dobrą alternatywę dla mięsa drobiowego czy wołowego. A że jest niskokaloryczna (100 g = tylko 27 kcal), również osoby na diecie odchudzającej nie muszą się jej bać. Idealnie smakuje ugotowana z odrobiną soli, z lekkim sosem jogurtowym czy pesto, jak również dobrze odegra swoją rolę jako bohaterka tart, sosów do makaronów czy farszów, którymi napełnimy smakowite warzywa.
Poniżej moje sprawdzone przepisy na fasolkę szparagową- żółtą i zieloną :) .

Tarta francuska z zieloną fasolką szparagową & pasta z zielonej fasolki

Żółta czy zielona?
Zapraszam na ekspresową tartę przygotowaną na bazie ciasta francuskiego, wiejskiego serka ziarnistego i delikatnej fasolki szparagowej. Fajnym uzupełnieniem całości jest pasta również przygotowana z fasolki szparagowej. Idealnie sprawdzi się w formie sosu, ale również jako smarowidło do chleba.


Składniki:
• opakowanie ciasta francuskiego
• 2 jajka
• 2 łyżki śmietany 18%Żółta czy zielona?
• 150 g serka wiejskiego
• 3 duże garście zielonej fasolki szparagowej
• 2 łyżki pasty z bobu
• sól
• pieprz
• bazylia

Pasta fasolkowa:
• garść zielonej fasolki szparagowej
• garść liści bazylii
• ząbek czosnku
• łyżka octu balsamicznego
• sól
• olej

Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie- musi pozostać al dente.

Pasta- ugotowaną fasolkę szparagową blendujemy na gładką masę z listkami bazylii, czosnkiem i octem balsamicznym. Konsystencję regulujemy dolewając stopniowo niedużą ilość oleju. Doprawiamy solą.

Żółta czy zielona?

Tarta- Formę na tartę wykładamy ciastem francuskim, spód nakłuwamy widelcem i smarujemy pastą z bobu. W misce blendujemy na jednolitą masę jajka, śmietanę i serek wiejski, doprawiamy solą i pieprzem.

Żółta czy zielona?
Masę jajeczną wylewamy na spód tarty, układamy ugotowaną fasolę. Dodajemy drobno posiekane listki bazylii. Tartę pieczemy ok. 35 minut, temp. 200 stopni. Podajemy z pastą fasolkową. Smacznego!

Żółta czy zielona?


Ciastka francuskie z tostera- czyli tosty z ciasta francuskiego - wersja wytrawna

Żółta czy zielona?

• ok. 1/3 opakowania ciasta francuskiego tzn. 125 g
Na słono:
• garść ugotowanej zielonej fasolki szparagowej
• ząbek czosnku
• pęczek listków bazylii
• łyżeczka miodu
• łyżeczka octu balsamicznego
• sól
• olej
• 2 łyżki twarogu wędzonego solankowego
• 2 plasterki dobrej wiejskiej szynki

Na 2 tosty:
Z ciasta francuskiego wykrawamy 4 kwadraty- wielkością powinny odpowiadać wielkości naszego tostera-opiekacza.
Ugotowaną fasolkę belndujemy z listkami bazylii, czosnkiem, octem balsamicznym i miodem- cały czas blendując dolewamy olej do uzyskania konsystencji w miarę gęstego sosu. Doprawiamy solą i pieprzem.

Dwa spodnie plastry ciasta smarujemy sosem z fasolki. Układamy po plasterku szynki. Na szynce rozkruszamy twaróg. Brzegi spodnich placków ciasta smarujemy delikatnie wodą. Przykrywamy je górnymi kwadratami z ciasta francuskiego dokładnie zlepiając brzegi. Przekładamy do opiekacza i pieczemy do zarumienienia ok. 12-15 minut.

Żółta czy zielona?

Grillowane pieczarki faszerowane kaszą jaglaną, fasolką szparagową i kremowym serkiem

Żółta czy zielona?
Idealna wegetariańska propozycja na grilla- smaczna, zdrowa i pełna warzyw.


Składniki:
• 12 dużych pieczarek
• 2 garście żółtej fasolki szparagowej
• 100 g kaszy jaglanej
• 2 łyżki pietruszkowego pesto
• olej
• sól
• pieprz
• łyżka octu balsamicznego
• łyżka masła klarowanego
• 250 g serka kremowego
• skórka otarta z połowy cytryny
• pęczek szczypiorku
• pęczek koperku

Pieczarki oczyszczamy, odkrawamy nóżki. Kapelusze układamy na blaszkach, na których będziemy je grillować lub na blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie al dente.
Nóżki pieczarek kroimy w kostkę i smażymy do miękkości na maśle klarowanym, dodając pod koniec drobno posiekany szczypiorek. Szczypiorek powinien stracić swoją surowość.
Kaszę jaglaną płuczemy na sicie zimną wodą. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu w jednej szklance wody. Kiedy kasza wchłonie cały płyn, przekładamy ją do lekko posiekanej fasolki. Dodajemy nóżki pieczarek, pesto, olej balsamiczny, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
Serki kremowe ucieramy z odrobiną soli, skórką cytrynową i drobno posiekanym koperkiem.
Kapelusze pieczarek smarujemy dokładnie po wewnętrznej stronie serkiem. Następnie wypełniamy je farszem. Całość delikatnie skrapiamy olejem.
Pieczarki grillujemy lub pieczemy ok. 20 minut temp. 200 stopni, funkcja grill. Podajemy posypane świeżym koperkiem. Smacznego!

Żółta czy zielona?


Fasolka szparagowa w zielonym pesto


Fasolkę szparagową gotujemy al dente i łączymy z ulubionym pesto - polecam pesto pistacjowe lub na bazie pestek z dyni . Pyszna przekąska gotowa. Smacznego!

Żółta czy zielona?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak