Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Po kaszy nie będzie już nic cz. I - kasza jaglana

Zapraszam na cykl artykułów poświęconych różnym gatunkom kaszy. Będzie smacznie i zdrowo, a zaprezentowane przepisy letnie i lekkie.

Krupy (czyli kasze) przez wieki stanowiły bazę posiłków Polaków. Swoje triumfy święciły do XIX wieku, kiedy to zostały zdetronizowane przez ziemniaki. Przez lata były naprzemiennie eksponowane na stołach bądź pogardzane- w zależności od kręgu społecznego i aktualnie panującej mody żywieniowej. Jako danie proste, tanie i pożywne zyskały sympatię przede wszystkim krajów słowiańskich. I słusznie, gdyż pod względem wartości odżywczych przewyższają one ryż, makaron czy właśnie wyżej wspomniane kartofle. Kasze to bogate źródło skrobi i łatwo przyswajalnego białka. To również skarbnica witamin, kwasu foliowego i wielu składników mineralnych.


Obecnie kasze przeżywają swój renesans. Są nie tylko zdrowe, ale stanowią również wspaniały produkt dla kucharzy, którzy potrafią wydobyć ich walory smakowe i zaprezentować w iście królewskich odsłonach. Po kaszy nie będzie już nic- to polskie przysłowie odnoszące się do wiejskiego wesela, na którym to kasza serwowana była jako ostatnie danie. Otwiera ono cykl moich krótkich artykułów, w których postaram się zaprezentować iście królewską odsłonę kasz.


Na pierwszy ogień pójdzie jedna ze zdrowszych kasz- kasza jaglana. To również moja ulubiona kasza, która doskonale sprawdza się we wszelkiego rodzaju potrawach wytrawnych, jak też i słodkich.
Kasza jaglana otrzymywana jest z prosa- najstarszego uprawianego gatunku zboża. Jako jedna z najzdrowszych kasz wraca powoli do łask Polaków. Tzw. jagły pod względem wartości odżywczych dorównują kaszy gryczanej. Jaglanka jest lekkostrawna, ma mało skrobi i dużo łatwo przyswajalnego białka. Spośród kasz to właśnie ona ma najwyższą zawartość witamin z grupy B, żelaza i miedzi. Dzięki dużej zawartości krzemu, pielęgnuje naszą skórę, paznokcie i włosy. Zawarty w niej krzem usprawnia również naszą przemianą materii. Podobnie jak kasza gryczana ma właściwości zasadotwórcze, dzięki czemu pomaga naszemu organizmowi zachować równowagę kwasowo-zasadową. To właśnie ze względu na swoje właściwości zasadotwórcze polecana jest przy chorobach trzustki, wątroby, jelit czy nerek. 


W swojej kuchni często sięgam po kaszę jaglaną przygotowując zarówno dania wytrawne jak też desery. Aby pozbawić ją naturalnej goryczki, którą w sobie skrywa, należy przed ugotowaniem przelać ją obficie zimną wodą.


Poniżej przedstawię moje sprawdzone sposoby na kaszę jaglaną. I pomimo że często kasze kojarzymy z daniami rozgrzewającymi serwowanymi głównie w okresie jesienno-zimowym, to dziś wystąpi ona w letniej roli wakacyjnych potraw. Zapraszam smakowicie i zdrowo, bo ... od kaszy człowiek zdrów!

Zapiekane kalarepki z kaszą jaglaną i ogórkami małosolnymi

Po kaszy nie będzie już nic  cz. I - kasza jaglana


Składniki:
• 2 kalarepki
• łyżeczka cukru
• 100 g kaszy jaglanej
• 7-8 suszonych pomidorów
• garść oliwek
• 4 ogórki małosolne
• olej spod suszonych pomidorów- 1-2 łyżki
• sól
• pieprz
• łyżka masła klarowanego
• łyżka octu balsamicznego

Kalarepki obieramy i gotujemy w wodzie z łyżeczką cukru ok. 50 minut. Z wystudzonych kalarepek wydrążamy środki. Usunięte resztki kalarepki drobno siekamy.
Kaszę płuczemy na sicie zimną wodą i gotujemy na małym ogniu w szklance wody. Kiedy kasza wchłonie cały płyn, zdejmujemy ją z ognia. Dodajemy drobno posiekane suszone pomidory, pokrojone w małą kostkę ogórki małosolne i oliwki. Dodajemy resztki kalarepki oraz łyżkę masła klarowanego. Doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym. Całość dokładnie mieszamy. Farszem wypełniamy kalarepki. Delikatnie skrapiamy olejem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 20 minut.

Po kaszy nie będzie już nic  cz. I - kasza jaglana

Drożdżowe gofry truskawkowe

Po kaszy nie będzie już nic  cz. I - kasza jaglana


Składniki:
• pół szklanki kaszy jaglanej + szklanka wody
• 3 żółtka
• ok. 1 szklanki zmiksowanych truskawek
• ok. 1- 1 1/3 szklanki mąki ryżowej
• 7 g drożdży w proszku
• 1/2 szklanki ksylitolu/ lub jeśli wolicie cukru
• 6 łyżek oleju kokosowego
• olej do wysmarowania gofrownicy
Kaszę płuczemy na sicie zimną wodą, następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu do miękkości- kasza musi wchłonąć cały płyn. Lekko przestudzoną kaszę blendujemy na gładką masę z żółtkami, mąką, ksylitolem, drożdżami i olejem kokosowym. Stopniowo dodajemy zblendowane truskawki - tyle by uzyskać masę dużo gęstszą jak na naleśniki. Gofrownicę lekko smarujemy olejem, wykładamy porcję ciasta i pieczemy gofry - u mnie w gofrownicy o dużej mocy piekły się ok. 10 minut. Smacznego!

Po kaszy nie będzie już nic  cz. I - kasza jaglana

Green-orange cake - maślankowy tort serowo-batatowy z warzywami

Po kaszy nie będzie już nic  cz. I - kasza jaglana


Składniki na ciasto ( tortownica o średnicy 17 cm):
• 100 g kaszy jaglanej
• 1 szklanka mleka
• 1 czubata łyżka masła
• 1/2 szklanki maślanki
• 1 jajko
• 4 łyżki mąki ziemniaczanej
• łyżeczka soli
• łyżka octu balsamicznego
• 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
• pełna łyżka masła orzechowego
• 3 łyżki płynnego miodu np. spadziowego
• duża garść czarnych oliwek
• 100 g rukoli
• 6-7 rzodkiewek


Kaszę płuczemy zimną wodą na sicie. W garnku zagotowujemy mleko z łyżką masła. Dodajemy kaszę i gotujemy do miękkości na małym ogniu , od czasu do czasu mieszając (ok. 15 minut). Kasza musi być miękka i wchłonąć cały płyn.

Rukoklę blendujemy z maślanką. Dodajemy kaszę i ponownie blendujemy na gładką masę.
Dodajemy sól, jajko, mąkę, gałkę muszkatołową, masło orzechowe, miód, ocet balsamiczny i ponownie całość blendujemy. Dodajemy posiekane oliwki i rzodkiewkę. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy o średnicy 17 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy ok. 70 minut, temp. 190 stopni, termoobieg.

Po kaszy nie będzie już nic  cz. I - kasza jaglana
Masa serowo- batatowa:
• 1 duży batat
• 1 laska rabarbaru
• Olej
• Sól
• Pieprz
• 500 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego
• Kilka suszonych pomidorów
• Garść uprażonych orzeszków ziemnych

Dekoracja- rukola, oliwki, rzodkiewki

Bataty obieramy i kroimy w drobną kostkę. Rabarbar również kroimy w drobną kostkę. Warzywa skrapiamy olejem, solimy i pieczemy do miękkości - temp. 190 stopni, termoobieg.
Przestudzone bataty i rabarbar blendujemy na gładką masę z suszonymi pomidorami i orzeszkami ziemnymi. Dodajemy stopniowo ser i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wystudzony placek jaglany przekrawamy na trzy części. Przekładamy masą serowo-batatową. Wierzch i boki pokrywamy również masą serowo-batatową. Torcik dekorujemy oliwkami, rzodkiewkami i rukolą. Smacznego!

Po kaszy nie będzie już nic  cz. I - kasza jaglana

Ciastka Pychotki

Po kaszy nie będzie już nic  cz. I - kasza jaglana


Składniki (4 ciastka):
Spód:
• 1 wafel ryżowy wieloziarnisty BIO (10g)
• 100 g nerkowców- niesolonych
• 1/4 szklanki mleka
• łyżka ksylitolu
Masa jaglana:
• 100 g kaszy jaglanej
• łyżka masła
• szklanka mleka + 4 łyżki
• 2 łyżki puree daktylowego (kilka suszonych daktyli namoczonych w odrobinie mleka i zbelndowanych na gładką masę)
• łyżeczka kakao
• łyżeczka ksylitolu
• łyżeczka ekstraktu waniliowego
• 150 g serka twarogowego typu włoskiego zblendowanego z 2 łyżkami mleka

• 4 łyżeczki dżemu z czarnej porzeczki 100%

• 1 wafel ryżowy wieloziarnisty BIO (10 g)

• 4 kostki gorzkiej czekolady - 90% kakao
• łyżeczka masła orzechowego BIO
• 6 łyżek mleka
• łyżeczka ksylitolu
• kilka truskawek
• 4 listki stewii

1. Nerkowce moczymy w mleku przez około 2 godziny. Odcedzamy, a mleko spod nekrowców dodajemy do mleka, w którym będziemy gotować kaszę.
2. Nerkowce blendujemy na gładką masę z łyżką ksylitolu. Do gładkiej masy dodajemy pokruszonego wafla ryżowego i dokładnie mieszamy.
3. Kaszę płuczemy na sicie zimną wodą. Przekładamy do garnka i zalewamy mlekiem. Gotujemy na wolnym ogniu z łyżką masła do momentu aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka.
4. Kaszę dzielimy na 2 równe części. Do jednej dodajemy puree daktylowe i kakao. Do drugiej dodajemy ksylitol, 4 łyżki mleka i ekstrakt waniliowy. Obie masy blendujemy na gładkie kremy. Do jasnej waniliowej masy dodajemy serek i dokładnie mieszamy.
5. Każdą z mas dzielimy na 4 równe części- przygotujemy 4 desery. Za pomocą ringa składamy desery.
Na dnie wykładamy porcję masy z nerkowców i wafli ryżowych. Następnie porcję masy jaglano-czekoladowej. Kolejna będzie masa serow-jaglana. Na samym końcu wykładamy łyżeczkę dżemu z porzeczki. Zdejmujemy ring.
6. Na wierzchu każdego deseru kruszymy 1/4 wafla ryżowego.
7. Nad gorącą kąpielą wodną topimy czekoladę z masłem orzechowym, mlekiem i ksylitolem. Płynną polewą zdobimy każdy deser.
8. Ciasta dekorujemy truskawkami i listkami setwii. Smacznego


Gruszkowe lody jaglane - na mleku i serku homogenizowanym

Po kaszy nie będzie już nic  cz. I - kasza jaglana


Składniki:
• 100 g kaszy jaglanej przelanej na sicie zimną wodą
• 1 szklanka mleka 2%
• 2 dojrzałe gruszki
• 1 dojrzały banan
• 2 łyżki - w wersji dietetycznej ksylitolu, w wersji tradycyjnej - domowego cukru waniliowego
• łyżka ekstraktu waniliowego
• 200 g serka homogenizowanego waniliowego



Mleko zagotowujemy, dodajemy kaszę i pokrojone w kostkę gruszki - gotujemy na małym ogniu do miękkości. Kasza musi wchłonąć całe mleko. Przestudzoną kaszę blendujemy na gładką masę z bananem, ksylitolem/cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodajemy serek waniliowy i delikatnie mieszamy. Przekładamy do tradycyjnego zamykanego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na 2 godziny. Lody możemy też rozlać do specjalnych foremek do przygotowywania babeczek na zimno- wówczas po dwugodzinnym mrożeniu przed wyjęciem z foremek babeczki należy na chwilkę włożyć do gorącej wody- wtedy same wyskoczą z foremek. Smaczny i co ważne zdrowy deser lodowy gotowy!

Po kaszy nie będzie już nic  cz. I - kasza jaglana

Czarnula666 12.07.2015 23:43
Ale super pomysły!
bietka 02.07.2015 08:52
jak widać nawet z kaszy jaglanej można zrobić pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak