Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

AGREST - słodki, lekko cierpki, mały, jędrny ...

... popularny krzew owocowy ...

Krzew liściasty należący do rodziny agrestowatych. Pochodzi z Europy i Azji. W Wielkiej Brytanii jest często spotykany w zagajnikach i żywopłotach. Jest spokrewniony z porzeczkami.

AGREST - słodki, lekko cierpki, mały, jędrny ...

Agrest idealnie nadaje się do deserów, kompotów, napojów smakowych lub dżemów, a także nalewek i likierów. Można go suszyć i kandyzować.

Właściwości:

  • Jest doskonałym przeciwutleniaczem, oczyszcza krew.
  • Regularne spożywanie pomaga w zwiększeniu stężeniu hemoglobiny i liczby czerwonych krwinek.
  • Reguluje kwasowość.
  • Poprawia metabolizm.
  • Korzystnie wpływa na serce - wzmacnia mięśnie serca przez co efektywniej pompowana jest krew.
  • Zmniejsza ryzyko powstawania kamieni w pęcherzyku żółciowym.
  • Zawiera 20 razy więcej witaminy C niż pomarańcza.
  • Zwiększa poziom białka w organizmie, co z kolei zmniejsza niepożądany tłuszcz.
  • Zmniejsza niestrawność i zaparcia.
  • Ma mało kalorii - 100 g zawiera tylko 44 kcal.
  • Jest bogaty w fosfor, błonnik, żelazo, wapń a także witaminy z grup B.

 

AGREST - słodki, lekko cierpki, mały, jędrny ...

Szybkie ciasto z agrestem

AGREST - słodki, lekko cierpki, mały, jędrny ...

Składniki:

  • jajka - 2 sztuki
  • cukier - 0,5 szklanki
  • mąka - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • masło - 0,5 kostki
  • agrest - 200 gram
  • cukier puder

 

Jajka z cukrem dobrze ubić, następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Masło roztopić i dodać do pozostałych składników - mieszać do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto wlać do tortownicy (20 cm) i powkładać agrest. Piec w piekarniku nagrzanym do tem. 180 stopni przez ok 40 min. (do tzw. suchego patyka). Na koniec posypać cukrem pudrem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak