Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurawina owoc godny polecenia :)

Żurawina -owoc który ma duży wpływ na poprawę naszego zdrowia. Doskonale sprawdza się także w kuchennym świecie zapewniając nowe doznania smakowe- zestawienia które zachwycają:)

Mimo iż to nie sezon na żurawinę, postanowiłam zainteresować Was tym owocem mającym w sobie bogactwo witamin i antyoksydantów. Żurawina to owoc, który równie dobrze sprawdza się w kuchni, jak i środek do zwalczania chorobowych dolegliwości. Owoc niepozorny , który w składzie ma 88 % wody pozostała cześć to witaminy,karoten , błonnik, oraz minerały: sód, potas, fosfor, wapń, magnez, jod, żelazo. Jednak ta pozostała cześć wystarcza by owoc ten stanowił środek wspomagający przy wielu dolegliwościach chorobowych i niósł bogactwo smaku w kulinarnych odsłonach.

Sezon na zbiory żurawiny przypada na okres jesienny, a nawet zimowy, tuż po przymrozkach. Wtedy można żurawinę kupić na targowisku, osiedlowym sklepie czy supermarkecie. I w tym właśnie okresie zaopatrzyłam się w dość spory zapas żurawiny , który następnie opłukałam i schowałam do zamrażalnika , aby móc cieszyć się dobrodziejstwem tego owocu przez cały rok. Żurawina to owoc , który idealnie znosi proces mrożenia, ba nawet zyskuje na atrakcyjności, gdyż mrożenie w przypadku tego owocu sprawia że owoc ten staje się słodszy. Dodatkowym plusem żurawiny jest fakt posiadania w składzie naturalnego konserwantu- kwasu benzoesowego który działanie wyraża się w tym , że przetwory z żurawiny praktycznie nie pleśnieją i nie psują się.

Żurawina owoc godny polecenia :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Co sprawiło że po raz pierwszy kupiłam świeżą żurawinę - a sam fakt wyglądu. Zgrabny  drewniany koszyczek a w nim moc czerwonych małych kuleczek przykuł moja uwagę i skusił do wydania kilkunastu złotych. Od razu po przybyciu do domu skosztowałam owoców - i smak oceniłam jako kwaśny ale zaskakujący. W mojej głowie pojawiły się myśli w jakim kierunku wykorzystać ten owoc. Trochę poszukałam w publikacjach kulinarnych, trochę własnych eksperymentów i powstało wiele fajnych zestawień smakowych . I od tego czasu żurawina cyklicznie pojawia się w moim domu - wypiekach, przetworach, zestawieniach z mięsami czy serami. Kwaskowaty smak żurawiny to nowe doznania kulinarne , wzbogacające danie nowymi wrażeniami smakowymi i estetycznymi. Kolor owocu - który przykuwa uwagę to zaleta którą oczywiście możemy wykorzystać aby zachwycić naszych zaproszonych gości :) Możemy zaserwować np. schab faszerowany żurawiną lub upieczone mięso podąć w towarzystwie aromatycznego lekko czerwonego sosu żurawinowego. Upiec ciasto , muffinki - w którym łączą się słodko- kwaśne doznania . A dla dzieci warto przygotować kisiel żurawinowy lub po prostu zrobić koktajl :)

Gdy moje zapasy świeżej żurawiny się kończą, pomocna staje się powszechnie dostępna i coraz bardziej doceniana suszona żurawina, której smak w moim odczucie jest o wiele słodszy. Zastosowanie kulinarne jej takie same - dodatkowo może stanowić wzbogacający smak dodatek do jogurtów , kefirów...lub po prostu stanowić smaczną przekąskę.

Żurawina to owoc który zapobiega, działa i wspomaga :) To owoc którego cenne składniki pomocne stają się gdy zmagasz się z wieloma dolegliwościami: zapalenie dróg moczowych, problemami z nerkami, wrzodami żołądka, schorzeniami reumatologicznymi, zaćmą.
Owoce żurawiny pozwalają zmniejszyć ryzyko zawału,udaru mózgu, pojawienie się próchnicy na zębach , spowalniają rozwój nowotworów.
Z jej dobroczynnego wpływu wielokrotnie korzystałam podczas przeziębień gdyż owoc ten ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.Nauczyłam się korzystać z leczniczych właściwości tego owocu i jego dobrodziejstwa i wykorzystać dla całej rodziny - naprawdę warto .Gdy odczuwam zmęczenie i osłabienie - stawiam na żurawinę . Szczerze polecam :)

A tych którzy posiadają własny ogródek zachęcam do posiadania własnej uprawy żurawiny- ja niestety mieszkam w bloku więc nie mogę spróbować, ale może kiedyś - marzenia nas uskrzydlają więc czekam aż się spełnią :)

 

A oto moje inspiracje z owocem żurawiny :)

Babeczki z żurawiną :)

 

Żurawina owoc godny polecenia :)

 

Składniki:
mąka pszenna 250 gram
jajka 2 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól 1 szczypta
mleko 2 % 125 ml
masło 120 gram
cukier puder 200 gram
żurawina 1 szklanka

 

 

 

Do jednej miski przekładamy : mleko, jajka . Razem mieszamy.W drugiej misce łączymy : mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Masło roztapiamy studzimy i dodajemy do płynnych składników. Składniki mieszamy. Mokre składniki dodajemy do suchych. Razem łączymy.Następnie wsypujemy świeża żurawinę .Ciasto przekładamy do foremek- górę dodatkowo obsypując żurawina . Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. . Smacznego :) 

Ciasto z żurawiną i sokiem z pomarańczy :)

Żurawina owoc godny polecenia :)

 

Składniki:
mąka pszenna 2 szklanki
masło 125 gram
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
jajko 1 sztuka
sok z pomarańczy 0,5 szklanki
żurawina 1,5 szklanki
mąka 2 łyżki do formy
tłuszcz do formy 1 łyżeczka
cukier puder 1 łyżka

Do jednej miski przekładamy składniki: mąkę, cukier i proszek do pieczenia . Masło roztapiamy , studzimy. Sok z pomarańczy wyciskamy. W drugiej misce łączymy jajko, z roztopionym masłem i sokiem z pomarańczy.Mokre składniki wlewamy do suchych. Mieszamy składniki a następnie wsypujemy świeżą żurawinę.  Ciasto umieszczamy w wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką blaszce. Górę ciasta dodatkowo obsypujemy żurawiną. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Upieczone obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)

Zapiekany ryż z twarogiem podany z sosem żurawinowym :)

Żurawina owoc godny polecenia :)

 Składniki:

ryż jaśminowy 1 szklanka
twaróg 250 gram
jajka 2 sztuki
cukier 6 łyżek
żurawina 1 szklanka
sok z pomarańczy 1 sztuka
cukier 2-3 łyżki

 

 

 

 

 

Ryż jaśminowy gotujemy 10 minut. Do miski przekładamy twaróg , jajka, cukier. Miksujemy wszystkie składniki. Następnie dodajemy ugotowany ryż. Połączone składniki przekładamy do naczynia do zapiekania i umieszczamy w piekarniku. Zapiekamy 25 minut w 180 stopniach. W tym czasie żurawinę umieszczamy w rondelku- dodajemy cukier oraz wyciśnięty sok z pomarańczy. Trzymamy na gazie tak długo aż żurawina zacznie pękać.Powstały sos żurawinowy wylewamy na wyciągniętym z piekarnika ryżu. Dekorujemy cukrową posypką i serwujemy . Smacznego :)

 

Schab z nadzieniem z suszonej żurawiny- z mozzarellą :)

Żurawina owoc godny polecenia :)

 

Składniki:
schab bez kości 1 kg
żurawina suszona 1 szklanka
mozzarella w bloku 100 gram
musztarda 2 łyżki
olej 2 łyżki
bazylia otarta Prymat 1 łyżeczka
ziemniaki młode 10 sztuk

 

 

 

Schab nacinamy -robiąc w nim tunel. W powstałym otworze umieszczamy suszona żurawinę. W miseczce łączymy musztardę z olejem. Powstałą marynatą smarujemy mięso i odstawiamy w zimne miejsce na 2 godziny.Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Młode ziemniaczki obieramy i układamy dookoła mięsa. Całość obsypujemy bazylią.Mięso wstawimy do piekarnika i pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Pod konie pieczenia wysuwamy i obsypujemy potartą mozzarellą. Smacznego :) 

 

 

 

 

 

norweska20 24.06.2015 20:49
Dziękuje bardzo :)
Czarnula666 23.06.2015 17:45
Bardzo lubie żurawine. ciekawe przepisy :)
Kluska_87 22.06.2015 20:34
Fajny post :) ja jeszcze nie jadłam żurawiny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak