Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pestki dyni znakomite jako przekąska jak i sposób na wzbogacenie codziennej diety:)

Niepozorne pestki dyni to ogrom dobroczynnego wpływu na nasz organizm.W kuchennym świecie wykorzystywana są zarówno w czystej postaci jak i tłoczonego na zimno oleju,który idealnie sprawdza się w sałatkach i innych potrawach przygotowywanych na zimno

Pestki dyni to samo zdrowie i nie przesadzam tak pisząc. Głownie za sprawą zawartości witaminy E nazywanej witaminą młodości. Pestki dyni zawierają duże ilości witamin z grup B, B1, B2, B3 dzięki czemu wzmacniają naczynia krwionośne oraz wspomagają pracę układu nerwowego. Chcesz mieć piękną cerę, włosy paznokcie sięgaj po ten specjał bo to bogate źródło cynku. Panowie - pestki dyni to coś dla was bo wspomagają płodność i sprawność seksualną. Zawartość cynku wpływa na lepszą pracę gruczołu krokowego-pomaga zapobiegać rakowi prostaty oraz wpływa na produkcję testosteronu . Zawartość kwasów tłuszczowych oraz fitosteroli pozwala zapobiegać miażdżycy, obniżając zły cholesterol . Zawartość magnezu to ukojenie przy bólach głowy, migrenach a także pomoc w zwalczaniu stanów depresyjnych. Pojawiające się problemy z koncentracją - oj warto zaprzyjaźnić się z pestkami dyni bo zawierają lecytynę. No i od lat pestki dyni znane są ze swej dobroczynnej roli przy zwalczaniu pasożytów układu pokarmowego z organizmu oraz środek w zapobieganiu tworzenia się kamieni nerkowych .Jak widzicie zalet ogrom , których nie sposób wyliczyć :) A wiec sięgajmy po pestki dyni :)

Pestek dyni nie trzeba zachwalać , jak raz spróbujesz to zasmakujesz się w nich na zawsze . Znakomicie podnoszą walory smakowe przygotowywanych dań a potrawa także efektowniej wygląda. W mojej kuchni wykorzystuje je praktycznie do wszystkiego . Śniadanie to propozycja omletu z dodatkiem pestek dyni lub porcja jogurtu naturalnego wymieszana z owocem ( bananem, malinami, jabłkiem....) i płatkami kukurydzianymi. Propozycja obiadowa to zupa krem z dodatkiem uprażonych na maśle pestek dyni oraz mięso z farszem z sera pleśniowego i tych właśnie pestek.Wspaniale spisują się jako panierka - to mięs, ryb czy serów. Deser to oczywiście ciasto - i tu pojawia się propozycja ciasta oczywiście dyniowego :) Kolacja to sałatka warzywna z wykorzystaniem lekkostrawnego oleju z pestek dyni- którego pamiętajmy nie powinno się ogrzewać !!!! Pestki dyni warto mieć także w torebce i podgryzać je jako przekąskę : w pracy czy na spacerze , gdy akurat mamy ochotę na małe co nieco :)

Pestki dyni są produktem dostępnym w każdym supermarkecie, ale można także łatwo wysuszyć je w domu , wykorzystując świeżo wyjęte pestki z dyni. Przed wysuszeniem pestki musimy oczyścić dokładnie z miąższu i włókien , następnie opłukać pod bieżącą zimną wodą i osuszyć wykorzystując do tego ręcznik papierowy. Tak przygotowane pestki umieszczamy następnie na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika.
Piekarnik nastawiamy na 70 stopni z termoobiegiem i suszymy 1,5 godziny przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. W okresie jesienno- zimowym do suszenia możemy wykorzystać kaloryfer- umieszczając na nim zawinięte w gazetę pestki dyni. Takie suszenie trwa 3-4 dni i wymaga obracania , aby pestki się nam nie pokleiły. Sposób bardziej ekonomiczny bo nie wymaga użycia prądu. Wysuszone pestki przechowuje w papierowej torebce z pieczywa .

Pestki dyni zamiast słodyczy ....czemu nie, warto z nimi zmienić swoje przyzwyczajenia i podawać domownikom jako zdrową przekąskę. Zwłaszcza dzieciom , gdyż oprócz swojej odżywczej funkcji pomagają zwalczać pasożyty :) łączymy więc przyjemne ( walory smakowe ) z pożytecznym ( profilaktyka ).

A oto kilka moich propozycji z użyciem dobroczynnych pestek dyni :)

Zapiekany filet ze szpinakiem, pestkami dyni- pod beszamelem :)

 

Pestki dyni znakomite jako przekąska jak i sposób na wzbogacenie codziennej diety:)

składniki:


filet z kurczaka 1 sztuka
pieprz czarny mielony 14 łyżeczki
papryka słodka mielona 14 łyżeczki
pestki dyni 0.5 szklanki
pomidorki koktajlowe 10 sztuk
suszony koperek Prymat 13 łyżeczki
szpinak świeży 2 garście

 

Beszamel:

masło 70 gram
mleko 400 ml
gałka muszkatołowa Prymat mielona 14 łyżeczki
pieprz czarny mielony 1 szczypta
sól morska 1 szczypta

Fileta z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki.Następnie obsypujemy przyprawami: papryką słodką wędzoną , pieprzem i solą. Filety przekładamy do naczynia do zapiekania i obsypujemy pestkami dyni.Następnie nakładamy warstwę świeżego szpinaku. Przygotowujemy beszamel - w tym celu roztapiamy masło i dodajemy mąkę . Mieszamy składniki.Następnie wlewamy zimne mleko i cały czas mieszając dodajemy przyprawy: gałkę muszkatołowa , pieprz i sól do smaku. Beszamel umieszczamy na warstwie szpinaku - na nim umieszczamy pomidorki koktajlowe i górę obsypujemy koperkiem suszonym. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 40 minut w 180 stopniach. Smacznego :) 

Omlet z pestkami dyni :)

Pestki dyni znakomite jako przekąska jak i sposób na wzbogacenie codziennej diety:)

Składniki:
pestki dyni 0.5 szklanki
jajka 2 sztuki
jogurt naturalny 2 łyżeczki
mąka pszenna 2 łyżeczki
przyprawa do ziemniaków 13 łyżeczki
pieprz czarny mielony 14 łyżeczki
masło 1 łyżka
parmezan starty 1 łyżeczka
pomidorki koktajlowe 3 sztuki

Roztapiamy masło i na patelni umieszczamy pestki dyni, które prażymy prze 2 minuty. Do miski przekładamy: jajko, jogurt i mąkę. Składniki mieszamy.Następnie dodajemy przyprawę do ziemniaków i pieprz, Masę jajeczną wylewany na patelnię z pestkami dyni.Omleta smażymy z 2 stron . Na omlecie , który znajduje się jeszcze na patelni rozsypujemy parmezan i trzymamy na patelni do momentu aż ser się delikatnie rozpuści. Serwujemy w towarzystwie pomidorków koktajlowych. Smacznego :) 

Bułeczki z pestkami dyni :)

Pestki dyni znakomite jako przekąska jak i sposób na wzbogacenie codziennej diety:)

 Składniki:
mąka pszenna 0.5 kg
drożdże świeże 30 gram
woda ciepła 1 szklanka
oliwa 2 łyżki
sól morska 1 płaska łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
pestki dyni 0,5 szklanki

 

Robimy rozczyn - w tym celu do ciepłej wody dodajemy drożdże , łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Rozczyn odstawiamy na 10 minut. Do miski przekładamy mąkę , do której dodajemy oliwę i sól.Rozczyn dodajemy do miski z mąką i wyrabiamy ciasto .Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kształtne bułeczki. Bułeczki układamy na papierze do pieczenia, każdą delikatnie smarujemy wodą i obsypujemy pestkami dyni. Bułeczki pozostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia , a następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Smacznego :)

Rolada z indyka z nadzieniem z serka Brie i pestek dyni

Pestki dyni znakomite jako przekąska jak i sposób na wzbogacenie codziennej diety:)

Składniki:
filet z indyka 1 kg
czubrica czerwona 1 łyżeczka
pestki dyni 23 szklanki
brie 23 sztuki
masło klarowane 2 łyżki
papryka czerwona 1 sztuka
serek topiony 2 sztuki
śmietana 30 % 13 szklanki
sól do smaku 1 szczypta
pieprz czarny mielony 1 szczypta

 

 

Fileta myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż aby utworzyć tzw książkę i każdą stronę delikatnie rozklepujemy. Następnie fileta obsypujemy przyprawą czubryca czerwoną.Kolejny etap to nałożenie pestek dyni oraz serka brie pokrojonego w plastry po całej długości fileta. Następnie fileta zwijamy tworząc roladę - obwiązujemy nićmi. Roladę obsypujemy dodatkowo po górze przyprawa czubryca czerwona. Następnie fileta zwijamy tworząc roladę - obwiązujemy nićmi. Roladę obsypujemy dodatkowo po górze przyprawa czubryca czerwona. Paprykę czerwoną kroimy w drobną kostkę i dodajemy do duszącego się indyka. Razem dusimy około 10 minut. Po tym czasie do mięsa dodajemy serki topione oraz wlewamy śmietanę kremową. Powstały sos doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Smacznego :)

Kuleczki mięsne- z mięsa jelenia w otoczce z pestek dyni

Pestki dyni znakomite jako przekąska jak i sposób na wzbogacenie codziennej diety:)

 

 Składniki:
comber z jelenia 0.5 kg
pestki dyni 1,5 szklanki
jajko 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
bazylia otarta Prymat 0.5 łyżeczki
bazylia świeża 4 listeczki
pieprz czarny mielony 14 łyżeczki
kasza manna 2 łyżeczki
cebula 1 sztuka
olej do smażenia 2 łyżki

 

Dodatkowo:

borówka do mięs 0,5 słoika

Mięso z jelenia kroimy na mniejsze kawałki i mielimy z dodatkiem pokrojonej na mniejsze kawałki cebuli. Do mięsa dodajemy przyprawy: pieprz, czosnek , bazylię świeżą i otartą. Mieszamy składniki. Następnie dodajemy jajko oraz kasze manną oraz wsypujemy garść pestek dyni. Z mięsa formujemy kuleczki, które obtaczamy w pestkach dyni . O panierowane umieszczamy na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy z każdej strony- kilkukrotnie obracając. Serwujemy z dodatkiem borówki do mięs.. Smacznego :)

 

Ciasto z dynią :)

Pestki dyni znakomite jako przekąska jak i sposób na wzbogacenie codziennej diety:)

 Składniki:
mąka 1 szklanka
cynamon Prymat 1 łyzeczka
proszek do pieczenia 1,5 łyzeczki
cukier 0.5 szklanki
sól 1 szczypta
jajka 2 sztuki
puree z dyni 1 szklanka
olej 0,5 szklanki
pestki dyni 1 szklanka

 

 

Dynie obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dynie odcedzamy i miksujemy blenderem na gładki krem. Do miski przekładamy jajka , olej i pure z dyni. - miksujemy składniki.Do miski wsypujemy mąkę , cynamon, cukier i proszek do pieczenia. Do suchych składników wlewamy mokre . Ciasto przelewamy do formy.Górę ciasta obsypujemy pestkami dyni. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 minut w 180 stopniach.


DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak