Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielone szaleństwo szpinakowe

Najlepsze są młode listki szpinaku. Teraz w sklepach mamy całoroczny szpinak, ale osobiście najbardziej lubię ten wiosenny kupiony na ryneczku. Nie nadaje się on do sałatek bo ma za grube listki ale idealny jest do farszów, duszenia, zapiekania.

Najlepsze są młode listki szpinaku. Teraz w sklepach mamy całoroczny szpinak, ale osobiście najbardziej lubię ten wiosenny kupiony na ryneczku. Nie nadaje się on do sałatek bo ma za grube listki ale idealny jest do farszów, duszenia, zapiekania.
Szpinak można przechowywać góra jeden dzień w lodówce zawinięty w mokry papier.


Nie powinny go jadać osoby które mają problemy z kamicą nerkową, chorą wątrobą, reumatyzmem, artretyzmem. Kwas szczawiowy z wapniem tworzą szczawian wapnia nieprzyswajalny składnik.
Pomijając tą grupę osób powinny go jadać wszyscy bo jest bardzo zdrowy.

Zawiera beta karoten, Witaminę C, luteinę, potas, żelazo, kwas foliowy. Zawiera także sekretynę, hormon tkankowy wydzielany przez błonę śluzową jelit. Polecany jest osobom z problemami z trzustką. Hormon ten pobudza procesy trawienia.
Polecany jest osobom które chcą zwiększyć masę mięśniową. Redukuje przyrost tłuszczu w organizmie, wiec kto się odchudza niech sięga po szpinak.

Ma działanie antynowotworowe. Osoby które pala papierosy powinny pic codziennie sok ze szpinaku bo zmniejsza on ryzyko zachorowania na raka płuc. Polecany jest osobom z nadciśnieniem, anemią, które borykają się ze stresem, ponieważ dobrze wpływa on na układ nerwowy. Wykazuje  działanie uspokajajcie dzięki magnezowi. Szpinak mrożony nie ma takich właściwości niestety.


Ze względu na dwa silne przeciwutleniacze - luteinę i betakaroten, korzystnie wpływa na wygląd naszej skóry, redukuje działanie wolnych rodników i opóźnia procesy starzenia skóry.
Zawiera także witaminę K, która to ma wpływ na krzepniecie krwi, oraz witaminy z grupy B które to obniżają cholesterol


W sklepach mamy wybór szpinaku mrożonego, świeżego do sałatek dostępny cały rok i świeżego sezonowego do duszenia. Zimą jadajmy mrożony bo innego nie mamy, ale wiosną i jesienią zalecam kupować świeży i z niego przyrządzać tarty, zapiekanki, nadziewać nim mięsa, ryby, makarony, do pierogów. Szpinak można podawać na wiele sposobów. Wystarczy dobrze go przyrządzić.

Wiele osób zostało zniechęconych w dzieciństwie do szpinaku, ale ja uważam że dobrze doprawiony i przyrządzony jest pyszny. Powinniśmy uczyć dzieci już od najmłodszych lat jedzenia szpinaku. Wiem po wielu moich znajomych że jak rodzicie nie jedli i nie lubili to dzieci potem też nie były nauczone i twierdziły że nie lubią, a przecież nawet go nie spróbowały.

Szpinak jedzmy z głową, czyli kto może niech go wcina kto nie może niech unika. Często do szpinaku podczas smażenia dodaję płatki owsiane które są bardzo zdrowe i fajnie go zagęszczą.
Dobrze  łączy się tez z serami: pleśniowym, fetą, oscypkiem, parmezanem. Moja ulubiona sałatka ze szpinaku to  z dodatkiem owoców: truskawek, gruszek, winogrona, sera.

 

 Wiosna to kolor zielony, kolor nadziei. Dla mnie szpinak wiosenny młody jest zwiastunem wiosny na talerzu :-)

Pierogi bazyliowo szpinakowe

 

Zielone szaleństwo szpinakowe

 

Ciasto:

 

250 g mąki pszennej typ500

1/2 szklanki gorącej wody

1 doniczka bazyli

2 łyżki oliwy

2 łyżki zimnej wody

sól szczypta

 

Farsz:

40 dkg szpinaku

1 żabek czosnku

sól, pieprz

10 dkg sera feta

masło klarowane

 

 

 Listki bazyli siekam nożem, przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję olej, wodę dwie łyżki i miksuje blenderem.

Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól wlewam wodę stopniowo i mieszam ciasto, dodaję bazylię i całość wyrabiam ręką na jednolitą  masę.Ciasto rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką, wycinam kwadraty i układam w foremce do pierogów. Dodaję farsz i sklejam. Pierogi wrzucam do gotującej się wody do której dolałam łyżkę oliwy. Od wypłynięcia na wierzch gotuję dwie minuty. Podaję z pokruszonym serem feta i bazylią.

 

Szpinak dokładnie płuczę, kroję nożem i przesmażam na maśle. Jak szpinak się usmaży doprawi sprasowanym czosnkiem, dodaję sól, pieprz. Przekładam na sitko żeby woda się odsączyła i szpinak nie był rzadki. Dodaję do niego pokruszony ser feta. Całość mieszam.

 

Rolada z indyka ze szpinakiem i fetą

 

 

Zielone szaleństwo szpinakowe

 

 

 

70 dkg  filetu z indyka

60 dkg szpinaku świeżego

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

5 dkg sera feta

przyprawa do kurczaka

15 dkg boczku wędzonego

masło klarowane

 

 

Zielone szaleństwo szpinakowe

 

Filet  z indyka nacinam tak żeby powstał jeden duży płat mięsa. sole, pieprzę, posypuje przyprawą do kurczaka. Szpinak dokładnie myję, kroję na mniejsze części i przesmażam na maśle klarowanym. Dodaję sprasowany czosnek, doprawiam pieprzem i niewielką ilością soli.Szpinak przekładam na sitko żeby odsączyć go z wody. Układam na filecie na całym płacie zostawiając po jednym centymetrze z każdego boku. układam kawałki sera feta. Zwijam z krótszego boku w roladę. Boczek wcześniej zamroziłam i pokroiłam na cienkie plastry maszyna do chleba. Obłożyłam roladę plastrami boczku. Związałam roladę sznurkiem wtedy lepiej się będzie trzymać. Przesmażyłam ją z każdej strony na maśle na patelni żeby się przyrumieniła, podlałam ją niewielką ilością wody.. Przełożyłam do brytfanny, i piekłam pod przykryciem w piekarniku temp 200 stopni 45 minut. Po wyłączeniu  zostawiłam ją na chwilę w piekarniku

 

 

Zielone szaleństwo szpinakowe

 

Szpinakowe naleśniki

 

 

 

Zielone szaleństwo szpinakowe

 

ciasto:

1 szklanka mąki pszennej

3/4 szklanki mleka

1 jajko

1 łyżka oliwy

sól szczypta

1 duża garść szpinaku

 

farsz:

30 dkg szpinaku

5 dkg sera białego

sól, pieprz

1 ząbek czosnku

1 łyżka oleju

1 garść rukoli

10 pomidorków koktajlowych

 

Zielone szaleństwo szpinakowe

 

 

Mąkę przesypuję do wysokiej misy, dodaję sól, jajko, umyty szpinak, oliwę, mleko. Całość miksuję blenderem. Ciasto wstawiam na 30 minut do lodówki. Naleśniki smażę bez oleju, spryskuję tylko delikatnie patelnię na początku.

 

Farsz:

Szpinak myję, i kroję. Przesmażam na pralni na oleju, dodaje czosnek, doprawiam solą, pieprzem. Szpinak puści wodę, więc ją odlewam i dodaję pokruszony ser.

Na każdym naleśniku układam rukole, na to farsz szpinakowy i zwijam. Pomidorki koktajlowy kroję na ćwiartki i przesmażam na patelni. Naleśniki podaję z pomidorami.

 

Szpinakowa sałatka z figami

 

 

Zielone szaleństwo szpinakowe

 

100 g szpinaku baby
2 figi świeże
10 gron winogrono ciemne
6 pomidorów suszonych
100 g ser camembert z ziołami
1nektarynka
2 łyżki Prażone
3 łyżki sosu vinaigrette
olej


Szpinak myje i osuszam, układam na talerzu.Dodaję pokrojone na cząstki figi oraz grona winogron wcześniej umyte. Suszone pomidory wyjmuję z zalewy i kroję. Brzoskwinię dzielę na cząstki i grilluję na patelni grillowej na odrobinie oleju. Wykładam na ręcznik papierowy. Dodaję do sałatki razem z pokrojonym camembertem. Posypuję ziarnami i polewam sosem vinaigrette.

 

Roladki z mintaja ze szpinakiem

 

 

Zielone szaleństwo szpinakowe

 

2 płaty mintaja duże

4 kostki szpinaku

½ papryczki chili żółtej

1 papryczka chili czerwona

4 oliwki zielone

3 oliwki czarne Szczypiorek

20 dkg groszki zielonego mrożonego lub świeżego

3 pomidorki koktajlowe

Sól Pieprz

½ cytryny

1 ząbek czosnku

1 łyżka masła

4 ziemniaki


Mintaja odmrażam, to samo robię ze szpinakiem. Rybę osuszam ręcznikami papierowymi. Solę, pieprze, dodaję sprasowany ząbek czosnku, polewam sokiem z cytryny. Na każdym płacie układam szpinak, i pokrojoną papryczkę chili. Zwijam w rulon i spinam wykałaczką. Wstawiam w naczyniu żaroodpornym do piekarnika na 40 minut temp 180 stopni. Po wyjęciu kroję w plastry. Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, odcedzam dodaje masło i blenderuję. Groszek przesmażam na patelni 2 minuty. Następnie blenderuję, dodaję trochę wody do groszku żeby nie był suchy, doprawiam sola, pieprzem. Podaję na talerzu łezki z ziemniaków i groszku, robię kwiatka. Dekoruję oliwkami i szczypiorkiem. Z 2 pomidorków koktajlowych robię róże, dekoruję oliwkami zielonymi.

 

bietka 02.05.2015 21:16
podajesz bardzo smaczne propozycje, z chęcią zjadłabym kilka takich pierogów szpinakowo-bazyliowych i sałatkę, posiałam sobie szpinak na ogrodzie mam nadzieję że wyrośnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak