Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krewetki jak je przyrządzić i jakie kupować

Krewetki cenione są ze względu na smak i wartości odżywcze. Mają także mało kalorii. Krewetki jedni nie lubią i nie tkną ich inni zajadają się ze smakiem.

Krewetki cenione są ze względu na smak i wartości odżywcze. Mają także mało kalorii. Krewetki jedni nie lubią i nie tkną ich inni zajadają się ze smakiem. Występują w wodach całego świata, także w Bałtyku, jednak ze względu na ich niewielki rozmiar używa się je tylko jako przynętę.

Krewetki dzielą się na :

Krewetki królewskie
Te ogromnych rozmiarów krewetki mogące mierzyć do 20 cm długości, pochodzą z krajów o ciepłym klimacie, głównie Senegalu.

Krewetki tropikalne i północnoatlantyckie

Są najbardziej popularne, i maja delikatny smak i soczyste mięso. Można je kupić świeże i mrożone.

Krewetki szare

Mierzą średnio około 8 cm. Często usuwa się jedynie głowę a pancerz i skorupka jest zjadana.

 Prawdziwym rarytasem są krewetki świeże - pełnia sezonu trwa między początkiem sierpnia a końcem października. Kupując krewetki należy zwrócić uwagę na ich zapach. Jak krewetki maja czarne przebarwienia świadczy to o tym że są zepsute. Świeże po zakupie można przechowywać maksymalnie dwa dni.

 Krewetki świeże należy najpierw obrać z odwłoka, i z dróg pokarmowych, jest to cienka nitka ciemna która biegnie wzdłuż grzbietu.

 Kupując mrożone krewetki należy zwrócić uwagę na grubość lodu czyli glazury. Zbyt gruba warstwa może świadczyć o tym ze były źle przechowywane.

Lepsze są mrożone krewetki w opakowaniach próżniowych. Mrożone krewetki należy przesypać do miseczki wstawić do lodówki i poczekać aż odtajają. Zawierają one dużo białka łatwo przyswajalnego. Mają niską wartość tłuszczu (0,8 g na 100 g mięsa) i są lekkostrawne.

 Zawierają cenne witaminy z grupy B, witaminę B12 i B3. Zawierają również jod, wapń,

selen, fluor oraz - w mniejszych ilościach - żelazo, magnez i cynk.

 Krewetki zawierają dosyć dużo cholesterolu, który jest zlokalizowany w głowie i ikrze których się nie spożywa. Wystarczyć doprawić krewetki czosnkiem, cebulą i oliwą czyli tym co obniża cholesterol.

 Krewetki nie powinno się poddawać długiej obrócę termicznej bo będą gumowate. Wystarczy dosłownie chwila duszenia ich na patelni i danie gotowe.

 Krewetki można kupić:

Gotowane-po złowieniu są zaraz gotowane we wrzącej wodzie.

 Duszone- Należy unikać tych małych krewetek z skorupach, bo mięso ich będzie wodniste

 Surowe- Powinny być w pozycji lezącej i nie skulone, nie powinny pachnieć amoniakiem

 Mrożone- lepiej wybierać te większe krewetki, i rozmrażać je w lodówce, nie zostawić na zewnątrz.

 Surowe krewetki należy blanszować we wrzącej wodzie 3 minuty. Aż się zaróżowią.

 Z krewetek można zrobić tatar, grillować, podsmażyć, dodać do sosu, zupy, z masełkiem dusić.

Niektórzy zostawiają ogon przy krewetkach bo ładniej się prezentują.

 

Szaszłyki z tofu na roszponce z sosem miętowym

 

Krewetki jak je przyrządzić i jakie kupować

1 garść roszponki

1 opakowanie tofu naturalne

6 krewetek koktajlowych

4 pomidorki koktajlowe

2 cebule czerwone

1 cukinia

1 papryczka chili

10 gałązek mięty

4 łyżki jogurtu greckiego

4 łyżki śmietany zagęszczonej

½ łyżeczki oregano

½ łyżki bazyli suszonej Sól Pieprz

5 łyżek oliwy

Krewetki marynuję w 2 łyżkach oliwy, dodaję, sól, pieprz, bazylię, oregano. Miętę myję, obieram listki, miksuję blenderem razem z jogurtem i śmietaną. Doprawiam solą, pieprzem. Tofu kroję na kwadraty, cebulę obieram i odrywam łuski. Papryczkę chili kroję wzdłuż, usuwam nasiona i kroję na kawałki. Cukinię kroję w plastry, pomidorki koktajlowe na pół. Na patyczki do szaszłyków nabijam cukinię, cebulę, papryczkę chili, tofu, krewetkę, pomidorka. I tak powtarzam do końca patyczka. Szaszłyki solę, pieprzę, posypuję oregano, polewam oliwą. Grilluję na grillu elektrycznym. Na talerz układam roszponkę na to szaszłyki. Polewam sosem miętowym. Talerz dekoruję kwiatkiem z cebuli czerwonej. Plastry cukinii nabijam na wykałaczki i układam koło kwiatka.

 

 

Sałatka z dzikim ryżem i krewetkami

 

 

Krewetki jak je przyrządzić i jakie kupować

6 liści sałaty masłowej

10 krewetek królewskich

½ opakowania mozzarelli kulki małe

1 cebula czerwona

7 gron winogrono ciemne

5 pomidorków koktajlowych

6 oliwek zielonych

½ papryczki chili

5 łyżek ryżu dzikiego ugotowanego

Sól Pieprz

½ łyżeczki Bazyli suszonej

½ łyżeczki oregano suszone

Olej

3 łyżki sosu vinegrette
Krewetki marynuję w oliwie, dodaję, sól, pieprz, bazylię, oregano, pokrojoną papryczkę chili. Odstawiam na 30 minut. Smażę na patelni 1 minutę. Sałatę myję, osuszam, strzepię, i układam na talerzu. Dodaję pokrojoną w piórka cebulę czerwoną, dziki ryż, winogrono, mozzarellę. Następnie dodaję pomidorki koktajlowe, krewetki, oliwki. Sałatkę polewam sosem vinegrette.

Tort z polenty z cukinią, krewetkami i tofu

 

 

Krewetki jak je przyrządzić i jakie kupować
300 gram kaszki kukurydzianej
5 szklanek wody zimnej
3 łyżki startego parmezanu
½ słoiczka suszonych pomidorów z zalewy
2 łyżki masła
Sól
20 dkg krewetek mrożonych
½ cukinii
8 pomidorków koktajlowych
1 pomidor duży
½ opakowania tofu
5 plastrów żółtego sera
Bazylia
Oregano suszone

 

 Zagotowuję wodę, po 1 łyżce pomału wsypuję kaszkę kukurydzianą i mieszam
 energicznie.Na końcu dodaję, masło, parmezan, suszone pomidory, sól.
Polente wylewam na okrągłą formę odstawiam żeby ostygła. Krewetki odmrażam,
marynuje w oliwie, dodaje sól, pieprz, oregano, bazylię, czosnek sprasowany
i przesmażam na patelni około 2 minuty. Polentę smaruje sosem pomidorowym, 
na to układam ser żółty, plastry cukinii, kawałki papryki. Wstawiam do piekarnika
 na 20 minut 200 stopni. Potem układam jeszcze pomidorki koktajlowe, 
i pokrojone tofu,  na 10 minut wstawiam do piekarnika. Po wyjęciu układam 
krewetki, i oliwki. Z pomidora robię róże, z cukinii płatki zielone.
 Smacznego 

Oliwkowa marynata  z krewetkami

 

 

Krewetki jak je przyrządzić i jakie kupować

100 gram oliwek czarnych

100 gram oliwek zielonych

½ papryczki chilii

Liście mięty garść mała

1 cebula czerwona

10 dkg sera lazur błękitnego

Oliwa z oliwek

1 ząbek czosnku posiekany

1 łyżka octu winnego

Pieprz kolorowy

3 krewetki

Sól Cytryna

1 pomidor duży


Oliwki czarne i zielone wrzucam do miseczki, dodaję pokrojoną cebulę czerwoną w piórka, papryczkę chili pokrojoną bez pestek, liście mięty, ser lazur, czosnek posiekany , ocet winny, oliwę z oliwek, całość mieszam i odstawiam. Krewetki obieram , kropie cytryną, marynuje w oliwie dodaje sól, pieprz, i smażę 1 minutę z każdej strony podaję z marynatą z oliwek. Różę robie z pomidora i dekoruję talerz. Smacznego

Śródziemnomorska uczta z krewetkami

 

 

Krewetki jak je przyrządzić i jakie kupować

300 gram makaronu z pięciu zbóż

5 kostek szpinaku

20 krewetek koktajlowych mrożonych

4 łyżki groszku zielonego mrożonego

1 cebula czerwona

2 ząbki czosnku

1 papryczka chili czerwona

1 papryczka chili żółta

7 pomidorków koktajlowych

3 dkg sera feta

½ łyżeczki Bazyli suszonej

½ łyżeczki oregano

½ łyżeczki tymianku

Sól Pieprz

2 łyżki soku z cytryny

4 oliwki czarne

4 oliwki zielone

Oliwa


Odmrażam krewetki i marynuje je. Do 2 łyżek oliwy dodaję, sok z cytryny, oregano, bazylię, tymianek, sól, pieprz , sprasowany czosnek, pokrojone chili. Do tak zrobionej marynaty wkładam krewetki. Na patelni na oleju smażę pokrojoną w piórka cebulę czerwoną, dodaję krewetki które przesmażam dosłownie chwilę, i groszek zielony. Makaron gotuję w osolonej wodzie aldente. Odcedzam, przelewam zimną wodą. Szpinak wrzucam na drugą patelnię z odrobiną oleju, solę, pieprze, szpinak ma się dusić chwilę dosłownie, dodaję pomidorki koktajlowe pokrojone, wrzucam makaron, i krewetki. Całość mieszam. Podaję na talerzu z pokruszoną fetą. Talerz dekoruję oliwkami.

Grillowany ananas w sałatce z krewetkami

 

 

Krewetki jak je przyrządzić i jakie kupować

1/2 ananasa świeżego
1/2 szklanki groszku mrożonego
1/2 limonki
1/2 papryki czerwonej
1 kawałek papryki żółtej
4 pomidorki koktajlowe
10 dkg krewetek mrożonych przyprawionych
6 liści salaty lodowej
natka pietruszki
3 łyżki sosu vinaigrette
1/2 papryczki chili świeżej
4 łyżki wina białego wytrawnego.

Ananasa obieram ze skórki,  wycinam środek niejadalny. Kroję na plastry i grilluję na grillu elektrycznym albo na patelni grillowej. Ananasa posmarowałam odrobiną oleju. Groszek mrożony przesmażyłam na patelni na oleju około minutę. Sałatę liście myję i kroję nożem. Przekładam do miski, dodaję groszek ostudzony, pokrojone kawałki ananasa, paprykę pokrojoną. Krewetki smażę na patelni na oleju dosłownie chwilę, dolewam wino i duszę do momentu wchłonięcia płynu. Jak przestygną dodaję do sałatki. Całość mieszam, przekładam do miseczki, dekoruję papryczką chili, pomidorkami cząstki, natką pietruszki, kawałkami limonki. Polewam sosem vinaigrette.

Smacznego :-)

Malinka 01.03.2015 20:00
Bardzo kolorowo i smacznie u Ciebie, ale chyba nigdy nie przekonam się do krewetek... :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak