Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czy warto jeść dorsza i kto może a kto nie

Dorsz występuje pod nazwą dorsza atlantyckiego, bałtyckiego, i pacyficznego. Dorsz zawiera dużo cennych witamin, minerałów i tłuszczów. Zaliczany jest do drapieżnych ryb morskich. Zamieszkuje głównie w Oceanie Atlantyckim, i morza północne Europy.

Dorsz występuje pod nazwą dorsza atlantyckiego, bałtyckiego, i pacyficznego.
Dorsz zawiera dużo cennych witamin, minerałów i tłuszczów. Zaliczany jest do drapieżnych ryb morskich. Zamieszkuje głównie w Oceanie Atlantyckim, i morza północne Europy. Najczęściej spotykany jest dorsz atlantycki i jego podgatunek dorsz bałtycki.

Dorsz ma białe, delikatne mięso, które nadaje się do pieczenia, gotowania, duszenia czy grillowania. W formie wędzonej świetnie sprawdza się w różnego rodzaju pastach. Mogą go jadać kobiety w ciąży, zaleca się go również osobom ze schorzeniami tarczycy.


Wzmacnia odporność i poprawia krążenie. Zawiera dużo białka,   selenu, cenne witaminy z grupy B. Witaminy te chronią nasz układ nerwowy, chronią przed zaburzeniami serca, oraz układ pokarmowy. Chronią przed anemią, regulują ciśnienie krwi, poprawiają  prace serca.
Witaminy A i E zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Witamina PP zwana niacyną zawartą w dorszu obniża ciśnienie krwi. Jod reguluje tarczycę.


Największa zaletą dorsza są kwasy omega 3, które mają duże znaczenie dla dzieci. Wspomagają ich rozwój umysłowy i ruchowy. Dorsz zawiera także kwasy omega 6, które wpływają na prace wątroby i nerek.

Wapń, fosfor oraz witamina D wspomagają budowę kości. Ciało dorsza w ponad 60 proc. składa się z tłuszczu, z którego wyrabia się tran, a jego regularne spożywanie zapobiega powstawaniu cukrzycy oraz leczy dnę moczanową. Mimo dużej zawartości tłuszczów dorsz jest jedną z najmniej kalorycznych ryb. W 100 gramach świeżej ryby mieści się zaledwie 80 kcal.

Dorsz jest bardzo zdrową rybą, ale nie mogą jej jeść wszyscy. Zawiera on parwalbumine, która korzystnie wpływa ona prace mózgu, ale jest alergenem. Dlatego osoby uczulone na ryby nie powinny jeść dorsza. Nie powinno jadać się tej ryby surowej, niedogotowanej lub wędzonej na zimno. Dorsz często zarażony jest nicieniem, pasożytem. Ginie on w temperaturze powyżej 60 stopni C lub minus 20 stopniach

Dorsza nie należy pozbawiać skóry, która łączy płatki mięsa ze sobą. Wymaga krótkotrwałej obróbki termicznej. Należy uważać żeby nie przegotować dorsza. Jak zmieni kolor na nieprzezroczysty należy zdjąć go z patelni. Filet z ogona można podawać dzieciom, ponieważ pozbawiony jest ości.

Z dorsza polecam zrobić mielone kotleciki, są bardzo lekkie i zdrowe.

Można go zapiekać, smażyć, dodawać do zapiekanek. Polecam podawać z dużą ilością warzyw. Można go kupić w całości, jako filety.

Dorsz po grecku

 

 

Czy warto jeść dorsza i kto może a kto nie

marynata

70 dkg dorsza filet
3 cebule
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki soli
5 łyżek mąki
olej

warzywa:
80 dkg marchewki
1/2 selery dużej
1 pietruszka
200 g koncentratu pomidorowego
1 litr przecieru pomidorowego domowego
2 liście laurowe
5 ziaren ziele angielskie
sól, pieprz, cukier do smaku



Cebul e obieram i kroję w piórka. Przekładam do pojemnika, dodaję filet dorsza, sól, pieprz, majeranek. Całość dokładnie mieszam.Odstawiam na dobę do lodówki.
 Rybę obtaczam w mące i smażę na oleju.

Marchewkę, seler, pietruszkę obieram, dokładnie myję i ścieram na tarce jarzynowej.
Cebulkę z marynaty przesmażam na osobnej patelni. Dodaję starte warzywa i chwile jeszcze przesmażam.Dodaję liście laurowe, i ziele angielskie. Dolewam koncentrat pomidorowy, potem przecier stopniowo. Duszę na wolnym ogniu około godzinę. Doprawiam solą, pieprzem, odrobiną cukru. Na końcu wyjmuję liście i ziele.
W naczyniu szklanym układam stopniowo warstwę warzyw, ryby, znowu warzyw, rybę, i warzywa.

Dorsz z warzywami w sosie curry

 

 

 

Czy warto jeść dorsza i kto może a kto nie

 

1 filet z dorsza

1 cukinia

½ bakłażan

½ papryka czerwona

1 łyżeczka curry

½ szklanki śmietany zagęszczonej Sól Pieprz

1 cytryna

1 gałązka Bazyli

5 pomidorków koktajlowych

4 oliwki czarne olej


Dorsza skrapiam sokiem z cytryny, sole, pieprzę. Zawijam w folię i duszę na patelni na oleju. Bakłażana, cukinię kroję w paski, to samo robię z papryką, solę, pieprzę i smażę na patelni ale nie za długo. Warzywa mają być aldente. Dodaję pomidorki koktajlowe pokrojone. Śmietanę chwile podgrzewam na patelni, dodaję curry, sól, pieprz, mieszam. Rybę podaję z sosem, cytrynką, warzywami i bazylią. Dekoruję oliwkami.

 

Mielone z dorsza z cukinią w sosie chrzanowym

 

 

 

Czy warto jeść dorsza i kto może a kto nie


60 dkg filet z dorsza

1 cukinia

1 cebula duża

1 bułka pszenna

1 jajko

1 ząbek czosnku

7 łyżek bułki tartej

Sól Pieprz

½ szklanka mleka olej

Sos chrzanowy: 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka masła Woda 1 łyżka chrzanu tartego

 

 

Czy warto jeść dorsza i kto może a kto nie


Bułkę moczę w mleku. Dorsza miksuje blenderem razem z bułką. Cebulkę kroję i przesmażam na oleju. Dodaję do dorsza, razem z startą na tarce cukinią. Dodaję sprasowany czosnek, sól, pieprz, jajko. Całość mieszam i formuje kulki, które obtaczam w bułce. Klopsy smażę na patelni. W rondelku rozpuszczam masło, dodaję mąkę chwilę przesmażam, dolewam wodę, Chwilę podgotowuję, dodaję sól, pieprz, chrzan.

Pomarańczowy dorsz

 

 

Czy warto jeść dorsza i kto może a kto nie

 


7 kawałków filetu z dorsza
1 cebula
sól, pieprz
1 łyżeczka majeranku
przyprawa do ryb
3 łyżki soku z pomarańczy
 1 pomarańczo całe
6 różyczek brokuła

Kawałki dorsza przekładam do pojemnika, solę, pieprzę, dodaję majeranek, przyprawę do ryb.Cebule obieram i kroję w kostkę. Dodaje do ryby, polewam sokiem z pomarańcza. Kawałki ryby dokładnie obtaczam w marynacie i wkładam do lodówki na noc. Na drugi dzień wyjmuje z marynaty i przekładam do naczynia do zapiekania. Układam plastry pomarańcza. Zapiekam 15 minut temp 200 stopni . Podaję z brokułem ugotowanym aldente.

 

Czarnula666 20.02.2015 18:02
Smaczne przepisy. Napewno spróbuje :-)
Magdalena Rysińska 20.02.2015 15:00
Coś mi się wydaje, że spróbuję tej wersji po grecku.
Gabi44 20.02.2015 14:32
Bardzo smaczne propozycje.Lubię dorsza i jem często, na szczęście nie jestem uczulona .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak