Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zdrowe śniadanie. Pasty kanapkowe.

Pożywne, pełnowartościowe śniadanie to podstawa dobrze rozpoczętego dnia. Pasty kanapkowe to idealne rozwiązanie dla osób zabieganych, które nie chcą rezygnować ze zdrowego, zbilansowanego posiłku.

Śniadanie nie musi być nudne. Ten pierwszy posiłek w ciągu dnia powinien dostarczyć nam energii, oraz witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jeśli znudziły Wam się już tradycyjne kanapki z wędliną czy serem, można urozmaicić je przygotowując domowe pasty kanapkowe. Choć na sklepowych półkach znajdziecie szeroki wybór tego typu produktów warto przygotować je samodzielnie z kilku powodów. Przede wszystkim zrobienie past kanapkowych nie wymaga dużego nakładu pracy - z powodzeniem można przygotować je dzień wcześniej, przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, schować do lodówki, a rano po prostu posmarować nimi świeże pieczywo. Dzięki temu zaoszczędzimy czas, nie wyjdziemy z domu głodni i dostarczymy organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Ważne jest to, że przygotowując samodzielnie pasty na kanapki dokładnie wiemy z jakich składników są zrobione. Dowolnie, według własnych upodobań możemy kombinować ze smakami dobierając te składniki oraz dodatki, które najbardziej lubimy. To także świetny sposób na przemycenie do menu dzieci zdrowych, pełnowartościowych składników, takich jak choćby ryby czy warzywa strączkowe, bogate w białko i witaminy. Do przygotowania domowych past kanapkowych warto zaangażować maluchy. Samodzielnie przygotowana pasta na kanapki będzie nie tylko świetną zabawą, ale także idealną okazją do poznania nowych, nieznanych dotąd smaków. Dodatkowo, kanapki wysmarowane samodzielnie przygotowaną pastą można fantazyjnie przyozdobić tworząc ulubione postaci z bajek wykorzystując do tego np. pokrojone na plasterki warzywa, szczypiorek, kiełki czy pestki słonecznika lub dyni. Takie kanapki z pewnością będą smakować wyjątkowo, a my będziemy mieć pewność, że dostarczą naszym dzieciom niezbędnych do prawidłowego rozwoju składników mineralnych i witamin.


Pasty nie tylko na śniadanie.
Kolorowe i zdrowe pasty kanapkowe są idealną propozycją nie tylko na śniadanie, ale także na wszelkiego rodzaju domowe imprezy. Małe kanapeczki, krakersy, wafle ryżowe czy sucharki wysmarowane kolorowymi pasta i ozdobione w fantazyjny sposób będą ozdobą stołu i idealną propozycją na przekąskę na jeden kęs. Pasty można także serwować w małych miseczkach (podobnie jak dipy) w towarzystwie pokrojonych w słupki lub nadzianych na wykałaczki warzyw. Idealnie sprawdzą się tu chrupiące warzyw np. marchew, papryka, świeży ogórek, seler naciowy, rzodkiewka czy pomidorki koktajlowe. Pasty można serwować także ze słonymi przekąskami: paluszkami, grissini czy paluchami z ciasta drożdżowego lub francuskiego. 


Pasty kanapkowe na wiele sposobów
Uwielbiam pasty kanapkowe, bo można przygotować je na różne sposoby z wielu składników. Do przygotowania takich past świetnie nadają się warzywa strączkowe - fasola, ciecierzyca czy bób (poza sezonem można użyć mrożonego), które zawierają sporo białka, witaminy A, C, PP oraz tych z grupy B, a także składniki mineralne: wapń, żelazo, fosfor, magnez czy cynk. Idealne będą także ryby, bogate w cenne kwasy Omega-3, jod, białko oraz mnóstwo witamin. Do past można dodać także nabiał: jajka, sery żółte czy kremowe twarożki, które są cennym źródłem białka, wapnia i witamin.
Jeśli chcemy urozmaicić smak past kanapkowym, warto sięgnąć po świeże zioła, czosnek, pestki dyni czy słonecznika, sok z cytryny, oleje smakowe czy rozgrzewające przyprawy np. chili lub kolorowy pieprz.
Pasty kanapkowe to świetna alternatywa dla tradycyjnych kanapek po które najczęściej sięgamy na śniadanie. Nieograniczona ilość wariacji i dowolność w doborze składników sprawiają, że dzięki pastom śniadanie, jako pierwszy (i najważniejszy) posiłek w ciągu dnia, może być urozmaicone, a jednocześnie wyjątkowo smaczne. 

 

Pasta z bobu z ziołami

Zdrowe śniadanie. Pasty kanapkowe.
Składniki:
300 g ugotowanego, obranego bobu
4 łyżki oleju rzepakowego
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka posiekanego tymianku
1 łyżka posiekanej bazylii
sól morska (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)

Do bobu dodać olej, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane zioła i zmiksować wszystkie składniki za pomocą blendera na gładką pastę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Pasta z suszonych pomidorów z bazylią

Zdrowe śniadanie. Pasty kanapkowe.
Składniki:
4 jajka na twardo
20 listków świeżej bazylii
1 słoik (ok. 8 sztuk) pomidorów suszonych
sól (do smak)
pieprz (do smaku)
3 łyżeczki majonezu

Jajka zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Bazylię posiekać drobno. Suszone pomidory odsączyć z oliwy i posiekać na drobne kawałki. Dodać majonez, sól i pieprz. Wszystkie składniki połączyć.

 

Pasta z ciecierzycy z rukolą

Zdrowe śniadanie. Pasty kanapkowe.

Składniki:
1 puszka (400 g) ciecierzycy
1 ząbek czosnku
10 listków rukoli
1/4 łyżeczki świeżo startych płatków chili
2 łyżeczki posiekanego tymianku
2 łyżki oleju rzepakowego
sól (do smaku)

Ciecierzycę odsączyć z zalewy. Dodać czosnek, tymianek, sól, chili, rukolę i olej. Składniki zmiksować na pastę. Podawać na świeżo upieczonym grahamie.

 

 

Pasta z wędzonego łososia z koperkiem

Zdrowe śniadanie. Pasty kanapkowe.
Składniki:
100 g wędzonego łososia
200 g serka naturalnego śmietankowego
3 łyżki posiekanego koperku
1/4 łyżeczki skórki startej z cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki śmietany 30 %
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)

Serek utrzeć ze śmietaną, sokiem i skórką z cytryny. Dodać posiekanego wędzonego łososia, koperek i doprawić pieprzem. Wymieszać do połączenia składników.

Rady: Koperek można zastąpić innymi ulubionymi ziołami: szczypiorkiem, miętą lub pietruszką.
W lżejszej wersji kremówkę można zastąpić jogurtem naturalnym.
Pastę można wykorzystać także w formie przekąski, podaną na krakersach lub małych sucharkach.

 

Pasta z wędzonego halibuta z tymiankiem

Zdrowe śniadanie. Pasty kanapkowe.

Składniki:
300 g wędzonego halibuta
3 jajka na twardo
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
sól
czarny pieprz świeżo zmielony

Rybę pozbawić ości i rozdrobnić. Dodać starte na dużych oczkach jajka na twardo. Dodać sok z cytryny, majonez, sól i pieprz. Na koniec dodać posiekany tymianek. Pastę wymieszać i schłodzić w lodówce. Podawać na chlebie wiejskim z plasterkami pomidora i rukolą.

 

Pasta z wędzonej makreli

Zdrowe śniadanie. Pasty kanapkowe.
Składniki:
1 średnia wędzona makrela
2 jajka na twardo
2 małe ogórki kiszone
1 łyżka majonezu
czarny pieprz świeżo mielony
sól (opcjonalnie)

Makrelę oczyszczamy ze skóry i ości. Rozdrabniamy za pomocą widelca. Jajka na twardo trzemy na tarce o drobnych oczkach. Ogórki kroimy w bardzo drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy majonez, doprawiamy pieprzem i schładzamy w lodówce.

 

 

Pasta z tuńczyka z ogórkiem

Zdrowe śniadanie. Pasty kanapkowe.

Składniki:
1 puszka (170 g) tuńczyka w kawałkach w oleju
3 jajka na twardo
2 małe ogórki kiszone lub małosolne
pół pęczka bazylii
1 łyżeczka majonezu
sól
czarny pieprz z młynka

Tuńczyka odsączamy z zalewy i rozdrabniamy. Jajka na twardo ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Ogórki kroimy w drobną kostkę. Umytą i osuszoną bazylię siekamy. Dodajemy majonez i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Pasta z awokado z prażonym słonecznikiem

Zdrowe śniadanie. Pasty kanapkowe.
Składniki:
1 dojrzałe awokado
2 jajka na twardo
2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
sól
świeżo mielony czarny pieprz
2 łyżki łuskanego słonecznika
koperek świeży

Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę. Wydrążamy miąższ łyżeczką i rozdrabniamy widelcem na masę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Jajka na twardo ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Pestki słonecznika prażymy na rumiano na suchej teflonowej patelni. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smarujemy pieczywo lub krakersy i ozdabiamy świeżym koperkiem.

 

Pasta jajeczna z żółtym serem

Zdrowe śniadanie. Pasty kanapkowe.
Składniki:
4 jajka
10 dag żółtego sera np. edamski
2 łyżki pikantnego majonezu
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Opcjonalnie: szczypiorek, rzodkiewka, cebula


Jajka ugotować na twardo. Ser żółty zetrzeć na drobnych oczkach na tarce, jajka zetrzeć na dużych oczkach. Dodać majonez, przyprawić solą i pieprzem. Opcjonalnie możecie dodać startą rzodkiewkę, pocięty szczypiorek czy posiekaną cebulkę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak