Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidory i pomidorki cz.4

Pomidorki dostępne są przez cały rok ale najlepsze te zebrane w sezonie. Zapraszam po kolejne inspiracje w których wykorzystałam swoje pomidorki.

Moje pomidorki już się skończyły. Z utęsknieniem czekam na następny sezon. Teraz jeszcze czasem zdarza mi się kupić w sklepie pomidory i zawyczaj używam je do sałatek. Zimą nie kupuje wcale , ewentualnie skuszę sie na te małe cherry. Nie ma to jak słodki smak pomidorków skąpanych w słoneczku:)

 

Sałatka z żółtymi pomidorkami i wędzonym łososiem na rukoli

składniki:

2 garście rukoli
12 żółtych pomidorków koktajlowych
125 g łososia wędzonego na zimno
1 łyżka sezamu
4 -5 łyżek oleju sezamowego

Składniki na dwie porcje. Na każdym talerzu ułożyć garść rukoli. Pomidorki przekroić na pół i ułożyć na sałacie. Pomiędzy pomidorkami ułożyć wędzonego łososia podzielonego na małe kawałki. Sezam uprażyć na suchej patelni i posypać sałatkę. Całość skropić olejem sezamowym i podawać. Zamiast pomidorków żółtych można użyć czerwonych albo dać oba kolorki, wtedy sałatka będzie jeszcze piękniej się prezentować.

	 Pomidory i pomidorki cz.4

Jajka zapiekane w pomidorach

składniki:

2 średnie pomidory
2 jajka
sól,pieprz do smaku
kawałeczek cebuli

Pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Od każdego pomidora odciąć plasterk od strony ogonka i wydrążyć miąższ. Pomidory ułożyć w naczynku żaroodpornym. Następnie do każdego pomidora wbić jedno jajko. Na wierzchu posypać dobno pokrojoną cebulą oraz oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać ok 20 minut, w zależności jak lubimy ścięte jajka. Zapieczone w pomidorkach jajka podałam z grzankami z chleba tostowego oraz kwiatami nasturcji.

	 Pomidory i pomidorki cz.4

Pełnoziarnista pizza z bazyliowym pesto, mozarrellą i pomidorami

składniki:

300 g mąki pełnoziarnistej
3/4 szklanki wody letniej
25 g drożdży
2 łyżki oleju rzepakowego
1 szczypta soli
1 szczypta cukru
4 plastry szynki
2 łyżki pesto bazyliowe
1 opakowanie mozzarelli w małych kulkach
1 pomidor
1 łyżka przyprawa do pizzy
do posypania starty ser żółty

Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i cukru. Do mąki dodawać po trochu zaczynu drożdżowego i zagnieść ciasto, na koniec dodać olej. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 40-60 minut. Potem ciasto rozwałkować na kształt koła. Brzeg ciasta tak ok 1 cm zawinąć do środka. Po okręgu z przerwami układać małe kulki mozzareli. Ciasto między kulkami zawijać w środek formując takie małe gniazdko dla każdej kulki sera. Ciasto posmarować bazyliowym pesto - użyłam gotowego. Szynkę pokroić w paski i posypać pizzę. Na szynce ułożyć pokrojonego w plastry pomidora. Pomidory posypać przyprawą do pizzy i ułożyć na nich przekrojone na pół pozostałe kulki mozzarelli. Posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180-200 C i piec ok 20-30 minut.

	 Pomidory i pomidorki cz.4

Roladki drobiowe z serem i szpinakiem

składniki:

1 duża podwójna pierś z kurczaka
kilka liści szpinaku
kawałek żółtego sera ok 100 g
sezam i bułka tarta do panierowania
1-2 jajka
olej do smażenia
sól,pieprz

dodatki
300 g pomidorków koktajlowych
1 mała cebula
1 łyżka posiekanego koperku
olej sezamowy do skropienia
pesso pszenno-gryczane 

Pierś kurczaka pokroić wzdłuż w niezbyt cienkie paski. Następnie lekko rozbić i oprószyć solą z pieprzem. Ser żółty pokroić na małe kawałki (aby można było zawinąć je w mięso). Każdy kawałek sera zawinąć w 1-2 liście szpinaku a następnie w rozbite mięsko. Gotowe roladki za panierować w jajku a potem w bułce tartej wymieszanej z sezamem. Smażyć na oleju na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół i przełożyć do miski. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać razem z posiekanym koperkiem do pomidorków. Wymieszać a następnie całość lekko skropić olejem lnianym. Pesso przygotować wg przepisu na opakowaniu.

	 Pomidory i pomidorki cz.4

Tosty z patelni

składniki:

8 kromek chleba tostowego
4 plastry wędliny
4 plastry żółtego sera
masło lub margarnyma do posmarowania kromek
2-3 jajka
olej do smażenia

Cztery kromki chleba tostowego posmarować masłem. Na każdej posmarowanej kromce ułożyć po plasterku wędliny i sera. Przykryć pozostałymi czterema kromkami i przekroić na trójkąty. Jajka roztrzepać widelcem. W jajku panierować trójkątne kanapki a następnie smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Pyszne i gorące tosty podałam z pomidorkami koktajlowymi.

	 Pomidory i pomidorki cz.4

 

Sałatka brokułowa z sosem czosnkowo-koperkowym


składniki:

2 średnie brokuły
2 nieduże pomidory
200 g żółego sera, użyłam goudy
150 g jogurtu naturalnego
70 g majonezu
2 łyżki posiekanego koperku
1 ząbek czosnku

Przygotować sos czosnkowo-koperkowy. Jogurt wymieszać z majonezem. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz posiekany koperek. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki aby smaki się przegryzły. Brokuły podzielić na różyczki, dokładnie umyć i ugotować al'dente. Osączyć na sicie z nadmiaru wody i ułożyć na półmisku (lub talerzach gdy chcemy przygotować pojedyncze porcje). Pomidory umyć i pokroić w ósemki. Ser żółty pokroić w kostkę. Pokrojone pomidory i ser ułożyć między różyczkami brokuła. Sałatkę polać sosem i podawać. Z tej ilości składników wyszedł taki jeden duży półmisek jak na zdjęciu i jeszcze jedna pojedyńcza porcja.	 Pomidory i pomidorki cz.4

izapozdro 02.11.2014 11:19
świetne pomysły :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak