Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytryna – jak przechowywać?

Cytryny powinniśmy przechowywać w lodówce, na najniższej półce, najlepiej owinięte papierową serwetką, która chroni skórkę przed wysychaniem.

Cytryny powinniśmy przechowywać w lodówce, na najniższej półce, najlepiej owinięte papierową serwetką, która chroni skórkę przed wysychaniem.

 

Podobnie jak inne owoce cytrusowe, cytrynę z przeschniętą skórką można odświeżyć wkładając owoc na około 30 min do gorącej wody.

 

Aby cebula nie puszczała pędów możemy obciąć jej łodyżki i końcówki lekko podpalić nad palnikiem kuchenki gazowej lub palnikiem ręcznym. 

 

Aby wycisnąć z cytryny więcej soku nie powinniśmy używać owoców prosto z lodówki. Cytrynę najlepiej włożyć do miseczki i zalać ją gorącą wodą. Po kilku sekundach wyjmujemy cytrynę, osuszamy i rolujemy na blacie lub desce, lekko dociskając. Następnie kroimy ją wzdłuż, a nie w poprzek. W ten sposób uzyskamy z cytryny znacznie więcej soku niż przy zwykłym wyciskaniu.

kasia.s 07.11.2014 08:39
Super, uwielbiam cytrynę, na pewno przydadzą się te wskazówki:)
Iwusia 17.10.2014 22:55
"Aby cebula nie puszczała pędów możemy obciąć jej łodyżki i końcówki lekko podpalić nad palnikiem kuchenki gazowej lub palnikiem ręcznym. " ? To o cebuli czy cytrynie ?
Renata9 16.09.2014 19:30
Bardzo przydatne informacje, dziękuję Doradco :-)
Katarzyna63
Katarzyna63 09.09.2014 11:20
Dziękuje za radę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak