Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka z pomarańczą .

Babka to nieodzowny symbol zbliżających się świąt .Łatwa w przygotowaniu i delikatna w smaku.

 

 

 

 

Składniki;

7 białek jaj
3/4 szklanki cukru kryształ
150 g roztopionej margaryny
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 pomarańczy

 

 

Sposób przygotowania:


Białka ubijamy na sztywno. Wsypujemy cukier i nadal miksujemy.
Roztopiona margarynę miksujemy z połowa mąki.
Do niej dokładamy po łyżce białek.
Delikatnie miksujemy na najniższych obrotach.
Po d koniec wsypujemy resztę maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
W formie babki z kominkiem posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką układamy plastry pomarańczy.
Zalewamy je ciastem.
Wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika i pieczemy 45 minut.

                         Po upieczeniu od razu wykładamy babkę na talerz.

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak