Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szafran

Szafran jest bardzo drogą przyprawą, uzyskiwaną z przepięknych wiosennych kwiatków- krokusów uprawnych.

Szafran jest tak drogi bo nie dość, że trzeba go zbierać ręcznie, to jeszcze potrzeba aż 200 kwiatów, żeby uzyskać 1 gram gotowej przyprawy.

 
Szafran

Szafran najlepiej jest kupić w postaci cieniutkich niteczek, wtedy jest najbardziej intensywny i dosłownie szczypta (zaledwie kilka nitek) wystarczy, by nadać daniu charakterystyczny smak.

 

Podczas długiego przechowywania szafran niestety traci swoje właściwości, dlatego nie warto robić sobie dużych zapasów tej przyprawy (tym bardziej, że jak już wspomniałam, wystarczy niewiele niteczek by danie smakowało szafranem). Zdecydowanie lepiej jest  kupować szafran na bieżąco, dokładnie czytając informacje (daty!) zamieszczone na opakowaniu.

 

Szafran znakomicie nadaje się zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych.

 

Moją ulubioną potrawą z wykorzystaniem tej wyjątkowej przyprawy jest Risotto szafranowe.

 https://www.doradcasmaku.pl/przepis/210431/risotto-szafranowe.html

Szafran

 

Miło jest przywitać dzień Szafranową brioszką posmarowaną masłem.

 https://www.doradcasmaku.pl/przepis/247676/brioszki-szafranowe.html

Szafran 

 

A drożdżowa Babka szafranowa znakomicie sprawdzi się nie tylko przy niedzielnej herbatce, ale też na świątecznym stole.

https://www.doradcasmaku.pl/przepis/167778/babka-szafranowa.html

Szafran

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak