Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyszne pączki karnawałowe

Karnawałowe szaleństwo ogarnia wszystkich dookoła. Bale, imprezy domowe, klimatyczne spotkania ze znajomymi… Jednakże karnawał kojarzy nam się prócz zabawy z pączkami, faworkami, i innymi karnawałowymi pysznościami. W tym roku postanowiłam skorzystać z innego przepisu na pyszne i delikatne drożdżowe specjały skąpane w słodkim cukrze pudrze. Pączki tegoroczne są bardzo pracochłonne, ale warte każdego wysiłku włożonego w ich wykonanie. Genialne w smaku, delikatne najlepsze są tego samego dnia, choć na drugi dzień też są wyśmienite i miękkie.
Składniki

  • 120 dag mąki krupczatki
  • 25 dag cukru
  • Cukier puder do posypania pączków
  • 15 dag masła
  • 12 żółtek
  • 1/2 l mleka
  • 10 dag drożdży
  • 50 g spirytusu
  • 1 cukier waniliowy
  • konfitura z wiśni
  • 1 kg smalcu Pyszne pączki karnawałowe

Przygotowanie

1/4 kg mąki zaparzyć z 1/2 l wrzącego mleka. Rozrobić drożdże w 1/4 l ciepłego mleka wlać do ostudzonego zaparzonego ciasta, wymieszać i pozostawić w spokoju na 30 minut. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym wlać do rozczynu. Dosypać mąki i dobrze wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania wlać roztopione masło i spirytus. Wyrobione ciasto pozostawić do wyrośnięcia Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1 cm wykrawać krążki układać na środku każdego po kilka wiśni. osączonych z soku. przykrywać drugim krążkiem, zlepiać foremką brzegi pozostawić do wyrośnięcia .Wyrośnięte pączki smażyć na gorącym smalcu. Po zrumienieniu wyjmować na ręcznik papierowy. Posypać cukrem pudrem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak