Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort " Józefa"

Był Dzień Babci i Dzień Dziadka ale taki inny jak to bywało kiedyś.

Prezenty ,życzenia i dom pełen radości. Tak wtedy tylko ,gdy nasi dziadkowie czy dziadkowie naszych dzieci są wśród nas. U mnie brakuje jednej babci dla moich dzieci. Na jej pamietkę zrobiłam tort. bedzienosił jej imię - Józefa.

Wiem,że może to głupie ale moja mam lubiła ,gdy dla niej piekłam różności i dlatego to ten tort będzie nam o niej przypominał.

Tort złożony z ciasta orzechowego ,biszkoptu z makiem i delikatnej masy ze śmietany kremówki. Jako dodatek są owoce  pyszne brzoskwinie .

 

                                       Tort "Józefa"

 

           Tort

 

                                   Tort składa się z 3 warstw:

 

                                        Ciasto orzechowe;

200 g tartych orzechów laskowych

4 łyżeczki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki cukru pudru

150 G masła lub margaryny

 

                                          Ciasto z makiem;

 

4 jajka

100 g cukru

1/2 szklanki maku

80 g mąki pszennej

 

Masa śmietanowa:

500 ml śmietany kremówki 36 %

400 ml naturalnego jogurtu

1/2 szklanki cukru pudru

4 łyżeczki żelatyny Prymat

100 ml gorącej wody 


 

Dodatkowo:

Brzoskwinie z puszki

motylki i perełki do ozdoby 

krążki polewy
 

 

Tort

 

Sposób przygotowania;


Ciasto orzechowe:

Tarte orzechy łaczymy z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Margarynę lub masło miksujemy z cukrem na puszytą masę . Wsypujemy pomału sypkie produkty. Gotwa mase wykładamy na dno tortownicy 26 cm.

Pieczemy w nagzranym piekarniku do 180 stopni około 20 minut. Wyjmujemy z blaszki i studzimy.

 

Ciasto z makiem.

Jajka rozbijamy oddzielając żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno poczym wsypujemy do nich cukier. Kolejno wlewamy żółtka, a pod koniec mąkę z proszkiem i mak.

Przelewamy do tej samej tortownicy co pieklismy ciasto orzechowe.

Pieczemy je 15  minut w temp. 180 stopni.

Wyjmujemy i   studzimy.

 

Blat ciasta z makiem wkładamy z powrotem do tortownicy.

Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Wlewamy do niej jogurt i nadal miksujemy.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie ,gdy przestygnie łączymy z masą.

Na wierzch ciasta z makiem wykładamy pokrojone w plastry brzoskwinie.

Zalewamy masą śmietanową . Z 5 łyżek zostawiamy do ozdoby.

Ciasto orzechowe delikatnie kroimy na 6 części.

Układamy je delikatnie nachodzące na siebie na masie śmietanowej.

Dekorujemy śmietaną, plastrami brzoskwiń  i ozdobami cukrowymi oraz krążkami polewy.

Chłodzimy 3 godziny w lodówce.

 

Tort

Myśle ,że  ten tort smakowałby mojej mamie i babci moich dzieci .

Szkoda, że bliscy tak szybko odchodzą .

 

ben-ka 27.01.2014 09:31
Takie tortu,to i ja bym nie odmówiła.
Christopher 23.01.2014 16:48
Myślę tak samo jak Anemon.Mama na pewno "z góry"podziwia tort i cieszy się,że tak słodko Ją wspominasz.
anemon 23.01.2014 16:37
Wspaniały tort i masz piękne wspomnienia. Myślę, że to cudowne, że wspomnienia o Twojej Mamie kojarzą Ci się z czymś tak pysznym jak tort.
IZABELA29 23.01.2014 13:45
Tort zrobiłam z myślą o mojej mamie ale juź niedane było jej go skosztować, w kwietniu minie 2 lata jak jej nie ma a ten tort jest taki jak ona wytrzymały na zewnątrz a kruchy jak było jej zdrowie.
Christopher 23.01.2014 12:44
Nie dziwię się,że Pani Józefie tort smakował,przecież tyle w nim róznych pyszności.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak