Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marcin Budynek dla dzieci… Część 2 – domowe lizaki malinowe

Czasami fajnie jest wrócić do czasów dzieciństwa i powspominać proste domowe sposoby na kulinarne przyjemności. Ci, którzy pamiętają czasy, w których prawie nic nie było można kupić i kiedy sklepy świeciły pustkami, będą wiedzieli o czym mówię :). A jak wiadomo – Polak potrafi. Wspominając swoje dzieciństwo, polecam przygotowanie domowych lizaków malinowych. Super zabawa dla dzieci i ich rodziców.

Domowe lizaki malinowe

Marcin Budynek dla dzieci… Część 2 – domowe lizaki malinowe


Krok 1 – lista zakupów

Sok malinowy - 2 łyżki stołowe

Cukier - 4 łyżki stołowe

Czekolada - 4 łyżki stołowe

Patyczki drewniane - 13 sztuk

Papier do gotowania 12 m - wg uznania

 

Krok 2 – zaczynamy

Powoli podgrzać sok malinowy z cukrem, do uzyskania konsystencji delikatnego karmelu. 

 

Krok 3 – prawie gotowe

Na arkusz papieru do gotowania wylać kółka z karmelu.

 

Krok 4 – dekorowanie

Po chwili na karmel zetrzeć czekoladę i do połowy każdego kółka włożyć patyczki. Wystudzić.


Krok 5 – i mamy lizaki
Po wystudzeniu lizaki są gotowe do jedzenia.

Krok 6 – wskazówka

Domowe lizaki najlepiej smakują, jeśli do ich przygotowania użyjemy soku malinowego z babcinej spiżarni. Oczywiście możemy też przygotować lizaki o innych smakach.  

 

 

 

IwonaDD 29.07.2013 14:02
Marcin Budynek jak zawsze inspiruje, lizaki domowe - rewelacja!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak