Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

proste desery podpatrzone od mistrzów sztuki kulinarnej cd.

Kilku użytkowników przede mną dzieliło się swoimi wersjami dań z przepisów mistrza Michel’a Moran’a , bardzo mi się to spodobało, postanowiłam dołączyć do „zabawy”, jednak przepisy które tak mnie zachwyciły, że koniecznie postanowiłam je zrobić, pochodzą z programów kulinarnych nadawanych na Food Network.

link do pierwszej części

Ina Garten, sympatyczna 65 letnia amerykanka, mieszka w stanie NY, prowadzi program „Bosonoga Contessa” (Barefoot Contessa), w którym sięga do korzeni i prezentuje tradycyjne potrawy. Jest bardzo towarzyska, wciąż gotuje dla przyjaciół, zaprasza ich do domu lub organizuje przyjęcia. Zaczynała od własnego sklepu z artykułami spożywczymi i cateringu. Napisała kilka książek kucharskich i o gotowaniu, pisze też artykuły do magazynów. Ma swój biznes i swoją linię produktów spożywczych takich jak np. gotowe miksy do pieczenia ciast.

Mrożone owoce z gorącym sosem z białej czekolady.

proste desery podpatrzone od mistrzów sztuki kulinarnej cd.

Ina w jednym z programów poświęconemu w całości mrożonkom, i o tym kiedy i jak je wykorzystywać zaprezentowała bardzo prosty, a jednocześnie elegancki deser. Przyznam, że zrobił na mnie wrażenie, bo można go zaserwować w każdej chwili, jest bardzo prosty w wykonaniu i zawiera sezonowe owoce. 

Składniki: ½  kg sezonowych owoców, 100 gram białej czekolady dobrej jakości, ½ szklanki śmietany kremówki, ekstrakt z wanilii lub rum wg uznania. 

Wykonanie: Owoce typu truskawki, jagody, wiśnie, maliny, porzeczk,i a nawet banany, umyć obrać i zamrozić osobno oddzielone kawałki, żeby się nie posklejały i ładnie wyglądały. Gdy zamarzną można je przełożyć do woreczków strunowych czy pojemniczków z wieczkiem. Czekoladę rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej lub na parze, dodać aromat wanilii lub łyżkę rumu. Gorącym sosem polać zamrożone owoce na talerzyku. Gorący sos rozpuści owoce, które jednak pozostają zimne. Prawdziwie letni deser z wykorzystaniem owoców sezonowych, pycha!

proste desery podpatrzone od mistrzów sztuki kulinarnej cd.

Link do oryginalnego przepisu: http://www.foodnetwork.com/recipes/ina-garten/frozen-berries-with-hot-white-chocolate-recipe/index.html

proste desery podpatrzone od mistrzów sztuki kulinarnej cd.

Summer pudding.

W jednym z programów zaprezentowała swoją wersję letniego puddingu. Rzeczywiście jest wiele sposobów przygotowania go, a zdjęcia można obejrzeć w Internecie po wpisaniu hasła „summer pudding” w Google. Ten deser mnie zachwycił, bo nie spotkałam się dotąd z takim torcikiem, wykonanie jest bardzo proste. Wystarczy kupić lub upiec samemu chałkę (brioche) i zakupić lub zerwać w ogrodzie sezonowe owoce (typu truskawki, jeżyny, maliny, poziomki, jagody) w ilości około 2 litrów na 1 kg bochenka chałki lub innego drożdżowego pieczywa słodkiego na mleku i jajkach. W moim puddingu warstwy pieczywa nie przemokły do końca sokiem i dobrze się stało, bo nie zrobiła się z niego papka, wygląda jak warstwa w prawdziwym torcie owocowym.

Ja swój bochenek upiekłam z ½ kg mąki pszennej uniwersalnej, opakowania drożdży suchych, 1 szklanki mleka skondensowanego light 2,5%, 1 jajka, 2 łyżek masła i 2 łyżek cukru i szczypty soli. Po wyrobieniu ciasta i wyrośnięciu piekłam około 35 minut w 180 stopniach.

proste desery podpatrzone od mistrzów sztuki kulinarnej cd.

Summer pudding (letni "torcik" owocowy)

Składniki: 1 chałka, 1 ½  – 2 litry owoców sezonowych (użyłam nektarynek, malin, poziomek i truskawek w podobnej proporcji), 1 do 1 ½  szklanki cukru (ja dałam ¾ szklanki), ½ szklanki wody, kilka łyżeczek Brendy lub ciemnego rumu.

Wykonanie: Chałkę pokroić na skibki/kromki, odciąć skórki. W dużym garnku zagotować wodę z cukrem, wrzucić owoce i doprowadzić do wrzenia, zdjąć z gazu. Dodać Brendy lub inny mocny aromatyczny alkohol.

proste desery podpatrzone od mistrzów sztuki kulinarnej cd. proste desery podpatrzone od mistrzów sztuki kulinarnej cd.

Szklaną misę (średnica około 17 cm wysokość 8 cm) wyłożyć folią spożywczą, Ina tego nie zrobiła ale tak jest łatwiej wyjąć. Ułożyć pierwszą warstwę chałki, która będzie górną warstwą puddingu. Wylać pół szklanki owoców. Dalej następną warstwę pieczywa i kolejną owoców, aż do wyczerpania składników. Przykryć talerzykiem i obciążyć np. dużą puszką lub słoikiem, wstawić do lodówki na minimum 6 godzin a najlepiej całą noc.

Po wyjęciu odwrócić do góry nogami na talerz i wyciągnąć z miski. Można polać sosem owocowym, podawać z jogurtem, bitą śmietaną, lodami, płynną czekoladą. Myślę, że w zależności od użytych owoców i pieczywa każdy letni pudding będzie inny i niepowtarzalny. To orzeźwiający, zimny i prawdziwie leni deser. Smacznego!

proste desery podpatrzone od mistrzów sztuki kulinarnej cd.

proste desery podpatrzone od mistrzów sztuki kulinarnej cd.

Polecam!

Link do oryginalnego przepisu: http://www.foodnetwork.com/recipes/ina-garten/summer-pudding-with-rum-whipped-cream-recipe/index.html

mój licznik odwiedzin:

 

IwonaDD 19.06.2013 18:09
ten pudding musiał być przepyszny, już sobie wyobrażam tę chałkę nasączoną sokiem z owoców z nutką brendy,a do tego swieże owoce - mniam !Muszę zrobić !!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak