Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Casserole - dania jednogarnkowe. Zainspirowani

Świeże zioła... Jeden garnek brudny ! Ale super, będzie mało mycia. Casserole, zostaliśmy zainspirowani z książki Tsai Ming, Boehm Arthur - Dania jednogarnkowe. 80 szybkich i zdrowych dań azjatyckich.

Casserole - dania jednogarnkowe. Zainspirowani
Casserole - dania jednogarnkowe. Zainspirowani
Nasze dania nie są przedstawione w książce, są to po prostu nasze CASSEROLE wymyślonym z produktów które mieliśmy pod ręką.
Na razie zrobiliśmy 3 takie dania, nawet nie potrafimy wybrać, które było napyszniejsze... Wszystkie miały w sobie coś niezwykłego :)

Casserole z fasolką Jaś i czarnymi oliwkami


Casserole - dania jednogarnkowe. Zainspirowani
 
No więc mieliśmy pod ręką:

 

5 ziemniaków,
0,5 szklanki fasoli Jaś,
2 cebule,
5 ząbków czosnku,
2 filety z kurczaka,
15 oliwek czarnych,
2 papryczki peperoni,
4 kulki ziela angielskiego,
3 liście laurowe,
1 kostka rosołowa,
Pieprz czarny- MŁYNEK,
Sól morska- MŁYNEK,
papryka ostra mielona,
papryka słodka mielona,
5 małych gałązek tymianek świeży,
1 gałązka rozmaryn świeży,
zioła prowansalskie,
5 łyżek oliwy z oliwek

 Fasolę Jaś namoczyć dzień wcześniej.
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm, cebule średniej wielkości pokroić na 8-ki. Czosnek obrać pokroić w plasterki, oliwki pokroić w plasterki na 3 części, papryczkę na 1cm kawałki razem z pestkami.. Piersi oczyścić i przekroić jedną na trzy. Przygotować bulion z kostki rosołowej 1 kubek.
W głębokim garnku na rozgrzaną oliwę wrzucić ziemniaka surowego razem z cebulą i obsmażyć, dodać czosnek, po około 10 min wyjąć z garnka.
Następnie do tego samego garnka wrzucić kurczaka obsmażyć dodając ugotowaną wcześniej fasolę (fasolę gotować wcześniej przez około 40min, odcedzić), oliwki i papryczkę- obsmażać około 10min. Dodać z powrotem ziemniaki i cebulę, zalać wywarem. Dodać przyprawy i zioła i dusić pod przykryciem do momentu aż ziemniaki zmiękną.


Casserole - dania jednogarnkowe. Zainspirowani

Casserole ze skrzydełek i brukselek z aromatycznym rozmarynem


Casserole - dania jednogarnkowe. Zainspirowani
Co potrzebujemy?
6 skrzydełek,
20 brukselek,
3 ziemniaki,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
2 marchewki,
1 puszka fasolki czerwonej,
1 szklanka wina czerwonego wytrawnego,
1 szklanka bulionu drobiowego,
7 łyżek oliwy z oliwek,
7 gałązek rozmarynu świeżego,
Pieprz czarny- MŁYNEK,
Sól morska- MŁYNEK,
papryka słodka mielona

Do dużego garnka wlać trochę oliwy z oliwek i dodać ziemniaki pokrojone w plasterki, marchewkę pokrojonę w plasterki, brukselkę w całości, cebulę pokrojoną w ósemki, podsmażać przez około 10 min (jak zacznie się przypalać podlać oliwą). Po 10 min zmniejszyć gaz i lekko podlać wodą, posolić i przykryć pokrywką aby się dusiło przez 15 min.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni, skrzydełka nasmarować 3 łyżkami oliwy wymieszanej z solą i papryką słodką i piec przez 25 min. Po tym czasie wyjąć z piekarnika.
Po 15 min duszenia dodać szklankę wina i fasolkę. Zagotować.
Jak się zagotuje dodać skrzydełka, wrzucić w całości gałązki rozmarynu i przyprawić pieprzem. Przykryć przykrywką i dusić na małym ogniu przez 15 min.
Następnie wlać bulion, zwiększyć gaz i już bez przykrywania gotować przez kolejne 15 min.
Warzywa i mięsko powinno być miękkie.

Casserole - dania jednogarnkowe. Zainspirowani

Casserole - dania jednogarnkowe. Zainspirowani

Casserole curry z ciecierzycą i czerwoną fasolką


Casserole - dania jednogarnkowe. Zainspirowani

Co potrzebowaliśmy?
1 udko kurczaka,
2 skrzydełka kurczaka,
3/4 kubka ciecierzycy,
1/2 puszki czerwonej fasoli,
1 duża czerwona cebula,
0,5 zielonej papryki,
5 łyżek oliwy z oliwek,
Sól morska- MŁYNEK,
pieprz czarny- MŁYNEK,
imbir mielony,
papryczka chili suszona,
curry,
tymianek,
czosnek granulowany,
papryka słodka mielona,
1 kubek bulionu drobiowego,
1 puszka mleczka kokosowego
Udko i skrzydełka umyć i oczyścić. W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić do niej mięso, obsmażać kilka minut aż się zarumieni. Dodać posiekaną czerwoną cebulę i wcześniej namoczoną ciecierzycę (nasza moczyła się całą noc) dalej podsmażając na mniejszym ogniu, dodać przyprawy do garnka i po chwili podlać bulionem. Pogotować kilka minut, dodać zieloną paprykę i czerwoną fasolę. Całość zalać mleczkiem i pogotować wszystko razem, aż mleczko się trochę zredukuje.
Po zredukowaniu sosu mniej więcej o 1/3 doprawić delikatnie do uzyskania pożądanego smaku i ostrości. Mięso jeszcze surowawe przełożyć wraz z sosem na blaszkę i włożyć do rozgrzanego do 180-190 stopni piekarnika na około 20 minut.
Po upływie tego czasu danie jest gotowe. Przed podaniem na stół można posypać po wierzchu suszoną / świeżą zieloną pietruszką.... SMACZNEGO :) 

Casserole - dania jednogarnkowe. Zainspirowani

Casserole - dania jednogarnkowe. Zainspirowani 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak