Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jaja po szkocku

Jaja po szkocku to tradycyjna szkocka potrawa śniadaniowa. Często je się robi i zabiera na pikniki. Potrawa ta nie należy do niskokalorycznych ale urzeka i wyglądem, i smakiem, a zrobić je można bardzo szybko. Polecam na walentynkowe śniadanie, mężczyźni są nimi oczarowani

jaja po szkocku

do ich wykonania potrzebne nam będą następujace składniki:

7 jaj

30 dkg mielonego mięsa wieprzowego

2-3 łyżki bułki tartej

1 łyżka musztardy

kilka gałązek świeżego tymianku

sól

pieprz

papryka słodka

olej do smażenia

2-3 łyżki mąki

6 jaj ugotować na twardo, jedno zostawić surowe, ostudzić i obrać. Do mięsa dodać bułkę i przyprawy. Jajko wybić do miseczki i rozbełtać widelcem, 1/2 wlać do mięsa resztę zostawić do panierowania. Mięso wyrobić, na deseczkę wsypać trochę mąki i uformować z części mięsa placek dośc chudy, wielkości takiej aby obtoczyć nim jajko, wcześniej otoczone maką

jaja po szkocku    

formujemy zgrabny kotlecik i tak robimy z kolejnymi pięcioma jajkami.

jaja po szkocku

następnie panierujemy je w jajku i bułce tartej i pieczemy na głębokim oleju do ich zarumienienia, trwa to około 6-8 minut.  

Pięknie wyglądają po rozkrojeniu, w smaku są nieziemskie.

Polecam na walentynkowe śniadanie. Mój mężczyzna był nimi oczarowany

jaja po szkocku

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak