Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dla mojej mamy......

Wszystkim MAMOM gorące i najserdeczniejsze życzenia z okazji ICH ŚWIĘTA

Dla mojej mamy......
Dość nietypowe ciasto wybrałam  na ten świąteczny dzień. Zaczął się przecież sezon truskawkowy i wypadałoby zrobić jakiś pyszny  tort śmietankowy lub serowy z owocami.
Ale ja wybrałam ciasto z koprem włoskim. Zrobiłam to całkiem świadomie. Zostało bowiem
z góry zapowiedziane /przez mamę/, że nie chce nic ,co zawiera cukier, kremy, śmietany..itd. Wciąż słyszę narzekania: a to na nadmiar kalorii  , to wysoki cholesterol, a to znowu na wysoką zawartość cukru. Tak to czasem bywa z mamami, które w pewnym okresie życia zaczynają szczególnie dbać o swoje zdrowie....i  wygląd .
Pozostał jednak ten jeden jedyny składnik,  któremu mama z pewnością się nie oprze-czekolada gorzka. Będzie miła niespodzianka.

Podstawowym składnikiem tego ciasta  jest  gorzka czekolada i  koper włoski, który nadaje mu delikatny    anyżkowy smak. Ciasto bez tłuszczu, z niewielką ilością cukru  trzcinowego  i mąki pełnoziarnistej  wprost idealne dla tych, którzy lubią "zdrowe" słodycze ,czyli dla mojej mamy. Można je przygotować w formie tortu , ale ja wybrałam  prostą wersję.
Dla mojej mamy......

Składniki:

2 średniej wielkości bulwy kopru włoskiego
4 jajka
100 g  gorzkiej czekolady
100 g/połowa do dekoracji/ pokrojonych orzechów laskowych
50-60 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
60 g  cukru trzcinowego
2 łyżki miodu kwiatowego
szczypta soli
1 łyżeczka  nasion kopru włoskiego

Dla mojej mamy......
Wykonanie
Koper włoski pokroić w drobną kostkę. W niewielkim  rondelku rozgrzać miód, wrzucić  nasiona, koper , zalać  wodą do 1/2 wysokości warzyw i  dusić do miękkości / ok. 10 min/. Ugotowany koper wystudzić, odsączyć , sok zachować.  Koper  dokładnie zmiksować na gładką masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę.  Białka ubić na sztywno z odrobiną soli.  Dodać przestudzoną czekoladę, zmiksowaną  masę z kopru  i sok z gotowania/ nie więcej niż 3 łyżki/, starannie  wymieszać. Dodać drobno pokrojone orzechy/część zostawić do dekoracji/, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i  połączyć z  pianą z białek. Masę przełożyć  do okrągłej formy o średnicy 21cm. / Moje ciasto przelałam do niewielkiej foremki prostokątnej  wyłożonej papierem do pieczenia /.  Piec w nagrzanym piekarniku /ok.180 stopni / przez 40- 45 min.
Ciasto pieczone w okrągłej foremce można przekroić i przełożyć  kremem /  jest to ciasto prawie  dietetyczne, a więc masa powinna być podobna/.
Moje ciasto wyszło jednak dość niskie, a więc część "dietetyczna" została posypana cukrem pudrem ,a część dla łasuchów polewą z czekolady gorzkiej i śmietanki kremowej.
Dla mojej mamy......


Zdecydowałam, że jeśli mama broni się przed słodkościami, to można przygotować coś na poczęstunek dla pozostałych domowników /może mama jednak da się skusić......./
Pyszne kruche babeczki z kremem budyniowym i owocami.
Dla mojej mamy......

Składniki :

ciasto:

200 g  mąki pszennej
100 g masła /schłodzone, pokrojone w kawałki/
1 cukier waniliowy
1łyżka cukru pudru

1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny
szczypta soli
2 łyżki zimnej wody

krem:

1 budyń waniliowy
400-500 ml mleka /w/g zaleceń produc.budyniu/
ok. 3-4 łyzki cukru
2 żółtka
1 płaska łyżka mąki pszennej

120 g  masła
owoce: truskawki,kiwi,mrożone czernice , maliny lub inne 

Wykonanie:
-owoce umyć i osuszyć
-składniki na ciasto zagnieść , owinąć w folię spożywczą,włożyć do lodówki na ok.40-60 min.
-dno i boki foremek o średnicy ok.10 cm wyłożyć schłodzonym ciastem
-do każdej foremki włożyć papier i wsypać groch lub inne obciążenie
-babeczki piec w gorącym piekarniku ok.20 min.
-upieczone babki wyjąć z foremek, usunąć groch i przestudzić
-żółtka utrzeć z cukrem, dodać makę, proszek budyniowy i 3/4 szklanki mleka
-pozostałą część mleka zagotować 
-do goracego mleka dodać rozpyszczony budyń z zółtkami , zagotować/do momentu wrzenia/ dokładnie mieszajac aż powstanie gęsty krem 
-do ciepłego jeszcze budyniu dodać masło ,energicznie wymieszać,przykryć folią tak, aby dotykała powierzchni i pozostawić do przestudzenia
-zimnym kremem napełnić babeczki i ozdobić owocami.

 Moje babeczki są dodatkowo spryskane z wierzchu żelatyną w sprayu , która pozwala zachować świeży wygląd owoców. 







DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak