Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kwiaty na talerzu

O tym jak smakują kwiaty chciałam przekonać się już dawno. Niestety nie mam dostępu do czystych, nieskażonych cywilizacją kwiatów. Niewiele również wiem jakie kwiaty i jak można przyrządzać. Pomijam oczywiście te najbardziej popularne. Bo kto nie zna pysznych przetworów z róży,fiołków ..?

Przeglądając  przepisy, zdjęcia,  różnego rodzaju dania ,sałatki pięknie udekorowane kwiatami  zapragnęłam wypróbować jak smakują te pachnące rośliny.
Kiedy nadarzyła się więc okazja i przyniosłam do domu bukiet cudownie pachnącej akacji /oczywiście z wycieczki za miasto/ wiedziałam, że wylądują na moim talerzu.

Akacja, a właściwie robinia akacjowa kwitnie białymi girlandami rozsiewając wokół cudowny zapach. Kwiaty robinii są jadalne, ale owoce i liście  są trujące.

Kwiaty na talerzu
Przygotowałam więc kwiaty akacji w cieście naleśnikowym.
Kwiaty powinny być świeże i zebrane za miastem, daleko od szosy.

Placuszki okazały się bardzo smaczne.
Smażone kwiaty w chrupiącym cieście  naleśnikowym wypełniły moja kuchnię cudownym zapachem.  Można je podawać na obiad / jeśli  ktoś lubi słodkie obiadki/ lub na deser.


Składniki:

1 szklanka mąki
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
szczypta soli
starta skórka cytrynowa/lub pomarańczowa/
cukier puder do posypania
tłuszcz do smażenia
6-8 kwiatów akacji/zależy od wielkości/
Kwiaty na talerzu

Kwiaty akacji/robinii/ należy włożyć do zimnej wody i pozostawić w niej ok.30-40 min. Wypłukać je pod bieżącą wodą i wysuszyć na papierowym ręczniku. Właściwie płucząc kwiaty pozbawiamy ich pyłku kwiatowego. Jeśli jesteśmy pewni, że kwiaty są rzeczywiście czyściutkie -wystarczy rozłożyć je na kilka godzin na białej ściereczce, dokładnie  przeglądnąć, usunąć robaczki lub poczekać aż same uciekną.
Ja jednak zdecydowałam się umyć kwiaty

Przygotować ciasto naleśnikowe.
Jajka ubić z cukrem/przy pomocy miksera/ dodać szczyptę soli, a następnie przesianą mąkę,
 mleko i startą skórkę cytrynową.  Nadal ubijając dodawać stopniowo wodę regulując gęstość ciasta.  Ciasto powinno być gładkie i mieć konsystencję  gęstej śmietany.
 Odstawić je na ok.30 minut.  Na głębokiej patelni rozgrzać olej.
Trzymając kwiaty za ogonek zanurzać  je w cieście naleśnikowym tak, aby cała kiść pokryła się ciastem. Kłaść na rozgrzany olej i smażyć aż osiągną złocisty kolor.

Kwiaty na talerzu

Usmażone kwiaty przełożyć na papierowy ręcznik ,który wchłonie nadmiar tłuszczu.





Kwiaty na talerzu

Posypać obficie cukrem pudrem




Kwiaty na talerzu
Doskonale smakują również z dodatkiem miodu akacjowego 

Cynowa_Beata 21.05.2012 12:38
Ja robię z nich nalewkę, wiec i tak będę zbierać, przy okazji wypróbuje ten przepis, wielkie dzięki !!
barbarella 16.05.2012 12:23
świetny pomysł a zdjęcia wyglądają przepięknie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak