Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

W mojej kuchni królują szparagi

Najbardziej lubię szparagi podane w prosty sposób. Mogę wówczas poczuć ich prawdziwy smak. Może dlatego , że po raz pierwszy spróbowałam je podane właśnie w taki sposób..........

Ostatnio w mojej kuchni największym powodzeniem cieszą się szparagi pieczone w piekarniku i grillowane. Nie ma się co dziwić. Są pyszne.  Szparagi pieczone w piekarniku to niezwykle prosty sposób na przyrządzenie bardzo  smacznego dania. 
 Upieczone szparagi o lekko  przyrumienionych czubkach należy skropić oliwą z oliwek,  posypać tartym parmezanem, solą i świeżo zmielonym pieprzem i gotowe.
W mojej kuchni królują szparagi

 
                                     1. Szparagi pieczone w piekarniku
Składniki:

-szparagi białe/ ilość dowolna/
-oliwa z oliwek
 -szczypta chilli
 -ząbek czosnku /zmiażdżony/
-sól /użyłam morskiej/
- świeżo zmielony pieprz
 Wykonanie:
  W mojej kuchni królują szparagi
Najpierw  należy odłamać zdrewniałe ,  twarde końcówki,  a  następnie  obrać i opłukać  je pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć. Szparagi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia/ lub  w naczyniu żaroodpornym/, posmarować za pomocą pędzelka  oliwą z oliwek wymieszaną z chilli i zmiażdżonym czosnkiem.  Posypać solą oraz świeżym pieprzem. Blaszkę wstawić do rozgrzanego piekarnika/ok .180st./  i  piec ok.15-20  minut /czas może być różny , zależy od właściwości piekarnika/.  Szparagi można przykryć z wierzchu folią,  a pod koniec pieczenia zdjąć. Upieczone warzywa powinny zachować jędrność i chrupkość. Szparagi należy podawać zaraz po wyjęciu  z piekarnika skropione świeżą  oliwą i posypane startym parmezanem. Można je  wstawić ponownie na chwilę  do piekarnika aby zapiekły się z parmezanem.
Pieczone szparagi stanowią również  doskonały dodatek do dań obiadowych
W mojej kuchni królują szparagi

 Szparagi można również upiec  w folii  aluminiowej .
 Na rozłożonej folii należy ułożyć szparagi, posypać je solą i pieprzem,  można dodać    szczyptę cukru , ulubione zioła , skropić oliwą  z oliwek  i białym wytrawnym winem.
Folię należy dokładnie  zamknąć i wstawić do nagrzanego piekarnika. 
Tak przygotowane pakieciki ze szparagami można również upiec na grillu.
Szparagi w folii  należy piec 25- 30 min/ w zależności od grubości warzyw/.

2.Szparagi grillowane
  Szparagi grillowane to kolejny sposób na smaczne szparagi.  Jest to  doskonałe danie podawane jako samodzielne z dodatkiem sosu i pieczywa, ale  świetnie  sprawdza się również  jako  dodatek do dań mięsnych i jako składnik sałatek.
Szparagi można przygotować  na grillu,  ale doskonale nadają się go  grillowania w warunkach domowych na specjalnej patelni.  Każdy ,kto choć raz wypróbował tę metodę ma swój ulubiony i sprawdzony sposób ich przygotowania.  Ja również. 
Szparagi można grillować surowe , a  można je wcześniej delikatnie zblanszować.

Składniki:
-zielone szparagi /wiązka/
-3-4  łyżki oliwy z oliwek
-2-3 ząbki czosnku
-1 łyżka soku z cytryny
-sól do smaku

Wykonanie:
Najpierw należy odłamać zdrewniałe  końce szparagów (kilka cm). 
Wypłukać warzywa pod bieżącą wodą i ułożyć  na ściereczce /do wysuszenia/.
Czosnek przecisnąć  przez praskę, połączyć z  oliwą i dokładnie wymieszać, dodając sok z cytryny  i szczyptę soli. Przy pomocy pędzelka posmarować  warzywa i odstawić na kilkanaście minut. Następnie  ułożyć na kratce rozgrzanego grilla lub na patelni.  W trakcie grillowania można je  jeszcze raz posmarować oliwą z przyprawami. Szparagi są upieczone jeśli widelec wbity w warzywo  łatwo  w nie wchodzi.


A moje szparagi przygotowałam na patelni do grillowania w ten sposób:
obrałam i odłamałam zdrewniałe końce szparagów. Wrzuciłam je na dwie minuty do osolonego wrzątku z dodatkiem cukru. Następnie umieściłam w lodowatej wodzie /aby zachowały kolor/.
Wysuszone na reczniku kuchennym szparagi posmarowałam mieszanką oliwy, czosnku i soli. Następnie ułożyłam na mocno rozgrzanej patelni  posypanej lekko grubą solą.  Po dwóch minutach przewróciłam na druga stronę. Podgotowane szparagi grillują  sie bardzo szybko.
W mojej kuchni królują szparagi
Upieczone szparagi przełożyć na talerze,  polać sosem muszardowym,  posypać parmezanem oraz mieszanką pikantnych suszonych przypraw / płatki chilli, mielony czosnek i zielona pietruszka/i  orzeszkami piniowymi.
Sos  musztardowy :
-3 łyżki oliwy z oliwek
-1 łyżka soku z cytryny
-1 łyżka musztardy /do wyboru -ulubiona /
-2 łyżki słodkiej smietanki
-sól i pieprz do smaku 
Wszystkie składniki należy połączyć i starannie  wymieszać.
Gotowym sosem polać szparagi.

 W mojej kuchni królują szparagi
To nie koniec moich  ulubionych przysmaków  ze szparagami w roli głównej.
Na stałe w mojej kuchni zagościły również inne dania.


Obowiązkowo - prosta,ale bardzo smaczna zupa-krem ze szparagów
W mojej kuchni królują szparagi 

Risotto ze szparagami
W mojej kuchni królują szparagi




Naleśniki z kremem szparagowym
W mojej kuchni królują szparagi




Szparagi zapiekane pod beszamelem
W mojej kuchni królują szparagi






A oto jeszcze ciepłe prosto z piekarnika  mini  crostaty z nadzieniem
 serowo-szparagowym
W mojej kuchni królują szparagi


Wszystkie powyższe przepisy znajują sie w mojej książce przepisów. 
Aga20 13.05.2012 22:09
Super!! Uwielbiam szparagi, a Twoje pomysły są rewelacyjne!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak