Artykuły ekspertów

  • prymat-29.12.2014167969_fit-800-600

    Lunch na piątek: Falafel z ciecierzycy

    Wiem, że są osoby, dla których posiłek bez mięsa, to posiłek stracony. A ja na przekór największym zwolennikom mięsnych potraw chciałbym zaproponować pyszną, wegetariańską przekąskę. Falafel, czyli kotleciki z ciecierzycy, to popularne danie kuchni arabskiej, które obecnie podbija cały świat.

    Zobacz więcej
  • spaghetti-z-bazyliowym-pesto_fit-800-600

    Obiad na czwartek: Spaghetti z bazyliowym pesto

    Kolejny dzień włoskiej uczty! W tym tygodniu bez wątpienia rządzi u mnie makaron. Po lasagne przyszedł czas na spaghetti z bazyliowym pesto. Do tego słodka czerwona papryka, szparagi oraz orzeszki i znakomite danie gotowe. Jestem pewien, że Wasi domownicy będą prosić o dokładkę!

    Zobacz więcej
  • prymat207986_fit-800-600

    Kolacja na środę: Lasagne z sezonową sałatą

    Dzisiaj przedstawicielki płci pięknej nie powinny sobie niczego żałować! Dzień Kobiet to idealna okazja, aby pozwolić sobie na zajadanie się pysznymi ciastami, deserami i innymi słodkościami, nie licząc nadprogramowych kalorii. Oczywiście tego dnia również kolacja musi być wyjątkowa, dlatego proponuję Wam pyszną, włoską lasagne.

    Zobacz więcej
  • fotolia_93576016_s_fit-800-600

    Deser na wtorek: Miodowe ciasto marchewkowe

    To wyśmienite ciasto przygotuję jeszcze dzisiaj, ale przyznam Wam, że zostawię je na jutro. W końcu w środę obchodzimy Międzynarodowy Dzień Kobiet, więc wszystkim paniom tego dnia należą się najpyszniejsze smakołyki. Poznajcie mój sprawdzony przepis na marchewkową słodycz!

    Zobacz więcej
  • grillbaklazan

    Bakłażanowe "caprese"

    Bakłażan i cukinia to warzywa, z których można wyczarować wiele potraw. Można je nafaszerować, zrobić z nich "makaron", zapiekankę, ugotować zupę... Dzisiaj zaproponujemy bakłażana zapiekanego z mozzarellą.

    Zobacz więcej
  • grillkurczak

    Lekcja Klubu Szefów Kuchni – Grillowanie kurczaka

    Potrawy z grilla mają specyficzny smak, który większości z nas kojarzy się z wakacjami oraz czasem spędzonym na świeżym powietrzu. Przygotowane w ten sposób dania są nie tylko smaczne, ale także zdrowe.

    Zobacz więcej
  • fotolia_94425144_s

    Tarta z żurawiną – rewelacyjny deser od Tomasza Dekera

    Słodko-kwaśny kawałek tarty z czerwoną, pełną zdrowia żurawiną to idealny dodatek do popołudniowej kawy. Każdy, nawet najcięższy dzień staje się przyjemniejszy po takiej miłej chwili odpoczynku. Tarta składa z trzech wyróżniających się swoim charakterem elementów – kruchego spodu, owocowego nadzienia oraz chrupiącej kruszonki. Zapraszam na świetny deser od Klubu Szefów Kuchni.

    Zobacz więcej
  • prymat-08.2013125670

    Odważne połączenia, czyli Łukasz Konik prezentuje tartę z cukinią i białą czekoladą

    Ta odsłona cukinii zaskoczy pewnie nawet fanów słodkości. To coś dla miłośników eksperymentowania ze smakiem, niebanalna propozycja połączenia cukinii z białą czekoladą, orzechami oraz wanilią. Spróbujecie?

    Zobacz więcej
  • fotolia_33908424_s

    Przepisy kuchni polskiej Krzysztofa Wojtala, cz. 6: Pstrąg pieczony w miodzie i piwie z grzankami ziołowymi

    Kolejna odsłona najbardziej charakterystycznych smaków kuchni polskiej. Tematem przewodnim będzie smaczna ryba rzeczna – pstrąg, który ma bardzo delikatne białe i chude mięso. Dzięki temu przepisowi przyrządzicie pyszną rybę, podkreślając miodem, cebulą i przyprawami korzennymi naturalny smak i aromat mięsa.

    Zobacz więcej
  • fotolia_42415799_xs

    Grecka kuchnia Teo Vafidisa, część 17: Kurczak z soczewicą, warzywami i kremem balsamico

    Kurczaka jemy bardzo chętnie i często. Często jednak brakuje nam pomysłów, by urozmaicić, a nawet całkowicie odmienić danie. Z pomocą jednak przychodzą inspiracje ze słonecznej Grecji, prosto od doskonałego kucharza Teo Vafidisa.

    Zobacz więcej