Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łukasz Konik prezentuje: Pasztet z cukinii i szpinaku

Łukasz Konik prezentuje: Pasztet z cukinii i szpinaku

Cukinia i szpinak są nie tylko zdrowe, ale także bardzo inspirujące. Można je przygotowywać na bardzo wiele sposobów, poddając je różnym rodzajom obróbki termicznej. Tym razem znakomity kucharz Łukasz Konik udowodni Wam, że pasztet wcale nie musi być mięsny, a warzywa odpowiednio przyrządzone i doprawione mogą w takiej formie smakować naprawdę wspaniale.

Danie będzie miało postać ciekawego „przekładańca”. Dolną i górną warstwę tworzyła będzie cukinia, natomiast środek wypełni  aromatyczny szpinak z dodatkiem posiekanego czosnku i szczypty gałki muszkatołowej. Metodą na to, aby pasztet nie był zbyt suchy i pozwalał się pięknie kroić, jest upieczenie go w tzw. kąpieli wodnej. Foremkę z pasztetem umieszczamy w większej, którą wypełniamy wodą do połowy wysokości. Ten sposób pieczenia sprawdzi się również w przypadku pieczenia sernika, dzięki czemu będzie mokry oraz nie opadnie. 

Pasztet z cukinii i szpinaku

Krok 1 – lista zakupów
500 g cukinii
200 g liści szpinaku
100 g cebuli
2 łyżki oliwy
1/2 szklanki bułki tartej
100 ml mleka
2 jaja
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
1 łyżeczka świeżego tymianku
masło do wysmarowania formy

Krok 2

Cukinię umyj, osusz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.

Krok 3

Bułkę tartą zalej mlekiem.

Krok 4

Cebulę pokrój w plastry i usmaż na 1 łyżce oliwy, dodaj cukinię i smaż przez ok. 5 minut.

Krok 5

Dodaj odciśniętą z mleka bułkę, wymieszaj.

Krok 6

Następnie dodaj jajka, tymianek i dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj i zdejmij z ognia.

Krok 7

Na drugiej patelni rozgrzej pozostałą 1 łyżkę oliwy i podsmaż szpinak. Następnie dodaj drobno posiekany czosnek, sól i szczyptę gałki muszkatołowej.

Krok 8

Foremkę wysmaruj masłem, przełóż do niej połowę masy z cukinią, na niej ułóż warstwę szpinaku, a na wierzch - pozostałą masę z cukinii.

Krok 9

Powierzchnię pasztetu wyrównaj i przykryj folią aluminiową.

Krok 10

Foremkę wstaw do większej formy, którą napełnij wrzącą wodą do połowy wysokości (pieczenie w kąpieli wodnej), całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz przez 1 godzinę.

Krok 11

Gotowe – smacznego!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak