Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Różne odsłony czekolady cz.2

Różne odsłony czekolady cz.2

Czekolada kojarzy nam się przede wszystkim z deserami. Jest też na pewno niezastąpionym dodatkiem do kawy. Warto też poeksperymentować i białą czekoladę dodać do sosu podawanego np. jako dodatek do ryby.

 

 

Krok 1 - Cappuccino z gorzką czekoladą i zielonym groszkiem Josepha Józka Seeletso

1 filiżankę zielonego groszku blanszuj w gorącej wodzie przez ok. 2 minuty, odcedź, a następnie zmiksuj w blenderze i przetrzyj przez sitko otrzymując pastę z groszku. Na 1 łyżce masła przez 2 minuty smaż 1 pokrojoną w kostkę cebulę, 25 g imbiru i 1 ząbek czosnku. Dolej 800 ml wywaru warzywnego, dodaj pastę groszkową i gotuj wszystko przez ok. 10 minut. Dopraw solą i pieprzem, zapraw 50 ml śmietanki 36%, po czym ponownie przetrzyj przez sitko. Ubij ½ szklanki ciepłego mleka, aż powstanie piana. Zupę podawaj w małych filiżankach posypaną startą gorzką czekoladą <2 łyżki>, a na wierzch wyłóż piankę z mleka.

 

 

Krok 2 - Ryba z sosem z białej czekolady Adama Chrząstowskiego

800 g fileta z diabła morskiego oczyść z błon, przypraw solą i obsmaż. Zdejmij z patelni i wstaw na 5 minut do piekarnika o temp. 160 st. C. Na patelni po smażeniu ryby, na maśle zeszklij ½ posiekanej szalotki i dodaj 2 łyżki mąki. Powstałą zasmażkę rozprowadź sokiem z 1 cytryny i 100 ml bulionu rybnego. Powstały sos zdejmij z ognia i wkręć w niego po kawałku 80 g pokruszonej białej czekolady, dodaj trybułę i rozlej sos po talerzu. Cukinię (1 szt.) pokrój w plastry i obsoteruj (szybko przesmaż na oleju na złoty kolor). Połóż cukinię na sosie, a na to filety ryby. Sos można podawać również do innych, ulubionych ryb.

 

 

Krok 3 – Deser czekoladowo-orzechowy podawany z karmelizowanymi wiśniami Bożeny Sikoń

Przygotuj blaty orzechowe: 200 g białka ubij z 200 g cukru i stopniowo dosyp, ciągle mieszając, 200 g zmielonych orzechów włoskich. Masę rozsmaruj bardzo cienko na silpacie (lub papierze do pieczenia) i opiecz w temp. 190 st. C. Na ciepło potnij na porcje - mniejsze prostokąty.

Przygotuj mus czekoladowy: rozpuść 100 g czekolady deserowej (56% kakao) w kąpieli wodnej, ubij 150 g śmietanki 36% i delikatnie wymieszaj ją z rozpuszczoną czekoladą.

Przygotuj wiśnie: na średnim ogniu, na suchą patelnię wysyp 150 g cukru i skarmelizuj go. Następnie dodaj 500 g mrożonych wiśni i dalej podsmażaj, aż puszczą sok i będą rozmrożone-usmażone, na koniec dopraw 50 ml likieru Amaretto.

Na kawałek blatu orzechowego wyszprycuj mus czekoladowy, przykryj kolejnym blatem i ponownie nałóż warstwę musu. Ciastko ułóż na talerzach i udekoruj smażonymi wiśniami.

kasia.s 08.11.2014 17:54
Czekolada = mój narkotyk:)
Christopher 05.11.2014 15:29
Inspirujące przepisy. Lubię dodatek czekolady nie tylko w deserach.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak