Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Pieczenie ciast

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Pieczenie ciast

 

Krok 1 – piernik

Piernik powinno się piec 45-60 minut w temperaturze 15-160°C. Jeśli upieczemy piernik w zbyt wysokiej temperaturze, wyrośnie tylko środek, ciasto robi się nierówne, wierzch pagórkowaty, a brzegi za bardzo  zapieczone. Jeśli temperatura będzie za niska, bakalie i środkowa część ciasta opadną.

 

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Pieczenie ciast

 

Krok 2 – ciasto francuskie

Prawidłowo ciasto francuskie powinno się piec 15-30 minut w temperaturze 250°C. W za wysokiej temperaturze ciasto może się przypalić, a w za niskiej wytopi się z niego tłuszcz, co spowoduje, że upieczone ciasto się nie rozwarstwi.

 

Krok 3 – biszkopt

Ciasto biszkoptowe powinno się piec w temperaturze 160-180°C przez 15-30 minut. Jeśli będziemy piec biszkopt w za wysokiej temperaturze, wierzch szybko się zrumieni, a ciasto nie wyrośnie. Zbyt niska temperatura pieczenia spowoduje, że ciasto się nie zarumieni, a po wyjęciu z pieca opadnie. Zbyt długi czas pieczenia spowoduje z kolei, że ciasto będzie za suche. 

 

Krok 4 – ciasto kruche i półkruche

Ciasto kruche powinno się piec 20-30 minut w temperaturze 180-200°C, a półkruche 20-30 minut w temperaturze 180-220°C. Jeśli temperatura pieczenia tych ciast będzie za wysoka, tłuszcz będzie się rozkładał, co obniży wartość odżywczą i negatywnie wpłynie na smak ciasta. Za niska temperatura pieczenia spowoduje, że tłuszcz wytopi się z ciasta i upraży z mąką, jak podczas przygotowywania zasmażki. Ciasto rozlewa się i deformuje, przez co staje się niesmaczne i twarde.

 

Krok 5 – ciasto drożdżowe

Właściwy czas pieczenia ciasta drożdżowego to 15-50 minut (w zależności od wielkości) w temperaturze 160-180°C. W za wysokiej temperaturze ciasto nie wyrośnie, będzie suche i powstanie z niego zakalec z grubą, przypaloną skórką. Jeśli temperatura będzie zbyt niska, ciasto nadmiernie wyrośnie, może zrobić się zakalec, a po wyjęciu z piekarnika ciasto opadnie. W niskiej temperaturze czas pieczenia będzie dłuższy, co negatywnie wpływa na smak ciasta drożdżowego i powoduje jego wysuszenie. 

Renata9 18.12.2013 21:13
Cenne wskazówki warte przypomnienia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak