Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Wiśnie

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Wiśnie

 

Można z nich zrobić nie tylko pyszne desery, kompoty i konfitury, ale również podać do sałatek i jako dodatek do mięs. Zachęcamy do wypróbowania kulinarnych propozycji z wiśniami w roli głównej. 

 

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Wiśnie

 

Krok 1 – polędwiczki wieprzowe z wiśniami

4 pokrojone na grube plastry polędwiczki wieprzowe

2 łyżki Przyprawy do wieprzowiny Prymat

3 łyżki mąki pszennej

4 łyżki miodu wielokwiatowego

50 ml wiśniówki

300 g wiśni z syropu

1 łyżka posiekanego imbiru

Mięta do dekoracji

 

Polędwiczki wieprzowe natrzeć przyprawą do wieprzowiny, oprószyć mąką i usmażyć z obu stron na złoty kolor. Do rondelka wlać miód wielkokwiatowy i wiśniówkę.  Dodać 300 g wiśni z syropu, 1 łyżkę posiekanego imbiru z odrobiną zalewy i gotować do zgęstnienia sosu. Polędwiczki ułożyć na półmisku, skropić sosem wiśniowym i posypać świeżą miętą.

 

Krok 2 – strudel jabłkowy z wiśniami

2 kg obranych, umytych i oczyszczonych z gniazd jabłek

300 g cukru

Cynamon mielony do smaku

300 g rodzynek

100 g masła

1 łyżka Bułki tartej Prymat

Cukier puder

Wiśnie

 

Jabłka pokroić w cienkie plasterki. Dodać 300 g cukru, cynamon wedle uznania i 300 g rodzynek, całość dokładnie wymieszać.

Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać, wyrobić do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie posmarować olejem i odstawić na 20 minut. Ciasto rozciągnąć ruchem obrotowym na ręku, aż będzie przezroczyste (tak, jak ciasto na pizzę), a następnie rozłożyć je na posypanej mąką, płóciennej serwecie, skropić roztopionym masłem i posypać bułką tartą. Na cieście ułożyć farsz jabłkowy, zwinąć je używając serwety i przenieść na posmarowaną tłuszczem blachę. Strudel delikatnie posmarować roztopionym masłem i upiec na złoty kolor (ok. 20 minut w temperaturze 200°C). Po wystudzeniu strudel posypać cukrem pudrem. Podawać na ciepło lub na zimno ze świeżymi wiśniami.

 

Smacznego!

2milutka 17.07.2013 19:56
taki strudel za mna chodzi:)
adelajda 17.07.2013 16:23
lubię ciasta z wiśniami, wypróbuję przepis
bietka 17.07.2013 15:23
uwielbiam wiśnie i z chęcią zjadłabym kawałeczek tego strudla :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak