Aktualności Doradcy Smaku

  • fotolia_61244460_xs

    Deser na tłusty czwartek: Pączek z nadzieniem różanym

    Święto łasuchów uważam za rozpoczęte! Oczywiście tego dnia nie mógłbym zaproponować Wam nic innego niż pączki! Pyszne, puszyste, polane lukrem, ze skórką pomarańczową i... obowiązkowo nadzieniem różanym. Pamiętajcie, że te upieczone własnoręcznie smakują jeszcze bardziej!

    Zobacz więcej
  • ds4_foto_36_panna_cotta_fot_krystian_szczesny_2877

    Doradca Smaku V: Panna Cotta z maślanki

    Andrzej Polan przygotował danie, którym z pewnością przypodoba się wszystkim łasuchom. Włoska panna cotta to w końcu niezwykle smaczny i delikatny deser. Wykonajcie go w domu i odkryjcie pyszne oblicze wiśni.

    Zobacz więcej
  • waniliowe-chrusciki-kwiatki

    Jak zrobić domowe faworki?

    Chruściki, inaczej nazywane chrustem lub faworkami, to chrupiące ciastka posypane cukrem pudrem, smażone na głębokim tłuszczu. Najwięcej zjadamy ich w okresie karnawału, w tłusty czwartek i ostatki, czyli dzień przed Środą Popielcową.

    Zobacz więcej
  • babeczki

    Kolacja na środę: Francuskie babeczki z oliwkami i suszonymi pomidorami

    Ten tydzień zdecydowanie należy do wypieków, ale żeby nie było tak słodko, zdecydowałem się przygotować również wytrawne, francuskie bułeczki. Zaskoczeni? Nic dziwnego, bo te małe, puszyste ciastka bardziej kojarzą nam się ze słodkim kremem i owocami niż słoną przekąską.

    Zobacz więcej
  • ds4_foto_35_balkazany_wedzonka_fot_krystian_szczesny_2784

    Doradca Smaku V: Bakłażany z wędzonką, kaszą, bryndzą

    Zimą zapiekane dania to skarb! Są sycące, rozgrzewające, a w dodatku bardzo smaczne. Zapiekanki najczęściej kojarzą nam się z długą bagietką z dodatkiem żółtego sera i pieczarek, ale nic bardziej mylnego! Można je przygotować też z sezonowych warzyw, pełnoziarnistego makaronu czy kaszy i ulubionego kawałka mięsa.

    Zobacz więcej
  • dscf0918

    Jakie słodkości przygotować na Tłusty Czwartek?

    Chyba nie znam osoby, która nie lubi Tłustego Czwartku, jest to dzień, w którym nie liczymy kalorii ani ilości zjedzonych smakołyków. Chociaż, jak ze wszystkim, lepiej zachować umiar.

    Zobacz więcej
  • prymat-7.10.2015185922

    Deser na wtorek: Faworki

    Przygotowania do tłustego czwartku oficjalnie rozpoczęte! Nie mogę teraz myśleć o niczym innym niż o tych wszystkich słodkościach, którymi zaraz będę się zajadał. Tym razem poświęcam się faworkom, idealnie kruchym i wypieczonym, choć nieco pracochłonnym. Jedno jest pewne - zapowiada się prawdziwa uczta!

    Zobacz więcej
  • 27277505598a89d1f70d2d9639ea8719bdcc5c209c3020dd62pimgpsh_fullsize_distr

    Jak przygotować najlepsze pączki?

    Okrągłe, idealnie wypieczone, pachnące, obłędnie słodkie i z intrygującym nadzieniem. Ulubione przez małych i dużych – sam należę do ich wielkich miłośników. Najbardziej lubię te klasyczne, z różanym nadzieniem. Kocham je o każdej porze roku, jednak w tłusty czwartek smakują mi najbardziej.

    Zobacz więcej
  • ds4_foto_12_dorsz_warzywa_fot_maciejpiourko_0072

    Doradca Smaku V: Aromatyczny dorsz z warzywami

    Dorsz to drapieżna ryba morska – nie tylko pyszna i soczysta, ale też niezwykle zdrowa. W solidnej dawce dostarcza nam cenne witaminy, minerały i tłuszcze, ale najbardziej uwielbiam go za delikatny smak.

    Zobacz więcej
  • p1020506-3

    Jak przygotować deser bezglutenowy?

    Zbliża się "tłusty czwartek", czyli wielkie święto wszystkich łasuchów. Przyjęło się, że tego dnia możemy zajadać się słodkościami, nie przejmując się ilością spożywanych kalorii. Jednak część z nas z wielu przyczyn unika w swojej diecie glutenu. Co zrobić w sytuacji, gdy tego dnia mamy szczególną ochotę na "coś słodkiego"?

    Zobacz więcej