Aktualności Doradcy Smaku

  • 7

    Program "Doradca Smaku": Cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami

    Obalamy mit, że cukinię należy faszerować wyłącznie farszem jarskim. Warto spróbować innego nadzienia, takiego jak np. mięsne. Doradca Smaku pokazuje jak faszerować cukinię nadzieniem z kurczaka.

    Zobacz więcej
  • prymat-20.11.2014166298

    Sylwestrowe szaleństwo

    Jeżeli wybieracie się na zorganizowane przyjęcie przygotowanie sylwestrowego menu nie spędza Wam snu z powiek. Tym, którzy planują przekąski na tę wyjątkową noc przygotować samodzielnie polecamy nasze inspiracje!

    Zobacz więcej
  • 2303.900

    Wpis Tygodnia: Zioła i przyprawy na zdrowie!

    Bez nich wprost trudno poruszać się w kuchni, ponieważ dopełniają smaku wielu potraw i choć charakteryzują się przede wszystkim walorami kulinarnymi, to wiele z nich także pomaga w leczeniu.

    Zobacz więcej
  • 2239

    Niezłe ziółko.. Czyli o właściwościach leczniczych i zdrowotnych ziół i przypraw

    Zioła i przyprawy posiadają nie tylko smakowe właściwości. Poza kulinarnym zastosowaniem idealnie leczę równe dolegliwości i choroby. Dlatego warto zadbać aby w kuchennej szafce nie zabrakło naturalnych leków i chętnie po nie sięgać.

    Zobacz więcej
  • 197528_wiatecznie-sylwester-szampan-kieliszki

    Sylwester tuż, tuż, czyli kilka propozycji mięsnej uczty... :)

    O ile w Wigilię mięsa nie jemy, o tyle Sylwester to okazja, by na tzw. domówkach mile zaskoczyć gości ciepłymi, w miarę atrakcyjnymi, a już na pewno smacznymi potrawami z mięsem w roli głównej :)

    Zobacz więcej
  • vb-10

    Gadżetomania: W towarzystwie rozgrzewającego ponczu, grzańca i kakao...

    Leniwy świąteczny poranek, rozgrzewający grzaniec po świątecznym, rodzinnym spacerze czy też aromatyczne kakao na wieczór przed choinką, kominkiem i telewizorem to idylliczny obraz świąteczny.

    Zobacz więcej
  • fotolia_54863755_xs

    Pierogi

    Rosyjskie pielmieni i ukraińskie wareniki. Włoskie ravioli i tortellini. Chińskie wontony, guo tie i jiaozi. Niemieckie Maultaschen. Polskie pierogi. Potrawa wykonaną z ciasta gotowanego, pieczonego lub smażonego w głębokim tłuszczu, cienko rozwałkowanego i wypełnionego różnymi dodatkami. W Polsce jako nadzienie najczęściej występują: mięso, kiszona kapusta z grzybami, sezonowe owoce, kasza gryczana czy twaróg. We wschodniej Polsce bardzo popularne są pierogi z soczewicą, a na wschodniej Lubelszczyźnie przygotowuje się pierogi z serem, ziemniakami i suszoną mięta.

    Zobacz więcej
  • odc-15-tunczyk-copy-10-oprawa-s-22_fit-800-600

    Program "Doradca Smaku": Stek z tuńczyka w sosie sojowo-sezamowym

    Tuńczyk w Polsce zasadniczo jadany jest w postaci konserwowej. Jednak to jego surowe mięso jest najzdrowsze i zawiera najwięcej witamin, dlatego też tak często można spotkać go w zestawach sushi.

    Zobacz więcej
  • ds_s02e23-011_fit-800-600

    Program "Doradca Smaku": Wołowina w sosie chrzanowym

    Wołowinę często serwujemy w towarzystwie ciemnych sosów, jednak doskonale smakuje również w połączeniu z chrzanem. Na bazie śmietany możemy przygotować aromatyczny sos chrzanowy. Całości smaku dopełnią pieczarki i kompozycja aromatycznych przypraw: goździków, kolendry, pieprzu i soli. Całe danie przygotowujemy w jednej patelni. Dlatego ogromną zaletą "Wołowiny w sosie chrzanowym" jest oprócz pysznego smaku szybkość przygotowania.

    Zobacz więcej
  • prymat-3.12.2014166714

    O barszczu czerwonym

    Historia barszczu sięga czasów Władysława Jagiełly, dziś to obowiązkowe danie na wielu świątecznych stołach. Wigilijny barszcz czerwony bywa podawany z krokietem, kołdunem, uszkami a nawet z fasolą.

    Zobacz więcej