Aktualności Doradcy Smaku

  • img_3955

    Curry z kalafiora, przepis z programu „Doradca Smaku”

    Wprowadź smaki indyjskie do swojej kuchni. Z odcinka dowiesz się jak przyrządzić curry z kalafiora, ze składników, które często goszczą u Ciebie w kuchni. Ziemniaki pokrojone w kostkę, kukurydza i kalafior to zestawienie, które można jeść bez końca. Aromatyczne przyprawy, takie jak: kminek, kurkuma czy cynamon dodadzą potrawie charakteru, który na pewno przypadnie Ci do gustu!

    Zobacz więcej
  • ksk_konkurs_wege

    I Tura konkursu! Zadaj pytanie o…danie wegetariańskie!

    Jeśli interesujesz się kuchnią wegetariańską i chcesz dowiedzieć się jak przyrządzić potrawy bez użycia mięsa, koniecznie weź udział w naszym konkursie. Możesz zapytać o dowolną rzecz z tematyki dań wegetariańskich. To dobra okazja, na poszerzenie swojej kulinarnej wiedzy!

    Zobacz więcej
  • ksk_konkurs_sowa

    Już dziś ruszamy z KONKURSEM „Odkrywamy sekrety gotowania”

    Weź udział w kolejnej edycji zabawy organizowanej przez Doradcę Smaku i wygraj świetne nagrody przydatne w kuchni!

    Zobacz więcej
  • bob

    Cenne nasiona bobu

    Powoli nadchodzi sezon na bób. Choć niektórym może nie odpowiadać jego specyficzny zapach lub smak, bób ma wielu amatorów. Warto się do niego przekonać, ponieważ jest niskokaloryczny, a jednocześnie pożywny i bogaty we właściwości odżywcze.

    Zobacz więcej
  • prymat-03.2014143565

    Przekąska dla kibica, nie tylko na czwartkowe spotkanie Polska-Niemcy

    Euro 2016 ruszyło na dobre, a w raz z nim mnóstwo sportowych emocji, jak i spotkań towarzyskich, które nie mogą obejść się bez czegoś „na ząb”, czyli pysznych przekąsek. Emocje wzmagają apetyt a nie ma ich więcej niż podczas meczów polskiej reprezentacji!

    Zobacz więcej
  • img_3849

    Dorsz w sosie z chorizo, przepis z programu „Doradca Smaku”

    Rybę można przyrządzić na wiele sposobów. Sos pomidorowy, rwana hiszpańska kiełbasa chorizo oraz filety z dorsza tworzą danie warte grzechu! Nie zapomnij o kolendrze, gorczycy i papryce słodkiej, dzięki nim uzyskasz obiad pełen aromatu. Duszone warzywa sprawiają, że danie będzie jeszcze bardziej wartościowe i syte.

    Zobacz więcej
  • krem-cukiniowo-koperkowy3

    Zielone kremy, idealne na upalne dni!

    W upalne dni rezygnujemy z sycących i kalorycznych dań. Jemy mniej, pijemy więcej. Można zatem połączyć przyjemne z pożytecznym i do swojego menu wprowadzić różnorodne zupy. Dla wzbogacenia walorów smakowych, warto korzystać ze świeżych, sezonowych warzyw. Cukinia, koper, szparagi czy bazylia to zestaw zielonych pyszności, które w zupie nie tylko smakują dobrze, ale też wyglądają wyśmienicie.

    Zobacz więcej
  • 4_fit-800-600

    Polędwica wieprzowa na śląskiej ciapkapuście, przepis z programu „Doradca Smaku”

    Polska kuchnia bogata jest w wiele potraw pochodzących z różnych regionów naszego kraju. Przykładem takiego dania jest ciapkapusta, która jest tradycyjnym przysmakiem Ślązaków. Jej wyjątkowość polega na tym, że zawarte w niej ziemniaki i kapusta są połączone, dzięki czemu konsystencja dania jest zbliżona do purée. Kminek użyty do tego dania stanowi idealne dopełnienie ciapkapusty.

    Zobacz więcej
  • img_3715

    Placki ziemniaczane z chrzanem i rybą wędzoną, przepis z programu „Doradca Smaku”

    Placki ziemniaczane w polskiej kuchni są daniem znanym i lubianym. Ciekawym urozmaiceniem tradycyjnej wersji tego przysmaku jest dodanie tartego chrzanu, koperku oraz szczypiorku. Aby wzbogacić smak potrawy, Andrzej Polan w swojej odsłonie placków ziemniaczanych użył gałki muszkatołowej, cząbru oraz majeranku. Takie zestawienie przypraw nie dość, że wydobędzie piękny aromat z dania, to jeszcze sprawi, że będzie miało zbawienny wpływ na szybszą przemianę materii.

    Zobacz więcej
  • fotolia_72978481_s

    Francuskie sery. Zobacz, do czego je wykorzystać

    Szacuje się, że Francuzi mogą pochwalić się około 500 gatunkami serów – różnorodnych, o wspaniałej recepturze i wyjątkowym smaku. My, Polacy, też mamy kilka swoich ulubionych francuskich serów. Gdy zobaczymy je na sklepowych półkach, bez wahania po nie sięgamy. Pytanie tylko, do czego poza pieczywem je dodawać i zajadać, aby w pełni wykorzystać ich kulinarne walory.

    Zobacz więcej