Aktualności Doradcy Smaku

  • img_3760

    Doradca Smaku IV: Zapiekanka z cukinii z serem kozim, odc. 23

    Dla miłośników zapiekanych pyszności mamy dzisiaj coś wyjątkowego prosto od Doradcy Smaku. W potrawie połączona zostanie polska pasja do przyrządzania i jedzenia zapiekanek z portugalskim wpływem kulinarnym. Jak wiadomo, kompozycje smaków i temperamentów są w kuchni najlepsze. Ciekawi? Zapraszamy po przepis.

    Zobacz więcej
  • 5

    Mój przepis na…: Zupa krem z brokułów i zielonego groszku, odc. 29

    Kiedyś gościły na naszych stołach codziennie, dzisiaj pomijamy je podczas planowania jadłospisu. A szkoda, ponieważ zupy nie są czasochłonne, łatwo je podgrzać w kolejnym dniu i co ważne są smaczne i zdrowe. Dlatego proponujemy zupę krem z brokułów i zielonego groszku o delikatnej, gładkiej konsystencji. Lubicie?

    Zobacz więcej
  • fotolia_55196625_xs

    Robert Sowa odpowiada na pytania o… kaszę

    Kasza – królowa polskiej kuchni. Dawniej najpopularniejsza była jęczmienna, dzisiaj coraz chętniej sięgamy po rozmaite jej rodzaje.Jaglana i kuskus zdecydowanie zyskały na popularności w ostatnich latach. Chociaż kasze znamy i lubimy, to w dalszym ciągu przygotowując rozmaite potrawy, zastanawiamy się, jaki rodzaj będzie najodpowiedniejszy oraz gdzie można ją wykorzystać poza znanymi daniami. Na Wasze pytania odpowiada Mistrz Kulinarny – Robert Sowa.

    Zobacz więcej
  • fotolia_48894641_xs

    „Kuchenne rewolucje” w Brzezinach

    Entuzjazm i zapał pana Mariusza do otworzenia swojego lokalu gastronomicznego zrodził się w Nowy Rok. Przeszkodą nie okazał się nawet fakt, że w tym celu należy zaciągnąć kredyt. Szybko jednak życie pokazało, że nie był to najlepszy pomysł! Pizzeria tonie w długach, a zły nastrój właściciela z dnia na dzień coraz bardziej się pogłębia.

    Zobacz więcej
  • 22_001

    Doradca Smaku IV: Placki ziemniaczane z chrzanem i rybą wędzoną, odc. 22

    Wszyscy uwielbiają placki ziemniaczane. Smakują w podstawowej postaci, lecz warto czasem zaskoczyć rodzinę i zaserwować je w nieco bardziej fantazyjnej wersji. Do utartych ziemniaków dołóżmy chrzan, posiekany koperek oraz natkę pietruszki, a do całego dania zaskakujący, ale jakże świetnie się komponujący dodatek makreli.

    Zobacz więcej
  • 5

    Mój przepis na…: Potrawka z białej fasoli z wędzonymi żeberkami, odc. 28

    Biała fasola w kuchni ma nieocenione możliwości. Bogata w białko roślinne, nie tylko dostarcza potrzebnych wartości odżywczych, ale też pozwala na przygotowanie wielu smacznych i sycących dań. Chociaż najpopularniejszą wariacją z jej udziałem w kuchni polskiej jest fasolka po bretońsku, to warto wyruszyć na poszukiwanie innych równie udanych kompozycji. Robert Sowa proponuje jej połączenie z żeberkami i wiejską kiełbasą.

    Zobacz więcej
  • fotolia_33908424_s

    Przepisy kuchni polskiej Krzysztofa Wojtala, cz. 6: Pstrąg pieczony w miodzie i piwie z grzankami ziołowymi

    Kolejna odsłona najbardziej charakterystycznych smaków kuchni polskiej. Tematem przewodnim będzie smaczna ryba rzeczna – pstrąg, który ma bardzo delikatne białe i chude mięso. Dzięki temu przepisowi przyrządzicie pyszną rybę, podkreślając miodem, cebulą i przyprawami korzennymi naturalny smak i aromat mięsa.

    Zobacz więcej
  • img_3670

    Doradca Smaku IV: Pieczony łosoś z warzywami i zielonym sosem, odc. 21

    Macie przed sobą piękny filet z łososia i nie wiecie jak go przygotować? To mięso o bardzo określonym i intensywnym smaku, dlatego uważnie uzupełniajmy je innymi dodatkami. Wyjątkowo pasuje do niego pieprz cytrynowy oraz pikle. W arkana przyrządzania smakowitych dań z łososia wprowadzi Was dzisiaj Doradca Smaku.

    Zobacz więcej
  • 5

    Mój przepis na…: Paszteciki z grzybami leśnymi w cieście francuskim, odc. 27

    Paszteciki z ciasta francuskiego można podać jako przekąskę lub jako dodatek do kremu chrzanowego. W zależności od smaku można przygotować je z połączenia rozmaitych składników. Robert Sowa proponuje wyborną kompozycję grzybów leśnych, pieczarek i cebuli. Sprawdźcie, jak przyrządzić w domu takie pyszności!

    Zobacz więcej
  • kt-2016_logo-z-rs-kopia-2

    Kulinarny Talent 2016 – finaliści konkursu

    Już niebawem VIII edycja konkursu KULINARNY TALENT 2016! Zmagania konkursowe odbędą się podczas targów EuroGastro w dniu 7 kwietnia br. o godz. 11.00 w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie, ul. Marsa 56c.

    Zobacz więcej