Aktualności Doradcy Smaku

  • ds.s03e14-kpk_029

    Doradca Smaku III, odc. 14: Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami

    Zapiekanka idealnie sprawdzi się na zimowe, chłodne dni kiedy ważny jest treściwy posiłek. Doradca Smaku proponuje zapiekankę z makaronem tagliatelle oraz z sosem beszamelowym. Ten bardzo prosty sos, sięgający czasów Francji z XVIII wieku, powstaje z podstawowych składników - zasmażki i mleka.

    Zobacz więcej
  • ryz

    Przepis dnia: Zapiekany ryż z kurczakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami

    Polacy kochają zapiekanki i wszystko co zapiekane. Możemy zapiekać zarówno ryż, kaszę, jak i makaron. Zapiekanki jemy jako dodatek do głównych dań, ale również jako samodzielną potrawę. Do zapiekania świetnie nadają się różnego rodzaju warzywa - np. cukinia, papryka czy pieczarki, które chłoną smaki. Możemy zapiekać również mięso - pokrojone w paseczki piersi z kurczaka czy mięso mielone. Kombinacji jest nieskończenie wiele, zachęcamy do eksperymentów.

    Zobacz więcej
  • tydzien-7_1

    Tłusty Czwartek

    Niegdyś Tłusty Czwartek był wstępem do Tłustego Tygodnia przed Wielkim Postem. To był czas wielkiego obżarstwa i hucznych zabaw karnawałowych. Dziś to już chyba jedna z niewielu pozostałości po staropolskich obyczajach karnawałowych. Współcześnie to genialna okazja do niewinnego obżarstwa.

    Zobacz więcej
  • imag2666-2

    Słodki prezent na Walentynki

    14 luty to dzień wszystkich zakochanych, w którym chcemy wyrazić swoją wielką miłość do naszej drugiej połowy. Z tego powodu wręczamy sobie drobne prezenty, ale najbardziej cieszą te przygotowane własnoręcznie, prosto z serca...

    Zobacz więcej
  • ds.s03realizacyjnie_013

    Doradca Smaku III, odc. 13: Mini przekąski wytrawne

    Przed nami Ostatki karnawałowe, więc największe imprezy dopiero przed nami. Jak przygotować się na przyjście gości? Najlepsze będą mini przekąski, które można zjeść jednym kęsem. Doradca Smaku proponuje 3 wersje przekąsek - o smaku warzywnym, rybnym oraz mięsnym.

    Zobacz więcej
  • przepis_dnia_2_odc_140_pieczona_papryka_11_fit-800-600

    Przepis dnia III, odc. 28: Sałatka z pieczonej papryki z serem owczym i pomidorami

    Sery zagrodowe święcą triumfy nie tylko w polskiej kuchni, ale i na całym świecie. Takim przykładem jest polski ser owczy. Jego smak doskonale podkreśli lekko słodka papryka pieczona.

    Zobacz więcej
  • fotolia_61244460_xs

    Z lukrem i cukrem pudrem

    Tłusty czwartek jest dziś najbardziej obrazowym wspomnieniem, czym był niegdyś karnawał. A była to wyjątkowa chwila słodkiego zapomnienia, niepohamowanego obżarstwa i czasu, kiedy żadne normy nie obowiązywały.

    Zobacz więcej
  • fotolia_57150541_s

    Nowy sezon programu "Ugotowani"

    Ósma edycja "Ugotowanych" rozpocznie się w Bielsku Białej. O miano najlepszego kucharza w mieście zawalczy 4 uczestników. Zapraszamy od poniedziałku do czwartku o godz. 20:50!

    Zobacz więcej
  • fotolia_54990197_xs

    Wpis Tygodnia o uniwersalnym marynowaniu

    Nie od dziś wiadomo, że mięso i ryby powinno się odpowiednio przyprawić, a więc i zamarynować przed obróbką termiczną. Możemy do tego wykorzystać zarówno gotowe marynaty czy mieszanki przypraw w połączeniu z oliwą, możemy również połączyć ulubione przyprawy jednorodne i stworzyć uniwersalną marynatę do mięs i ryb.

    Zobacz więcej
  • dsc00030-copymale

    Konkurs "Gotuj z Doradcą Smaku" III tura

    Wraz z emisją kolejnych odcinków programu Doradca Smaku zachęcamy Was do gotowania i odkrywania swoich smaków. Zainspirujcie się przepisami i zdobądźcie sprzęt do kuchni lub elegancką zastawę.

    Zobacz więcej