Aktualności Doradcy Smaku

  • dsc07021

    MOZZARELLA niejedno ma oblicze :)

    Wędzona-o słonym posmaku, zatopiona w serwatce , mini kuleczkach, potarta czy w bloku ....Mozzarella czyli ser rodem z Włoch, który fantastyczni smakuje zarówno w czystej postaci jak i dodatek do dań :)

    Zobacz więcej
  • 101_5368

    Smaczne i kolorowe, czyli desery owocowe cz.I :)

    Desery...kto ich nie lubi? Zwłaszcza, gdy są ze smacznych, sezonowych owoców z dodatkiem np. delikatnego sera mascarpone, kremówki czy jogurtu :) Idealne o każdej porze roku, choć latem jest zdecydowanie większy wybór, jeśli chodzi o składniki :)

    Zobacz więcej
  • fotolia_69796185_s

    Zacznijmy od początku, czyli od wyboru grilla…

    Sztuka rozniecania ognia pod rusztem nie raz rozpaliła atmosferę podczas spotkań towarzyskich. I to nie od żaru, a z powodu… jego braku. Bo choć dla sporej części grillowej społeczności rozpalanie grilla nie stanowi tajemnicy, to dla wielu miłośników grillowania bywa to nie lada wyzwaniem.

    Zobacz więcej
  • shutterstock_197760506male

    Wspólne grillowanie z przyjaciółmi jako popularny pomysł na spędzanie czasu

    Jesienią budzi się gwarne życie pubów, a zimą chodzimy na łyżwy. Jednak o ile nie każdy posiada buty z płozami i lubi irlandzkiego Guinnessa, o tyle latem wszyscy jesteśmy na grillu. Z rodziną, nad jeziorem lub na pobliskiej łączce ze znajomymi. Jemy i pijemy, weseląc się. Majówka jest swoistym otwarciem sezonu, który zwieńczy mglisty wrzesień. Do listy standardowych zakupów dochodzą brykiet oraz zestaw sosów, przypraw i musztard. I choćby padało, a rozpałka zawodziła, dzwonimy po znajomych, zapraszając na sobotnie ucztowanie.

    Zobacz więcej
  • fotolia_46255445_xs

    Temperatura ma znaczenie….

    Smaczne potrawy to efekt połączenia dobrej jakości składników oraz aromatycznych ziół i przypraw. Jednak na finalny efekt udanego grillowane ma wpływ także…. temperatura. Odpowiednio dobrana moc żaru zagwarantuje, że nasze steki, ryby czy warzywa będą dobrze ugrillowane, a zarazem odpowiednio kruche i soczyste.

    Zobacz więcej
  • fotolia_64388152_s

    Jarmuż – „król zieleniny”

    Jarmuż należy do rodziny kapustowatych i jest jednym z najstarszych przedstawicieli swojego gatunku. Jego wartości odżywcze doceniano już w starożytności. W Polsce na wiele lat zapomniano o jarmużu, ale teraz wraca przebojem na polskie stoły.

    Zobacz więcej
  • istock_000008730762medium

    Tematy, których lepiej nie poruszać przy stole

    Siedzą, piją, kiełbaski palą. Tańce, hulanki, swawole. Ledwo domu nie rozwalą… no właśnie, a co jak rozwalą? Bo przecież istnieją tematy-bomby, których nieopatrzne rzucenie jest równoznaczne z wybuchem trotylu – rodzinna impreza sypie się w kawałki. W atmosferze radosnych żartów, pomiędzy chwaleniem maminych żeberek a zdawaną relacją z ząbkowania córeczki, pojawia się nieoczekiwanie niewypał. Zdanie, które zwiastuje katastrofę.

    Zobacz więcej
  • istock_000015436089small

    Dlaczego lubimy gotowanie?

    W większości CV w rubryce hobby obok malarstwa, muzyki i literatury wymieniane jest gotowanie. Czynność podstawowa, znana od zarania dziejów, dziś przestała być smutną koniecznością i obowiązkiem. Mnogość programów kulinarnych, próba odtworzenia potraw z najlepszych restauracji i wreszcie kuchnia fusion, czyli połączenie różnych kuchni – wszystko to sprawia, że coraz rzadziej na polskim stole królują schabowe z ziemniakami. I tu pojawia się pytanie – dlaczego pokochaliśmy gotowanie?

    Zobacz więcej
  • fotolia_46655905_xs

    Grillowy przewodnik – przyprawianie

    Dobrze dobrane przyprawy i zioła nadają potrawom z grilla doskonały smak i wyjątkowy aromat. W zależności od tego jakie przyprawy wybierzemy, możemy cieszyć się innym smakiem. Pikantna karkówka, klasyczne kiełbaski, ziołowe skrzydełka – każdy znajdzie coś dla siebie! A posypane ziołami i przyprawami potrawy cieszą nie tylko doskonałym smakiem, ale też apetycznym wyglądem.

    Zobacz więcej
  • fotolia_33431928_s

    Grillowy przewodnik - marynowanie

    Gotowanie i kulinaria to nadal jeden z ulubionych tematów zarówno w telewizji, w prasie, jak i w mediach społecznościowych. Uniwersalność i powszechność tego tematu wynikają z prostego faktu – jeść lubi każdy. A grillować – niemal wszyscy!

    Zobacz więcej