Aktualności Doradcy Smaku

  • zol_9485

    Przepis Dnia V: Pączki ze słodkich ziemniaków, odc. 54

    Ciekawa przekąska w trakcie przyjęcia, a także podczas wspólnego wieczoru przed telewizorem. Wytrawna wersja pączków to świetny pomysł, by przygotować coś z batatów! Ta słodka odmiana ziemniaka nie gości zbyt często na polskich stołach, a szkoda, gdyż jest kremowa i smaczna, podobna w obróbce do polskiego ziemniaka i znacznie zdrowsza.

    Zobacz więcej
  • fotolia_53624421_xs

    Węgierskie arcydzieło

    Wszystko zaczęło się w 1885 roku od wystawy cukierniczej w Budapeszcie, na którą Jozsef C. Dobos, właściciel sklepu z artykułami delikatesowymi i autor książek kulinarnych, przygotował tort nazwany od swojego nazwiska. Podobno pierwszymi, którzy skosztowali tortu byli cesarz Franciszek Józef oraz cesarzowa Elżbieta, a tort okazał się wielkim sukcesem.

    Zobacz więcej
  • sprzed_gotowac_sprzed2

    Pierwsza książka najpopularniejszego vlogera kulinarnego w Polsce!

    Tytuł najpopularniejszego vlogera kulinarnego zyskał już jakiś czas temu i konsekwentnie, od lat jest na szczycie popularności. Jego kanał na YouTubie śledzi ponad pół miliona osób. Piotr Ogiński inspiruje do zmian przyzwyczajeń i przełamywania smaków. Jego pierwsza książka pojawiła się w księgarniach we wrześniu.

    Zobacz więcej
  • zol_0088

    Przepis Dnia V: Ragout z fasoli i warzyw jesiennych, Odc. 53

    Za oknami i w ogrodach nie sposób nie zauważyć pięknej, ciepłej i mieniącej się kolorami jesieni. Grzechem byłoby nie skorzystać z jej dobrodziejstw i nie przemycić ich na talerze. Nasza propozycja to warzywne ragout, którego podstawą jest trzykolorowa fasola. Danie w pierwszej kolejności zapewne przypadnie do gustu wegetarianom, ze względu na jego bezmięsny charakter.

    Zobacz więcej
  • fotolia_56427821_m

    Czekoladowe wypieki

    Mleczna, gorzka, z aksamitnym nadzieniem, bakaliami lub orzechami. Na sklepowych półkach nie brakuje różnych rodzajów czekolady, ale to deserowa i gorzka głównie znajduje zastosowanie w kuchni. Jak przygotować deser i ciasta na bazie czekolady tak, aby stworzyć idealną kompozycję, która podbije serca smakoszy?

    Zobacz więcej
  • shutterstock_62371693

    Na pomoc Restauracji „Relax”, czyli Kuchenne rewolucje w Bielsko-Białej

    Sytuacja Restauracji „Relax” jest naprawdę opłakana. Lokal kojarzony z pospolitą knajpą nie przyciąga tłumów, a sami pracownicy świadomi dramatycznego stanu zapuszczonej kuchni, woleli zrezygnować z pracy, niż skompromitować się przed kamerami telewizyjnymi.

    Zobacz więcej
  • pasta-z-fasoli-i-burakow-pieczonych2

    Pasty kupne czy domowe

     Wiele osób bardzo lubi pasty, rożnego rodzaju smarowidła na chleb. Można je kupić w prawie każdym sklepie. Ale czy nie lepiej pokusić się o zrobienie samemu zdrowej pasty, bez konserwantów, barwników, ulepszaczy smaku, zagęstników.

    Zobacz więcej
  • zol_9052

    Przepis Dnia V: Okoń pieczony z migdałami i purée cytrynowym, odc. 52

    Okoń morski jest ceniony w kuchni przede wszystkim ze względu na wysoką jakość mięsa, które jest chude i delikatne. Odpowiednio przygotowane, doprawione i podane, z powodzeniem spełni rolę dania głównego podczas uroczystej kolacji. Jeśli zatem szukamy pomysłu, jak oczarować naszych gości lub bliską osobę świetnie smakującym i pięknie zaserwowanym daniem, dzisiejsza propozycja sprawdzi się świetnie.

    Zobacz więcej
  • 8596-16

    Dlaczego i co gotujecie na parze? + KONKURS

    Przyrządzanie potraw na parze jest banalnie proste, wystarczy wyposażyć się w odpowiednie naczynia lub urządzenia. Parowary, szybkowary czy kombiwary od dawna cieszą się uznaniem, teraz przyszła pora na piekarniki z funkcją gotowania na parze!

    Zobacz więcej
  • prymat-5.05.2015177388-1

    Jedzenie pełną parą!

    Smażenie, pieczenie, duszenie - przygotowywanie naszych ulubionych potraw nie zawsze daje się pogodzić ze zdrową dietą i troską o atrakcyjny wygląd. W końcu tak trudno odmówić sobie drobnych przyjemności!

    Zobacz więcej