Aktualności Doradcy Smaku

  • sam_5484

    Sernik na wiele sposobów

    Sernik najbardziej popularny wypiek , który często przygotowujemy na różne okazje lub po prostu do kawki na niedzielę. Zapraszam na wpis o sernikach.

    Zobacz więcej
  • 19_001

    Doradca Smaku IV: Domowa burrata z pomidorami suszonymi, odc. 19

    Cóż to takiego jest burrata? To bardzo delikatny, rozpływający się ser, podobny do mozzarelli. W dzisiejszym odcinku zdradzamy jak szybko i prosto przygotować taką domową burratę oraz zdradzamy przepis na wariację na temat sałatki caprese.

    Zobacz więcej
  • mpn_odc_24_fot_maciejpiorko-9468

    Mój przepis na…: Zapiekane filety z indyka po góralsku, odc. 24

    Miód, musztarda i idealnie skomponowane przyprawy to przepis na genialną marynatę do drobiowego mięsa. Jeśli stale przyrządzacie kurczaka, warto przełamać rutynę i sięgnąć po inną odmianę drobiu – mianowicie indyka. Odpowiednio zamarynowany i zapieczony z górskim oscypkiem będzie smakował wybitnie. Koniecznie sprawdźcie przepis z programu.

    Zobacz więcej
  • dsc09355

    Domowa galaretka wieprzowa

    Do bardzo smacznych i wykwintnych zakąsek mięsnych możemy zaliczyć te zalewane galaretą. Spotkać je można pod różnymi nazwami i postaciami - galaret, studzienin lub auszpików.

    Zobacz więcej
  • 42-beko_hob_hii68600pt_closeup_indyflexv1

    Ile garnków na raz wykorzystasz na swojej kuchence?

    Czy 2+2 równa się 5? Matematycznie oczywiście nie. W życiu – również tym kuchennym, stale szukamy rozwiązań, które będą praktyczne i elastyczne, czyli lepsze niż te już dobrze znane.

    Zobacz więcej
  • fotolia_44803786_xs

    Pełnoziarniste przysmaki

    Wszyscy, którzy oddali się świątecznemu lenistwu, nie odmawiając sobie przy tym żadnego ze świątecznych przysmaków, dziś z pewnością omijają wagę szerokim łukiem i zastanawiają się, jak po minionych świętach wrócić do formy. Uczucie ciężkości, przejedzenia i brak energii skutecznie odbierają radość z rodzącej się za oknami wiosny. Okazuje się, że wystarczy zmienić kilka codziennych nawyków, aby znowu poczuć się lepiej. Jednym z nich jest rezygnacja z białego pieczywa, makaronu czy ryżu i zastąpienie ich pełnoziarnistymi odpowiednikami.

    Zobacz więcej
  • fotolia_64839547_s

    "Kuchenne rewolucje" w restauracji w Salonie w Warszawie

    W Warszawie konkurencja wśród restauracji jest naprawdę duża i trudno się ponad nią wybić. Sprawdzi się naprawdę wyjątkowo oryginalny pomysł jak np.: otworzenie restauracji w salonie własnego domu. Taka restauracja powstała w Warszawie w domu Małgosi pod nazwą "Salon kulinarny".

    Zobacz więcej
  • dscf1834

    Ciasteczkowe love

    Małe, słodkie, niekiedy fikuśne, ale zawsze rozkoszne. Biszkoptowe, kruche, czy francuskie - dla każdego coś innego.

    Zobacz więcej
  • img_0176

    Lecznicza moc warzyw i owoców

    W sezonie rozkoszujemy się widokiem i smakiem dorodnych owoców i warzyw. Warto wiedzieć, że są one także naturalnymi lekami.

    Zobacz więcej
  • 18_010

    Doradca Smaku IV: Wieprzowina w cieście filo, odc. 18

    Do lata jeszcze kilka tygodni, ale zawsze można przygotować coś co kojarzy nam się z latem i słońcem. Dzisiaj w programie potrawa, która ze względu na składniki, kojarzy nam się z Grecją - wieprzowina w chrupiącym cieście filo z serem i czarnymi oliwkami. Polski akcent nadają jabłka i małe ogóreczki konserwowe.

    Zobacz więcej