Aktualności Doradcy Smaku

  • fotolia_64839547_s

    Artur Świerżewski z pasją o dziczyźnie i jej zaletach

    "Dziczyzna od lat jest moją pasją. Żyjemy w czasach, kiedy kulinaria są na topie i dlatego myślę, że to jest dobry czas, aby zachęcać do spożywania dziczyzny i propagować ją, aby na stałe zagościła w polskich domach. Obecnie dziczyzna powoli zaczyna być doceniania i wraca na polskie stoły. "

    Zobacz więcej
  • dsc_1789

    Rzodkiewki - samo zdrowie!

    Rzodkiewki mają wiele korzyści zdrowotnych i żywieniowych. Nie tylko korzenie tych warzyw są pożywne, ale również liście, które w rzeczywistości zawierać więcej witaminy C, białka i wapnia, od korzeni.

    Zobacz więcej
  • zupa-krem-z-pieczonego-czosnku

    Jak oczyścić organizm po świętach?

    Święta Wielkanocne to czas, kiedy wraz ze smacznymi, tradycyjnymi pokarmami, dostarczamy do organizmu mnóstwo cukru oraz tłuszczów nienasyconych. Warto po tych smakołykach oczyścić swój organizm...

    Zobacz więcej
  • fotolia_42049117_m

    "Ugotowani" w Zielonej Górze

    Każdy poniedziałek to początek nowych wyzwań kulinarnych, które rzucają sobie uczestnicy programu "Ugotowani". Tym razem spotykamy się w Zielonej Górze.

    Zobacz więcej
  • fotolia_60943712_s

    Wielkanocna kuchnia naszych sąsiadów

    Polskie święta wielkanocne to kolorowe pisanki, wiosenne kwiaty i dekoracje, stół pełen świątecznych przysmaków, śmigus dyngus, rodzinne spotkania i popołudniowe spacery… A w jaki sposób Wielkanoc jest obchodzona u naszych sąsiadów?

    Zobacz więcej
  • jajka-z-szynka-z-nadzieniem-chrzanowym3

    Jajka na świątecznym stole

     Tradycją Świąt Wielkiejnocy jest święcenie jajek w Wielką Sobotę. Tradycja ta pochodzi z czasów średniowiecza, kiedy post był tak ścisły, że zakazywano jedzenia nawet jaj.

    Zobacz więcej
  • fotolia_50111492_xs

    "Kuchenne rewolucje" w Świdnicy

    Restauracja, w której nic do siebie nie pasuje od wystroju, przez nazwę na daniach kończąc. Jak uporządkować ten chaos? Z pomocą przyjadą Kuchenne rewolucje i to już dziś o 21.30.

    Zobacz więcej
  • fotolia_61957426_s

    Jajko

    Symbol odrodzenia, nowego życia, płodności, zdrowia, młodości i powodzenia. Towarzyszy człowiekowi od zawsze i już w czasach starożytnych było przedmiotem kultu. W symbolice chrześcijańskiej jajko wiąże się ze zmartwychwstaniem Chrystusa i jest symbolem oczekiwania i nadziei. Dziś nie wyobrażamy sobie Wielkanocy bez pisanek i bez jajek na świątecznym stole, a mało kto wie, że przez około 200 lat od przyjęcia przez Polskę chrztu, jedzenie jaj w Wielkanoc było zabronione przez Kościół, bo kojarzyło się z pogańskimi rytuałami.

    Zobacz więcej
  • przyprawa-do-pieczeni

    Przypraw Święta: Przyprawa do pieczeni

    Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez pieczeni. Odpowiednio przyprawiona pieczeń wieprzowa, wołowa lub cielęca stanowią doskonałą bazę pożywnego posiłku, natomiast dodatki do niej zależą od naszej kulinarnej kreatywności. Wyjątkowy smak wydobędziemy dzięki unikalnej mieszance przypraw.

    Zobacz więcej
  • zajaczki-pszenne-wielkanocne7

    Tradycje Wielkanocne

    Tradycje wielkanocne kultywowane są przez nas z pokolenia na pokolenie. Wiele z nich wynieśliśmy z naszych rodzinnych domów od naszych mam, babć. Niektóre tradycje zostały przez nas zapomniane.

    Zobacz więcej