Aktualności Doradcy Smaku

  • fotolia_49284850_xs

    Fit nie znaczy niesmaczne

    Każdy z nas czeka na wiosnę z utęsknieniem i z radością wita choćby najmniejszy jej przejaw. Wiosna to dłuższe dni, więcej słońca, budząca się do życia przyroda, śpiew ptaków, pierwsza nieśmiała soczysta zieleń, okazja do zrzucenia ciężkich płaszczy i grubych swetrów.

    Zobacz więcej
  • fotolia_68383654_s

    „Kuchenne rewolucje” odwiedzają restaurację „Juran” w Dąbrowie Górniczej

    Przeważnie restauracje borykają się z brakiem klientów z powodu nieprzemyślanego menu, złej renomy lub dużej konkurencji. Zdarzają się jednak takie, których prawdziwym problemem okazuje się ich własny parking.

    Zobacz więcej
  • 6

    Doradca Smaku IV: Rostbef z panierowanymi piklami, odc. 34

    Jak przyrządzić i podać rostbef, aby zamienić go w znakomite i wyszukane danie? To proste! Rostbef marynujemy w ziołach, zamiast ziemniaków podajemy purée z jabłek, a zwykłe ogóreczki konserwowe panierujemy. Efekt fenomenalny!

    Zobacz więcej
  • ds

    Książka "Doradca Smaku 3" z 40 dodatkowymi przepisami - od dzisiaj w księgarniach

    Andrzej Polan najbardziej ceni sobie polską kuchnię, przede wszystkim za jej bogactwo smaków i zapachów. To ona stanowi punkt wyjścia w programie „Doradca smaku”, w którym w lutym szef kuchni zadebiutował w roli prowadzącego. I to również nasza rodzima kuchnia gra pierwszoplanową rolę w książce „Doradca smaku 3” Andrzeja Polana, która trafi do księgarń już 27 kwietnia.

    Zobacz więcej
  • img_4174

    Doradca Smaku IV: Żebro wołowe z purée z selera, odc. 33

    Szponder to bardzo aromatyczne mięso doskonałej jakości. Warto je odpowiednio potraktować. W takim przypadku ważne są zioła, które wybieramy do marynaty, a także sposób obróbki termicznej. Niemniej ważne są także dodatki. Całość musi tworzyć spójną kompozycję – soczystego oraz dobrze przyprawionego mięsa oraz kremowych i chrupiących dodatków.

    Zobacz więcej
  • sam_4807_fit-800-600

    Dobry krem to podstawa

    Kremy każdy z nas już od najmłodszych jako małe dziecko lub dorosły spożywał. Kremy mają nie tylko dużo witamin ale pomagają w walce z kilogramami i utrzymaniem kondycji naszego organizmu. Przedstawię propozycje na smaczne kremy.

    Zobacz więcej
  • historia_pewnego_smaku_musztarda

    Historia pewnego smaku… Musztarda

    Musztarda kojarzy się dziś głównie z dodatkiem do dań z grilla, jednak o ile grillowanie jest modne od niedawna, to smak musztardy znano już w czasach starożytnego Rzymu. Przez wieki pełniła ona różne funkcje – od afrodyzjaku, po lek niemal na wszystko. Pliniusz Starszy, rzymski pisarz i botanik wymieniał 40 leków, których głównym składnikiem była gorczyca. Już wówczas odkryto jej właściwości przeciwreumatyczne, antybakteryjne, wspomagające trawienie, a nawet obniżające ciśnienie krwi. Podobno 300 lat później z gorczycy przyrządzono pierwszą musztardę.

    Zobacz więcej
  • grillowanie-na-patyku

    Grillowanie na patyku

    Grillowe specjały nie muszą ograniczać się do kiełbaski czy karkówki. Kiedy już nasycimy się podstawowymi daniami z rusztu, zaczynami poszukiwać nowych wyzwań kulinarnych…

    Zobacz więcej
  • fotolia_69940948_s

    Czy jedzenie dla niemowlęcia musi być bez smaku?

    Oczywiście, że nie. Zwłaszcza, jeżeli samodzielnie przygotowujesz posiłki możesz eksperymentować zarówno z teksturą, mieszaniem składników, jak również urozmaiceniem smaku i aromatu. Gotowa? Zaczynamy!

    Zobacz więcej
  • 5

    Doradca Smaku IV: Polana sposób na nadmiar w lodówce, odc. 32

    Ten przepis zainteresuje wszystkich, którzy nie lubią marnować jedzenia. Jeśli został Wam kawałek mięsa z obiadu i do tego w lodówce macie aromatyczną wędzonkę, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować to smaczne danie jednogarnkowe! Przepis dla zainteresowanych poniżej.

    Zobacz więcej