Aktualności Doradcy Smaku

  • fotolia_59334831_s

    „Kuchenne rewolucje” w „Karczmie u Wencka” w Komorowie

    Miał być dochodowy biznes, lokal wypełniony gośćmi delektującymi się pysznym tradycyjnym polskim jedzeniem, a jest klęska i porażka. Karczma, którą ponad dwa lata temu założyło małżeństwo w podwarszawskim Komorowie, potrzebuje pilnej pomocy. Dlatego też znana ze spektakularnych i skutecznych działań ekipa „Kuchennych rewolucji” przybywa na ratunek. Czy to ma szanse powodzenia? Odpowiedź w dzisiejszym odcinku.

    Zobacz więcej
  • img_3324

    Doradca Smaku IV: Chrupiące bezy z konfiturą z cytrusów, odc. 7

    W środku tygodnia warto sobie nieco osłodzić życie, dlatego też dzisiaj proponujemy deser. Przepis Doradcy Smaku tym razem dotyczy filigranowych przysmaków zrobionych z białek jaj oraz cukru. To bardzo wykwintna propozycja, która zrobi wrażenie także na zaproszonych gościach.

    Zobacz więcej
  • mpn_odc_4_fot_maciejpiorko-9747

    Mój przepis na…: Pieczone gołąbki z kaszą pęczak, odc. 8

    Pogoda wciąż jeszcze nie rozpieszcza, dlatego warto po powrocie do domu wprawić się w dobry nastrój za sprawą przepysznego jedzenia. To jeden z najlepiej sprawdzonych sposobów. Dzisiaj proponujemy talerz parujących gołąbków prosto z piekarnika wypełnionych soczystym i pachnącym nadzieniem.

    Zobacz więcej
  • prymat-10.2013130322

    Łukasz Konik prezentuje: Pasztet z cukinii i szpinaku

    Cukinia i szpinak są nie tylko zdrowe, ale także bardzo inspirujące. Można je przygotowywać na bardzo wiele sposobów, poddając je różnym rodzajom obróbki termicznej. Tym razem znakomity kucharz Łukasz Konik udowodni Wam, że pasztet wcale nie musi być mięsny, a warzywa odpowiednio przyrządzone i doprawione mogą w takiej formie smakować naprawdę wspaniale.

    Zobacz więcej
  • 2

    Słodkie śniadanie zawsze mile widziane

    O tym, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia nie trzeba nikomu przypominać, równie ważna jest też różnorodność serwowanych śniadań, bo nie zawsze muszą być wyłącznie kanapki.

    Zobacz więcej
  • img_3188

    Doradca Smaku IV: Naleśniki po rosyjsku z wędzonym twarogiem, odc. 6

    Naleśniki z jabłkami, z serem, z grzybami a nawet z mięsem - któż ich nie lubi? W dzisiejszym odcinku Andrzej Polan proponuje naleśniki po rosyjsku.

    Zobacz więcej
  • mpn_odc_2_fot_maciejpiorko-1422

    Mój przepis na…: Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym, odc. 7

    Delikatne mielone mięso indycze z urozmaicającymi smak dodatkami ucieszy każdego. Podane ze smakowitym sosem z pomidorów pelati zadowoli zarówno dzieci, jak i dorosłych. Potrawie nadamy śródziemnomorski akcent, dodając cierpkie oliwki zielone i czarne oraz posypując całość aromatycznym parmezanem.

    Zobacz więcej
  • herbata

    Herbata - esencja życia

    Biała, czerwona, zielona... Gasi pragnienie, pobudza, poprawia nastrój i reguluje przemianę materii. Pijąc ją regularnie, możemy wspomóc odchudzanie.

    Zobacz więcej
  • img_3147

    Doradca Smaku IV: Zupa z żołądków drobiowych z warzywami, odc. 5.

    Kuchnia polska obfituje w wiele tradycyjnych przepisów - znowu wraca również moda na podroby. Andrzej Polan proponuje przepis na zupę z żołądków, ale inaczej - żołądki najczęściej podaje się z chlebem, nasz Doradca Smaku rekomenduje zupę... podaną z puree ziemniaczanym! Czy też uważacie, że takie połączenie pasuje do podrobów?

    Zobacz więcej
  • mpn_odc_1_fot_maciejpiorko-9566

    Mój przepis na…: Bitki wołowe mamy Roberta, odc. 6

    Znakomity pomysł na rodzinny obiad lub spotkanie w gronie osób, na których chcielibyście zrobić wrażenie. Proste składniki takie jak mięso wołowe czy kasza gryczana przyrządzamy z dodatkiem aromatycznych i intensywnych w smaku borowików i słodkiej cebuli. Mamy także sposób, jak kreatywnie wykorzystać zalewę z suszonych pomidorów i kaparów.

    Zobacz więcej