Aktualności Doradcy Smaku

  • dscn6360

    Słodkie przetwory

    Wszyscy uwielbiamy świeże, pachnące owoce. W lecie mamy ich pod dostatkiem. Co prawda w zimie to już nie problem kupić, np. maliny czy śliwkę, ale czy warto? Najczęściej takie owoce pachną samą chemią. Dlatego warto pomyśleć o przetworach.

    Zobacz więcej
  • img_4404

    „Lato z Radiem” w ubiegły weekend przemierzyło trasę od Kalisza po nadmorską Stegnę

    My nie czujemy jeszcze w powietrzu schyłku lata. Dla nas i organizatorów imprez z cyklu „Lato z Radiem” to dopiero połowa wakacji. Szczególnie, że zarówno w Kaliszu, jak i w nadmorskiej Stegnie, spędzając czas wśród różnorodnych atrakcji, można było sobie przypiec nos i ramiona. Było słońce, tłumy uczestników, zabawa oraz pyszne jedzenie na stoisku „Prymatu serwowane prosto z rąk Roberta Sowy.

    Zobacz więcej
  • prymat-4.2013111486

    Zasady zdrowego grillowania – czyli jak grillować, żeby nie chorować?

    W okresie letnim, najbardziej preferowaną formą przygotowywania dań jest grillowanie, które wywołuje wiele kontrowersji. Jedni twierdzą, że to świetny sposób na „odtłuszczenie” potraw mięsnych, inni zaś, że to rakotwórcze i niewskazane dla sylwetki.

    Zobacz więcej
  • ndscf2341

    Pan Brokuł we własnej osobie...

    Brokuły nie dość, że są smaczne, to jeszcze są bardzo zdrowe. Nie każdy je lubi, to fakt, ale warto je spożywać.

    Zobacz więcej
  • img_3828

    Swojsko i regionalnie w tym tygodniu z „Doradcą Smaku”

    Chrupiące placki ziemniaczane, zapiekanka z cukinii z serem kozim, dorsz z hiszpańską kiełbaską chorizo oraz śląski specjał – ciap kapusta – to bohaterowie tego tygodnia w programie „Doradca Smaku”.

    Zobacz więcej
  • prymat-08.2013125553

    Pomysł na sierpień - leczo

    Leczo to typowo węgierska potrawa, która podbiła polską kuchnię już jakiś czas temu. Warzywny miszmasz to alternatywa dla tradycyjnego bigosu.

    Zobacz więcej
  • dsc_0032

    Cukinia, letnie warzywo idealne na obiad

    Cukinia najlepiej smakuje właśnie teraz, latem, kiedy możemy wyhodować ją w swoim ogródku razem ze wszystkimi innymi warzywami, z którymi cukinia współgra doskonale. Przekonajcie się jak wiele wspaniałych dań może powstać właśnie z tej zielonej pyszności. Macie ochotę na lekką zupę albo leczo? Wspaniale! Cukinia może być głównym składnikiem tych dań, tworząc niezapomniany smak, który na pewno polubicie. Jeśli macie więcej czasu, możecie przygotować faszerowaną cukinię – wymaga to troszkę pracy, ale za to efekt jest fenomenalny!

    Zobacz więcej
  • dsc_0021

    Cukinia i kilka pomysłów na smaczne dania

    Nie każdy ją lubi ale warto ją poznać i cieszyć się jej smakiem.

    Zobacz więcej
  • zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz.1

    Imprezowy bufet

    Imprezowy bufet musi znaleźć się na każdym spotkaniu, niezależnie od tego ile gości będzie obecnych. Aby umilić sobie wspólne spędzanie czasu, dobrym pomysłem jest przygotowanie smacznych przekąsek.

    Zobacz więcej
  • dscf2232

    Lodowe inspiracje

    Mimo, że w tym roku pogoda nas nie rozpieszcza, to i tak chętnie zajadamy się lodami.

    Zobacz więcej