Aktualności Doradcy Smaku

  • img_3329

    Przepis dnia III, odc. 30: Dorsz z winogronami, pomidorami i kawą zbożową

    Zamiast standardowego pstrąga czy łososia polecamy dorsza z Bałtyku. Dorsz jest bogatym źródłem białka, jodu oraz witami z grup A oraz B. Możliwości przyrządzania tej ryby jest wiele, tym bardziej, że ryba sama w sobie jest niskokaloryczna. Świetnie smakować będzie dorsz duszony, dorsz pieczony, ale również dorsz z warzywami. Marcin Budynek w programie "Przepis dnia" poleca dorsza z... owocami!

    Zobacz więcej
  • img_6800

    Przepis dnia III, odc. 29: Zapiekany ryż z kurczakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami

    My Polacy kochamy zapiekanki i wszystko co zapiekane. Możemy zapiekać zarówno ryż, kaszę, jak i makaron. Zapiekanki jemy jako dodatek do głównych dań, ale również jako samodzielną potrawę. Do zapiekania świetnie nadają się różnego rodzaju warzywa - np. cukinia, papryka czy pieczarki, które chłoną smaki. Możemy zapiekać również mięso - pokrojone w paseczki piersi z kurczaka czy mięso mielone. Kombinacji jest nieskończenie wiele, zachęcamy do eksperymentów.

    Zobacz więcej
  • fotolia_68868071_m

    Okra-kto to taki?

    Okra to niewielkie, ciemnozielone warzywko, które swoim kształtem przypomina zieloną papryczkę chilli lub małą cukinię. Z zewnątrz pokrywa ją delikatny meszek.

    Zobacz więcej
  • male

    "Kuchenne rewolucje" w Gdańsku

    Jola i Marek założyli w Gdańsku restaurację "El Mundo", której nazwa oznacza "świat" po hiszpańsku. Menu również z różnych stron świata - np. boeuf bourguignon z Francji. Niestety w restauracji brak amatorów potraw kuchni świata, pomimo tego, że restauracja znajduje się przy ruchliwej ulicy.

    Zobacz więcej
  • imbir_chili_curry

    ABC Przypraw: Czym przyprawiać dynię?

    Jesienią dynia jest szeroko dostępna, jednak wiele osób nie wie, jak odpowiednio ją doprawić, aby wydobyć jej najlepsze walory kulinarne.

    Zobacz więcej
  • picture-007

    Cuda z cieciorki.

    Ciecierzyca (cieciorka) zwana także grochem włoskim, to ziarna strączkowe bardzo popularne w kuchni arabskiej i krajach śródziemnomorskich. Coraz większą popularność zyskują także u nas w Polsce.

    Zobacz więcej
  • przepis_dnia_2_odc_140_pieczona_papryka_11

    Przepis dnia III, odc. 28: Sałatka z pieczonej papryki z serem owczym i pomidorami

    Sery zagrodowe święcą triumfy nie tylko w polskiej kuchni, ale i na całym świecie. Takim przykładem jest polski ser owczy. Jego smak doskonale podkreśli lekko słodka papryka pieczona.

    Zobacz więcej
  • shutterstock_115308907

    Marcin Budynek o polskiej dyni

    Dynia jest warzywem bardzo uniwersalnym, wszechstronnie wykorzystywanym w kuchni. Z dyni możemy przygotować marynaty, dżemy i różne konfitury. Pestki natomiast można dodać do sałatki lub ciasta, a z oleju przygotować dressing do sałatki. Co jeszcze możemy z niej wyczarować?

    Zobacz więcej
  • img_7346

    Przepis dnia III, odc. 27: Zupa krem ze szpinaku z serem owczym i pomidorami

    Szpinak zawsze był dla nas traumą z dzieciństwa, ale teraz się to zmieni. Można go spożywać zarówno na surowo, jak i w formie przetworzonej. W dzisiejszym odcinku Marcin Budynek proponuje przepis na zupę krem ze szpinaku z dodatkiem sera owczego i pomidorów.

    Zobacz więcej
  • img_5159

    Przepis dnia III, odc. 26: Pieczone kiełbaski w cieście francuskim z dipem barbecue

    Dawniej ciasto francuskie, ze względu na proces przyrządzania było produktem luksusowym i raczej rzadko wykorzystywane w kuchni. Dziś można go wykorzystać do najróżniejszych dań - również do najprostszych przekąsek. Marcin Budynek proponuje pieczone kiełbaski w cieście francuskim.

    Zobacz więcej