Aktualności Doradcy Smaku

  • 7485.900

    Morele – odmładzające owoce

    Od kilku tygodni morele kuszą nas zapachem i pięknym wyglądem. Te pyszne, sezonowe owoce pozwalają nam zachować młodość, zdrowie oraz piękną cerę.

    Zobacz więcej
  • 22

    Smaki lata - czerwona porzeczka

    Lato to czas kiedy wszystko jest kolorowe, słońce nadaje słodyczy dojrzewającym owocom. To właśnie latem cieszymy się najsmaczniejszą porcją witamin, możemy dostrzec ją w domowym ogródku czy też na bazarach targowych i ulicznych straganach.

    Zobacz więcej
  • img_4091

    Sycylijska uczta Roberta Sowy

    Te wakacje spędziłem na Sycylii. Było suuuper! Najlepsza śledziona, jaką jadłem! Czerwone krewetki, solone sardele, świeże steki z tuńczyka i niebiańskie ostrygi - to w Palermo. Przepyszne caprese w Cefalu, tatar z miecznika oraz arancini z szynką i mozzarellą w Katanii.

    Zobacz więcej
  • fotolia_78646159_xlmale

    Miejsca w mieście i poza, w których można bezpiecznie grillować

    Skwiercząca karkówka, pachnące udka i żeberka w glazurze miodowej. Do tego w oddali dźwięki muzyki nieśmiało przebijające się przez gwar rozmowy. Grillujmy! Co tydzień Polska zamienia się w wielką imprezę pod gołym niebem. Mówi się, że nie jest ważne gdzie, a ważne z kim. Jednak miejsce ma znaczenie. Zatem, gdzie bezpiecznie grillować?

    Zobacz więcej
  • prymat-27.04.2015176892

    Jak uniknąć grillowej katastrofy?

    Najlepsi wodzireje twierdzą, że do rozkręcenia imprezy potrzebni są jedynie ludzie i ich pozytywne nastawienie. Otwartość otwartością, jednak kiedy kapie z nieba, a na ruszt nie ma co położyć – atmosfery radości nie jest w stanie podtrzymać nawet rozgrzewający rum od wujka. Wymowne spojrzenia i nastrój, który spada jak poparcie dla rządu są oznaką imprezowej katastrofy. Jak zatem uniknąć grillowej „wtopy”?

    Zobacz więcej
  • fotolia_43025316_s

    Skarby pełne witamin

    Lato obfituje w soczyste owoce i chrupiące warzywa, które o tej porze roku mają najwięcej witamin. Niektóre warto zamrozić, z innych można przyrządzić pikle albo kiszonki.

    Zobacz więcej
  • rolada-bezowa3

    Bezowy pocałunek lata

    Delikatne jak pocałunek, zwiewne jak spódniczka baletnicy. Te poetyckie, romantyczne porównania odnoszą się oczywiście do jednego z najbardziej wykwintnych deserów- bezy. To właśnie ona będzie niepodzielnie królowała w dzisiejszym artykule.

    Zobacz więcej
  • fotolia_84044388_s

    5 typów mistrza grillowania

    Oni są wszędzie, opanowali już 2 półkule. Jedni – specjalizują się wypiekaniu steku medium rare, inni na ruszt kładą kiełbasę prosto od rzeźnika, wespół z kaszanką. Znawcy marynat i dipów, spalanie drewna opanowali do perfekcji. Niedoszli szefowie kuchni, niespełnieni leśnicy czy panowie mijani codziennie na chodniku. Grillmaster w tym, co robi jest najlepszy. Poznaj typy mistrzów grilla!

    Zobacz więcej
  • fenkul1

    Smaki lata - fenkuł

    Lato to czas gdy wszystko smakuje wyjątkowo, młode warzywa mają swój aromat i moc witamin z których powinniśmy czerpać do woli ...

    Zobacz więcej
  • knedle-fasolowe3

    Knedle, knedliki...

    Potrawa kojarzona przez wielu głównie z kuchnią czeską czy austriacką, podbiła również polskie stoły. Kto z nas nie lubi knedli ziemniaczanych z pysznymi sezonowymi owocami? Zapraszam po kolejne inspiracje i pomysły - nie tylko na słodko.

    Zobacz więcej