Aktualności Doradcy Smaku

  • mpn_odc_27_fot_maciejpiorko-9974

    Mój przepis na…: Sałatka z kaszy jaglanej z kurczakiem i jajkiem sadzonym, odc. 39

    Wiosna kapryśnym tempem, ale jednak coraz mocniej wkracza na do naszego krajobrazu. Jest lżej i radośniej, ale czy tak samo jest na naszych talerzach? Dzisiaj Robert Sowa proponuje sałatkę, która składa się z bardzo zdrowych składników, a jednocześnie tak dobranych, by stanowić kompletny sycący, lecz wciąż lekki posiłek.

    Zobacz więcej
  • warzywniak-na-ruszcie

    Warzywniak na ruszcie

    Lato nierozłącznie kojarzy nam się z grillem i aromatycznymi… mięsami - soczystą karkówką, kiełbaską z musztardą czy chrupiącymi skrzydełkami. Jednak coraz chętniej szukamy nowych smaków, układając na grillu warzywa.

    Zobacz więcej
  • ryby

    Rybka lubi...grilla

    Ryby z grilla są nie tylko smaczne, ale też cenione za walory zdrowotne. To także łakomy kąsek dla osób dbających o linię. Na grillu przyrządza się je błyskawicznie. Aby jednak uzyskać wyjątkowy smak, warto poznać kilka kulinarnych sztuczek.

    Zobacz więcej
  • mieso

    Konkrety, czyli mięso z grilla

    Karkówka, kiełbasa czy boczek? W towarzystwie sałatki lub w wersji podstawowej ze świeżym pieczywem i musztardą? A może dla odmiany grillowany schab lub pierś z kurczaka?

    Zobacz więcej
  • fotolia_70688899_s

    „Kuchenne rewolucje” w Rzeszowie

    Rzeszowska restauracja „Pablo Picasso” jest w prawdziwych tarapatach. Chociaż szanse na jej uratowanie wydają się marne, to jednak ekipa „Kuchennych rewolucji” podejmuje się wyzwania i chce ją uchronić przed bankructwem. Czy jest to jeszcze możliwe?

    Zobacz więcej
  • dsc_0096

    Truskawka nie tylko jako smakołyk

    Czekając na sezon truskawkowy warto dowiedzieć się, że to nie tylko smakołyk ale też lekarstwo. Owoc ten powstał jako hodowlana odmiana poziomek. Dziś jest uprawiana na terenie całego kraju.

    Zobacz więcej
  • 30_007

    Doradca Smaku IV: Sum w śmietanie z domowymi chipsami, odc. 30

    Jedliście kiedyś suma? Jeśli nie, a obawialiście się, że ta ryba Wam nie posmakuje, koniecznie musicie spróbować tego przepisu. Sos z borowików, wina i śmietany idealnie podkreśli smak potrawy, a domowe chipsy z ziemniaków będą ciekawym uzupełnieniem.

    Zobacz więcej
  • mpn_odc_20_szpinak_buraki_foto_krystian_szczesny_1180

    Mój przepis na…: Sałatka z burakami, szpinakiem i kozim serem, odc. 38

    Lekka i emanująca zdrowymi smakami sałatka to dzisiejsza propozycja dla Was wprost od Roberta Sowy. Jest w niej wszystko, co z jednej strony nasyci żołądki, a z drugiej zapewni solidną porcję witamin i naprawdę wartościowego pożywienia. Kasza, buraki i zielone warzywa – to się nazywa mistrzowski obiad.

    Zobacz więcej
  • fotolia_62813975_m

    Europejski Dzień Śniadania

    Śniadanie to bezsprzecznie najważniejszy posiłek w ciągu dnia, który powinien dostarczyć mnóstwo energii. Jednak ze względu na brak czasu i wieczny pośpiech coraz częściej zastępujemy go kawą i zjedzoną w biegu kanapką. 24 kwietnia warto jednak zjeść porządne i smaczne śniadanie, celebrując tym samym ten wyjątkowy dzień.

    Zobacz więcej
  • fotolia_94425144_s

    Tarta z żurawiną – rewelacyjny deser od Tomasza Dekera

    Słodko-kwaśny kawałek tarty z czerwoną, pełną zdrowia żurawiną to idealny dodatek do popołudniowej kawy. Każdy, nawet najcięższy dzień staje się przyjemniejszy po takiej miłej chwili odpoczynku. Tarta składa z trzech wyróżniających się swoim charakterem elementów – kruchego spodu, owocowego nadzienia oraz chrupiącej kruszonki. Zapraszam na świetny deser od Klubu Szefów Kuchni.

    Zobacz więcej