Aktualności Doradcy Smaku

  • 45_pizza_bianca

    Kulinarne improwizacje z kiełbasą w roli głównej

    Kiełbasę można uznać za nasze dobro narodowe, coś, czym chwalimy się na zewnątrz. Doskonała w swojej najprostszej postaci jako produkt na każdą okazję, może też stać się elementem bardziej złożonej całości.

    Zobacz więcej
  • fotolia_86538997_s

    "Białe złoto" w kuchni

    Kulinarnym odwzorowaniem włoskiej flagi może być słynna sałatka caprese. Ta klasyczna sałatka zawdzięcza swą sławę i smak nie tylko pomidorom i bazylii, ale przede wszystkim smakowi i konsystencji sera mozzarella. Jednak kulinarne możliwości mozzarelli na caprese się nie kończą…

    Zobacz więcej
  • fotolia_63953865_s

    Letnie pułapki dietetyczne

    Lato to świetny czas na zmianę swoich nawyków żywieniowych na lepsze. Bogactwo warzyw i owoców znacznie ułatwia nam ten proces. Latem czeka jednak na nas również mnóstwo pokus, które nie sprzyjają osiągnięciu zgrabnej sylwetki.

    Zobacz więcej
  • ketchup-ostry3

    Pysznie - pomidorowo

    Choć były kiedyś wyłącznie ozdobą, teraz wręcz nie wyobrażamy sobie bez nich gotowania. Na surowo lub gotowane – w każdej wersji są pyszne. Sezon na pomidory trwa!

    Zobacz więcej
  • fotolia_56427821_m-lewy

    Tajemnica zamknięta w ziarnach

    Kawa – większość wiąże się z nią w ciągu dnia, a gdy jej zabraknie tęsknią. Miłość bywa jednak wymagająca, a samo uwielbienie dla „małej czarnej” nie wystarcza. Z receptą na najczęściej spotykane problemy kawoszy, przyszedł nowy ekspres VeroBar AromaPro 300, rozpoczynający nową erę dla koneserów kawy.

    Zobacz więcej
  • pomidory

    Pomidory i przetwory

    Pomidory kiedyś hodowano tylko dla ozdoby bo uważano że są trujące. Dotarły one do Europy z Ameryki Południowej w XV wieku, kiedy to Krzysztof Kolumb przypłynął  z z nimi.

    Zobacz więcej
  • 100

    O bazylii słów kilka ...

    Bazylia jako aromatyczne zioło znana była również jako talizman przeciwko mitycznej bestii bazyliszkowi ... Zapraszam na bazyliowy wpis ...

    Zobacz więcej
  • fotolia_50416670_s

    Tiramisu - najsłodszy sposób na podanie kawy

    Latem na naszych stołach królują orzeźwiające desery. Sernik na zimno z galaretką, lody, sorbety czy schłodzone owoce z bitą śmietaną to zawsze trafiony pomysł w upalny dzień. Od kilku lat Polacy rozkochali się również we włoskim deserze tiramisu – to doskonały przepis na lato- zimny, pobudzający i szybki w przygotowaniu.

    Zobacz więcej
  • prymat-27.04.2015176777

    „Lato z Radiem” – w Wyszkowie i Nowym Mieście Lubawskim 22-23 sierpnia

    W najbliższy weekend w Wyszkowie i Nowym Mieście Lubawskim oprócz pięknych krajobrazów nie zabranie atrakcji muzycznych, także kulinarnych. Wasze apetyty z pewnością zaspokoi Kulinarny Tir Prymatu.

    Zobacz więcej
  • fotolia_66172860_s

    Czym doprawić pomidory?

    Bazylia Prymat charakteryzuje się słodkawym, orzeźwiającym smakiem. Zależnie od gatunku i odmiany liście bazylii mogą mieć zróżnicowany aromat, np.: zapach cytryny, limonki, cynamonu, również anyżku, a nawet grzanego wina czy kopru. Warto pamiętać też, że bazylia suszona pachnie zupełnie inaczej niż świeża. Idealnie komponuje się z wszelkimi warzywami, dodana do pomidorów, czy bakłażanów tworzy doskonały efekt smakowy.

    Zobacz więcej