Przepisy świąteczne

Aktualności Doradcy Smaku

  • fotolia_56406705_xs

    Odbijamy Starówkę! : Trakt Świątecznego Piernika

    Odbijamy Starówkę! to projekt zachęcający mieszkańców Warszawy do włączenia się w życie zabytkowej części miasta, organizowany przez bar restauracyjny Karmnik oraz Stowarzyszenie Prywatnych Przedsiębiorców Warszawskiego Traktu Królewskiego. Trakt Świątecznego Piernika to drugie z cyklu wydarzeń, podczas którego uczestnicy będą mogli darmowo degustować pierniki w piętnastu staromiejskich restauracjach i oceniać ich świąteczne dekoracje.

    Zobacz więcej
  • dscn1663

    Naturalne leki z domowej apteki cz. II.

    Nawiązując do poprzedniego wpisu chcę do leków z domowej apteki dodać żurawinę i zachęcić do jej spożywania.

    Zobacz więcej
  • screen-shot-2014-02-12-at-18.10.47

    Program "Doradca Smaku": Kotlet schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym

    Popularny w Polsce kotlet schabowy można przygotować na mnóstwo sposobów. Zawsze pojawiają się jednak pytania - czy powinien być cienki? Co z panierką?

    Zobacz więcej
  • przyprawa-do-piernika

    ABC Przypraw: Przyprawa do piernika

    Nie było piernika bez przypraw, to właśnie one określiły ten wyjątkowy, „pierny”, czyli pieprzny smak, co oznaczało tyle co egzotyczny.

    Zobacz więcej
  • fotolia-1

    Złoto Inków

    Quinoa, lub jak kto woli kwinoa, czyli komosa ryżowa to roślina pochodząca z Ameryki Południowej, gdzie uprawiana jest od kilku tysięcy lat. Kwinoa, nazywana też ryżem peruwiańskim lub prosem boliwijskim, zaliczana jest do pseudozbóż, czyli roślin, które wyglądem i smakiem przypominają zboża i zawierają podobne do nich składniki odżywcze.

    Zobacz więcej
  • 0906

    CZEKOLADA W KUCHNI, CZYLI JAK PRAWIDŁOWO ROZTAPIAĆ CZEKOLADĘ

    Dziś bohaterką jest czekolada! Gorzka, mleczna, biała, a nawet nadziewana.. któż jej nie kocha?! Często twierdzimy, że poprawia nam nastrój, daje duuużo energii i sprawia wiele przyjemności…

    Zobacz więcej
  • banany-001

    Program "Doradca Smaku": Pieczone banany

    Banany to niezwykle popularny w Polsce owoc, to również źródło licznych witamin i minerałów. Banan jako jeden z nielicznych jest bogaty w potas, magnez oraz szereg witamin takich jak: A, B1, B2 czy C. Co ciekawe dostarcza dużo energii. Zalecany jest więc jako przekąska szczególnie tym, którzy w ciągu dnia potrzebują więcej siły.

    Zobacz więcej
  • ds_s02e01.kpk-009

    Program "Doradca Smaku": Risotto z parmezanem

    Tradycyjne risotto można przyrządzić bez dodatków lub z: grzybami, mięsem, owocami morza czy warzywami. Z kolei dodany do risotta parmezan nie tylko podkreśli smak dania, ale i nada mu prawdziwie włoskiego charakteru.

    Zobacz więcej
  • doradca

    BAZYLIA I DOMOWE PESTO

    Bazylia znajduję się w kuchni każdego z nas. Trudno sobie wyobrazić bez niej kuchnię śródziemnomorską. Idealnie komponuje się z pomidorami, makaronami, rybą. Należy również do ziół prowansalskich.

    Zobacz więcej
  • baner_prymat_2

    Doradca Smaku świątecznie - nowy e-magazyn

    Magazyn „Doradca Smaku” wydanie świąteczne to propozycje na 12 potraw wigilijnych, a także kilka przepisów na świąteczne pyszności oraz zestaw pomysłów na sylwestrowo-karnawałowe przekąski.

    Zobacz więcej