Aktualności Doradcy Smaku

  • shutterstock_104297240

    Złotów w Kuchennych rewolucjach

    Kuchenne rewolucje zawitały do restauracji w Złotowie, gdzie młode rodzeństwo boryka się z fundamentalnymi problemami tej branży. Czy nauczą się pokory i przyjmą rady doświadczonej restauratorki?

    Zobacz więcej
  • fotolia_65576437_s

    Na dobry początek dnia

    Smaczne, pożywne śniadanie zapewnia nam każdego ranka paliwo niezbędne do pobudzenia ciała i umysłu. Poranny posiłek powinien dostarczać taką ilość energii, która pozwoli nam na wykonywanie codziennych obowiązków i podejmowanie nowych wyzwań. Zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy organizm jest bardziej narażony na infekcje i wyziębienie powinniśmy zadbać o to, aby codziennie rano znaleźć czas na zdrowy posiłek.

    Zobacz więcej
  • img_1875

    Przepis dnia III, odc. 52: Soczysta karkówka ze śliwkami z cytrynowymi ziemniaczkami

    Garść suszonych i wędzonych śliwek sprawi, że popularna karkówka nabierze charakterystycznego, regionalnego smaku. Zapraszamy na soczystą karkówkę z dodatkiem cytrynowych ziemniaczków

    Zobacz więcej
  • dsc_00271

    Gęsi - wpis trochę refleksyjny .

    Gęś symbolizuje partnerstwo, zew natury i podróże do miejsc nieznanych. W egipskich grobowcach można znaleźć malowidła przedstawiające karmienie gęsi. Podobno dzikie gęsi gęgawe są najwcześniej udomowionym zwierzęciem, ptakiem.

    Zobacz więcej
  • fotolia_63080156_s

    Marynaty Roberta Sowy cz. III

    Dziś kolejna odsłona przetworów i marynat. Sezon grzybowy już się kończy, więc czas na inne produkty. Co powiecie na marynowane gruszki lub marmoladę z pomarańczy?

    Zobacz więcej
  • przyprawa-do-ziemniakow

    ABC Przypraw: Przyprawa do ziemniaków

    Warto przyprawiać ziemniaki, bo niewiele trzeba, aby odmienić ich smak, dodać ciekawszego, bardziej oryginalnego charakteru. Ziemniaki świetnie łączą się z aromatycznymi ziołami. Na przykład rozmaryn lub tymianek dodane do pieczenia dodadzą ciekawego smaku. Można też dodać kurkumy, aby miały ładny, żółty apetyczny smak.

    Zobacz więcej
  • drozdzowki-z-serem

    Słodki Wpis Tygodnia

    Nic tak nie smakuje jak własnoręcznie przygotowane…drożdżówki. Problem tylko w tym, że tak szybko potrafią zniknąć :).

    Zobacz więcej
  • przepis_dnia_ii_chinczyk_01_img_8537

    Przepis dnia III, odc. 51: Kurczak po chińsku z ryżem, zieloną papryką i natką pietruszki

    Kuchnię chińską z pewnością można zaliczyć do jednej z najciekawszych zarówno pod względem różnorodności produktów, jak i sposobu przygotowywania dań. Niezwykły smak kuchni orientalnej z pewnością nie byłby taki sam, gdyby nie bogactwo ziół i przypraw, dzięki którym potrawy nabierają wyjątkowej wyrazistości. „Mój przepis na: danie chińskie” stworzone według receptury Szefa Kuchni Li Chi to właśnie unikalna kombinacja aromatycznych przypraw, na które składają się między innymi: chili, kurkuma, anyż, papryka słodka, czosnek, imbir, curry czy cynamon.

    Zobacz więcej
  • fotolia_70474731_s

    Sezon na ziemniaki

    Czy ziemniak to warzywo? To przewrotne pytanie, ponieważ oznaczałoby to, że zarówno frytki, a co gorsza i chipsy to warzywo! Ziemniak, a właściwie Psianka ziemniak (Solanum tuberosum) dotarł do Europy w XVI wieku wraz z konkwistadorami z Ameryki Południowej, gdzie Inkowie traktowali zimniaka jako chwast utrudniający uprawę cennej kukurydzy. Ziemniak trafił na europejskie dwory królewskie jako ciekawostka botaniczna, którą hodowano ze względu na urodę kwiatów.

    Zobacz więcej
  • sany0015

    Pękata królowa jesieni, czyli o dyni słów kilka

    Dynia jest nie tylko wdzięczną ozdobą halloweenowego przyjęcia, ale coraz częściej także głównym składnikiem wielu dań, nie tylko w wersji wytrawnej, ale także na słodko.

    Zobacz więcej