Aktualności Doradcy Smaku

  • prymat-21.08.2014155584_fit-800-600

    Deser na wtorek: Racuszki z jabłkami i sosem karmelowym

    Chociaż raz dziennie muszę zjeść coś słodkiego! Jeśli jednak nie mam czasu na długie i pracochłonne wypieki, to przygotowuję szybkie i niemniej smaczne racuszki. Wystarczy dosłownie kilka składników, które większość z nas ma pod ręką i w kwadrans powstaje przepyszny posiłek.

    Zobacz więcej
  • 000

    Dodatki do obiadu

    Najczęściej do obiadu podajemy surówki z warzyw, mizerie, buraczki albo ogórki kiszone. Możliwości jest wiele, ale prędzej czy później mogą nam się znudzić. Dlatego przedstawiam Wam moje pomysły na oryginalne dodatki do obiadu.

    Zobacz więcej
  • ds4_foto_29_ryba_smietana_fot_krystian_szczesny_2350

    Doradca Smaku V: Ryba w śmietanie z chrzanem i grzybami

    Delikatna i aromatyczna - taka właśnie jest ryba w wykonaniu Andrzeja Polana. Tym razem towarzyszą jej typowo polskie dodatki: świeże borowiki oraz tarty chrzan. Jestem pewny, że pieczony dorsz zachwyci miłośników tradycyjnego smaku i już wkrótce pojawi się na Waszych stołach.

    Zobacz więcej
  • shutterstock_279520190

    Jak przygotować idealną walentynkową kolację?

    To już jutro, pomyślałem w panice. Gotuję codziennie i w każde danie staram się tchnąć maksymalnie dużo serca i miłości. W dzień św. Walentego chciałbym jednak przygotować coś wyjątkowego. Choć można się burzyć, że to święto nie tkwi głęboko w naszej polskiej tradycji i często przybiera kiczowatą formę, to jednak nie sposób przyznać, że jest to świetna okazja, by celebrować uczucia we dwoje.

    Zobacz więcej
  • dscn6778

    Jak przygotować pyszne gofry?

    Gofry to przysmak dla dużych i dla małych. Zarówno na słodko, jak i wytrawnie potrafią poprawić nam humor. Świetnie sprawdzają się jako deser dla dzieci. A podawać go można ze wszystkimi ulubionymi dodatkami, np. owocami, miodem czy dżemem.  

    Zobacz więcej
  • indyk_prymat_doradca

    Kolacja na poniedziałek: Indyk pieczony z bakaliami

    Aromatyczny, a jednocześnie delikatny w smaku. Taki jest jest pieczony indyk z dodatkiem prażonych bakalii, którego dzisiaj przygotuję na kolację. Jestem pewien, że w takiej odsłonie drobiu jeszcze nie próbowaliście, a naprawdę warto!

    Zobacz więcej
  • soczewica1

    Jak smacznie wykorzystać soczewicę?

    Czerwona soczewica bardzo często wykorzystywana jest w daniach kuchni indyjskiej. Jednak jej smak i właściwości doceniono na całym świecie. Od kilku lat coraz chętniej przygotowujemy potrawy z tymi pożywnymi nasionami, które po ugotowaniu stają się nie tylko jadalne, ale i naprawdę smaczne.

    Zobacz więcej
  • szakszuka_doradca

    Śniadanie na piątek: Czerwona szakszuka

    Szakszuka to niezwykle smaczne i pożywne śniadanie, wykonane ze świeżych składników, które szczególną popularnością cieszy się w Izraelu. Przepis na to danie jest naprawdę prosty i wymaga od nas niewiele pracy, a zapewniam Was, że uczucie sytości zapewni na długo.

    Zobacz więcej
  • zupa

    Zupa na czwartek: Ogórkowa z koperkiem

    Jedna z najchętniej przyrządzanych zup w naszych domach to bez wątpienia ogórkowa. Walorów smakowych ma tyle, że nie sposób je wszystkie wymienić. Najważniejsze jest jednak to, że bardzo łatwo ją przygotować, a potrzebne produkty zwykle mamy dostępne "od ręki" - wystarczy zajrzeć do domowej spiżarni.

    Zobacz więcej
  • dsc_0039

    Jak przygotować rybę na obiad?

    Ryba jest bardzo ważna w naszej diecie. Zadbajmy więc o to, aby spożywać ją częściej i smacznej.

    Zobacz więcej