Aktualności Doradcy Smaku

  • img_8075

    Przepis dnia IV, odc. 15: Roladki drobiowe z cukinią

    Polacy lubią mięso w różnych formach. Tradycyjna rolada śląska w dalszym ciągu cieszy się popularnością. Świetnym rozwiązaniem mogą być również rolady podane w innych formach - np. rolada drobiowa. Roladki mięsne nadziewać można na wiele sposobów.

    Zobacz więcej
  • babka

    Sposób na idealną babkę drożdżową

    Jak przygotować idealną, delikatną, puszystą i smaczną babkę drożdżową? Co zrobić, aby dobrze wyrosła i nie powstał w niej niechciany zakalec? Jest na to sposób, który przyda nam się już niedługo, gdyż wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc.

    Zobacz więcej
  • sorgo

    Znane – nieznane... sorgo!

    Nie tak dawno przez przypadek trafiłam na sorgo w dziale ze zdrową żywnością jednego z marketów. Ciekawość nie pozwoliła mi zostawić go wśród innych produktów. Dziś już wiem że kupię je jeszcze nie raz. Zapraszam na małe repetytorium dotyczące sorgo.

    Zobacz więcej
  • 9415.900

    Piwo w kuchni

    Piwo jest dobre, piwo pić trzeba, kto pije piwo ten idzie do nieba – (Ludowe przysłowie)

    Zobacz więcej
  • original_fit-320-250_fit-320-250

    Kuchenne rewolucje w Bolesławcu

    Bolesławiec - miasto znane między innymi z wyrobów ceramicznych, ale również uroczego rynku. W centrum znajduje się zabytkowa kamienica "Pod Złotym Aniołem", a w niej najstarsza restauracja w mieście. Ale restauracja, która swoim gościom serwuje zupę ogórkową z wody i kilku ogórków, a właścicielka nie wie czym jest parmezan.

    Zobacz więcej
  • ds.s03e36_kpk_009

    Doradca Smaku III, odc. 36: Sos tzatziki do mięs

    Do przekąsek i do musaki. Dzisiejszym bohaterem odcinka jest sos tzatziki. Sprawdźcie, z czym możemy go podawać.

    Zobacz więcej
  • img_5615

    Przepis dnia IV, odc. 14: Smażone faszerowane bagietki z serem i truskawkami

    Pamiętacie swoje smaki dzieciństwa? Marcin Budynek prezentuje wariację na temat tego co przygotowywano u niego w domu. Był to chleb w jajku, smażony na patelni i podawany na słodko. Taki chleb przyrządzać można na różne sposoby, a dzisiejsza propozycja to bagietka nadziewana serem z truskawkami.

    Zobacz więcej
  • robert-sowa-98417

    Czerwona, czarna, zielona…

    Najstarsze wykopaliska, w których znaleziono jej nasiona pochodzą z ok. 9100 r. p.n.e. Była jednym z podstawowych składników diety starożytnych Egipcjan, Greków i Rzymian. Co to takiego?

    Zobacz więcej
  • kurczak-1

    ABC Przypraw: Mój przepis na soczystego kurczaka

    Soczysty kurczak to autorski przepis Roberta Sowy na pyszny obiad dla całej rodziny. Aromatyczne przyprawy takie jak czosnek, natka pietruszki, chili, goździki czy kmin rzymski połączone w odpowiednich proporcjach to jego sekret na pyszne danie. Tak starannie dobrana mieszanka gwarantuje pełen sukces w kuchni.

    Zobacz więcej
  • ds.s03e35_kpk_008

    Doradca Smaku III, odc. 35: Kaczka pieczona w cieście solnym

    Ciasto solne – jak je zrobić i do czego wykorzystać? Zobacz jak z jego pomocą powstała pieczona kaczka.

    Zobacz więcej