Nowe przepisy na pyszne sałatki

Aktualności Doradcy Smaku

  • majeranek

    ABC Przypraw: Majeranek i kasza

    Majeranek otarty Prymat to aromatyczna przyprawa o subtelnym smaku wykorzystywana głównie do dań kuchni polskiej. Zwykle majeranek kojarzy się jako przyprawa do ciężkostrawnych posiłków, czyli tłustych mięs, potraw z warzyw strączkowych, zawiesistych zup oraz kapusty. Jednak równie ciekawie podkreśli smak potraw z kaszy.

    Zobacz więcej
  • fotolia_57166864_s

    Przepis dnia III, odc. 9: Krupnik z pomidorami i natką pietruszki

    Mówi się, że największym sekretem krupniku jest jego konsystencja. Jedni lubią kiedy jest bardziej wodnisty, inni - bardziej kleisty. Najważniejsza jest jednak podstawa - wywar z mięsa, odpowiednia ilość mięsa i warzyw oraz kaszy jęczmiennej.

    Zobacz więcej
  • fotolia_52862713_xs

    "Kuchenne rewolucje" w Gdańsku

    W Gdańsku powstać miał pawilon handlowy, ale zamiast tego Pan Adam wpadł na pomysł by otworzyć restaurację rodem z USA, gdzie poślubił swoją żonę Monikę. W Bufet Country serwuje się hamburgery... ale z sosem jogurtowym tzatziki, a także żurek, flaczki i zupę pomidorową.

    Zobacz więcej
  • img_22183

    Przepis dnia III, odc. 8: Pieczone gicze cielęce z chrzanem żurawinowym i sałatką

    Jeśli Mazury, to tylko pieczone gicze cielęce. Gicze cielęce bardzo dobrze smakują przyrządzone w daniach duszonych oraz pieczonych. Mają delikatny, lekko słodki smak.

    Zobacz więcej
  • fotolia_25545861_s

    Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Marynowanie grzybów

    Marynowanie to metoda, która pozwoli nam zakonserwować m.in. grzyby, owoce i warzywa. Marynaty znakomicie nadają się również do różnych rodzajów mięs i ryb. Dzięki nim mięsa stają się kruche i soczyste, a danie zyskuje nowy wymiar smaku. Obecnie gotowe marynaty można bez problemu nabyć w sklepach, ale miłośnikom tych domowych polecam kilka moich ulubionych grzybowych przysmaków zanurzonych w aromatycznych marynatach.

    Zobacz więcej
  • img_2672

    Przepis dnia III, odc. 7: Żołądki indycze w sosie musztardowo-śmietanowym

    W dzisiejszym odcinku polecamy żołądki indycze, które są nieodzownym elementem kuchni regionalnej. Wyjątkowy smak podkreślą sezonowe grzyby, a danie jednogarnkowe w takiej formie będzie idealną potrawą na nadchodzącą jesień.

    Zobacz więcej
  • fotolia_52289552_s

    Artykuł na zdrowie: Daj się skusić na jabłko

    To najbardziej polski z owoców. I niezwykle wszechstronny. Jabłka nie tylko wyśmienicie smakują, ale także zbawiennie działają na zdrowie.

    Zobacz więcej
  • img_1146

    Przepis dnia III, odc. 6: Zapiekanka rybna z sałatką ze świeżych warzyw

    Ryba bardzo często pojawia się na naszych stołach w tradycyjnej postaci filetów. Dla odmiany polecamy zapiekankę rybną, tzw. Fish Pie, potrawę bardzo popularną w Wielkiej Brytanii. Idealnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do potraw, jak i samodzielne danie na rodzinny obiad.

    Zobacz więcej
  • istock_000016658701large

    Warszawa gości „Ugotowanych”

    Co zaskakującego pojawi się w „Ugotowanych” w tym tygodniu i które z wyzwań kulinarnych okaże się największe? Zapraszamy do oglądania!

    Zobacz więcej
  • fotolia_47379911_s

    Sezonowo: Kasza gryczana – na zdrowie

    Kasze to modny temat. Z jednej strony, choć znane od zawsze w kuchni polskiej, traktowane były długo po macoszemu – głównie jako niezbyt atrakcyjne zamienniki ziemniaki. Dziś kasze powracają do łask i wręcz spektakularnie podbijają na nowo podniebienia smakoszy zdrowej żywności oraz wszystkich zainteresowanych kulinariami.

    Zobacz więcej