Aktualności Doradcy Smaku

  • 2303.900

    Wpis Tygodnia: Zioła i przyprawy na zdrowie!

    Bez nich wprost trudno poruszać się w kuchni, ponieważ dopełniają smaku wielu potraw i choć charakteryzują się przede wszystkim walorami kulinarnymi, to wiele z nich także pomaga w leczeniu.

    Zobacz więcej
  • 2239

    Niezłe ziółko.. Czyli o właściwościach leczniczych i zdrowotnych ziół i przypraw

    Zioła i przyprawy posiadają nie tylko smakowe właściwości. Poza kulinarnym zastosowaniem idealnie leczę równe dolegliwości i choroby. Dlatego warto zadbać aby w kuchennej szafce nie zabrakło naturalnych leków i chętnie po nie sięgać.

    Zobacz więcej
  • 197528_wiatecznie-sylwester-szampan-kieliszki

    Sylwester tuż, tuż, czyli kilka propozycji mięsnej uczty... :)

    O ile w Wigilię mięsa nie jemy, o tyle Sylwester to okazja, by na tzw. domówkach mile zaskoczyć gości ciepłymi, w miarę atrakcyjnymi, a już na pewno smacznymi potrawami z mięsem w roli głównej :)

    Zobacz więcej
  • vb-10

    Gadżetomania: W towarzystwie rozgrzewającego ponczu, grzańca i kakao...

    Leniwy świąteczny poranek, rozgrzewający grzaniec po świątecznym, rodzinnym spacerze czy też aromatyczne kakao na wieczór przed choinką, kominkiem i telewizorem to idylliczny obraz świąteczny.

    Zobacz więcej
  • fotolia_54863755_xs

    Pierogi

    Rosyjskie pielmieni i ukraińskie wareniki. Włoskie ravioli i tortellini. Chińskie wontony, guo tie i jiaozi. Niemieckie Maultaschen. Polskie pierogi. Potrawa wykonaną z ciasta gotowanego, pieczonego lub smażonego w głębokim tłuszczu, cienko rozwałkowanego i wypełnionego różnymi dodatkami. W Polsce jako nadzienie najczęściej występują: mięso, kiszona kapusta z grzybami, sezonowe owoce, kasza gryczana czy twaróg. We wschodniej Polsce bardzo popularne są pierogi z soczewicą, a na wschodniej Lubelszczyźnie przygotowuje się pierogi z serem, ziemniakami i suszoną mięta.

    Zobacz więcej
  • prymat-3.12.2014166714

    O barszczu czerwonym

    Historia barszczu sięga czasów Władysława Jagiełly, dziś to obowiązkowe danie na wielu świątecznych stołach. Wigilijny barszcz czerwony bywa podawany z krokietem, kołdunem, uszkami a nawet z fasolą.

    Zobacz więcej
  • prymat-3.12.2014166743_fit-800-600

    Jak barszcz, to tylko z pasztecikami

    Jak głosi tradycja na stole powinno się znaleźć 12 potraw wigilijnych – tyle co miesięcy w roku czy apostołów. Spróbowanie ich wszystko gwarantuje szczęście przez cały rok.

    Zobacz więcej
  • _dsc2349

    Gospodynie z Lubelszczyzny u Roberta Sowy

    W miniony wtorek 16 grudnia Robert Sowa zorganizował świąteczne spotkanie z gospodyniami z powiatu lubelskiego. Do Warszawy przyjechały gospodynie wytwarzające potrawy tradycyjne z obszaru Lokalnych Grup Działania "Kraina wokół Lublina", "Owocowy Szlak", "Ziemia Biłgorajska" i LGD Ziemi Kraśnickiej.

    Zobacz więcej
  • fotolia_59043424_s

    Święta Bożego Narodzenia od kuchni

    Dania świąteczne są bardzo zróżnicowane, ale każdy kraj ma swoje bożonarodzeniowe tradycje kulinarne. Jak świętują mieszkańcy innych europejskich państw? Zapraszamy do lektury.

    Zobacz więcej
  • 3

    Wigilia: O zupie rybnej

    Wigilijne potrawy to skarbnica wiedzy o polskich tradycjach, jak i specyfice kulinarnej regionów Polski. W wielu miejscach na wigilijnym stole pojawia się zupa rybna. Przyrządzana jest ona zarówno z ryb słodkowodnych, jak i słonowodnych. Co ciekawe – popularna jest w Wielkopolsce, Poznaniu.

    Zobacz więcej