Aktualności Doradcy Smaku

  • original

    Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Mięta

    Mięta to bardzo aromatyczne zioło, którego zdecydowanie nie doceniamy w kuchni! A jest bardzo uniwersalne, oprócz przygotowania popularnego drinku mohito świetnie łączy się nie tylko z owocami i warzywami, lecz także z mięsem.

    Zobacz więcej
  • original

    "Przepis dnia", odc. 2. Smażona kaszanka na purée ziemniaczanym

    Kaszanka ma swoich wielbicieli oraz nieprzekonanych. Do jej spróbowania chcemy przekonać poprzez ciekawy i naprawdę smaczny pomysł.

    Zobacz więcej
  • original

    "Przepis dnia", odc. 1. Dorsz z pomidorami pelati i oliwkami

    Jeśli lubicie ryby, to danie z pewnością przypadnie Wam do gustu. W pierwszym odcinku programu "Przepis dnia" Robert Sowa proponuje "Dorsza z pomidorami i oliwkami."

    Zobacz więcej
  • original

    Sezon na grzybobranie i grzybów zajadanie

    Na całym świecie występuje aż 120 tys. gatunków grzybów i tylko jedna setna z nich jest jadalna. W polskich lasach znajdziemy ponad trzydzieści gatunków grzybów, które są jadalne i smaczne, dzięki czemu znajdują zastosowanie w kulinariach. A najbardziej doceniane, uznawane za szlachetne są podgrzybek i borowik. Równie smaczne są kozaki, maślaki, rydze, gąski czy boczniaki.

    Zobacz więcej
  • original

    Wpis Tygodnia: Güzel Kıbrıs

    Na ciepłe wspomnienie wakacji proponujemy nasz cypryjski Wpis Tygodnia. Zapraszamy na ferie barw i moc wrażeń kulinarnych.

    Zobacz więcej
  • original

    Regionalne podróże: Kurpiowszczyzna

    Podstawowymi składnikami kuchni kurpiowskiej są ziemniaki, marchew i dynia, ale również mięso. Tradycyjne potrawy z tego regionu to rejbak, chleb z ziemniakami oraz zupa grzybowa. Na kurpiowskim stole nie może również zabraknąć klusek oraz kaszy gryczanej.

    Zobacz więcej
  • original

    Gadżetomania: Papryka ozdobna

    Papryka może być słodka lub ostra, w różnych kolorach i kształtach, może być warzywem lub też pełnić funkcję przyprawy. Pięknem papryki zachwycili się nie tylko kucharze, ale też botanicy, którzy stworzyli paprykę ozdobną.

    Zobacz więcej
  • original

    Ugotowani – sezon 5

    Na antenę powraca program „Ugotowani”! Przed nami cztery przyjęcia i czterech uczestników, którzy zawalczą o uznanie dla swoich umiejętności kulinarnych, jak i miano najlepszego gospodarza przyjęcia. Do wygrania jak zawsze nagroda w postaci 5 tysięcy złotych. Kto pojawi się w premierowym odcinku piątej serii?

    Zobacz więcej
  • original

    "Sąsiad na widelcu" w Lublinie

    Już w sobotę, 7 września startuje nowy program w TVP. „Sąsiad na widelcu” to program o gotowaniu, który przypadnie “do smaku” całej rodzinie.

    Zobacz więcej
  • original

    Ogólnopolski Festiwal Zalewajki

    Wielkie gotowanie zalewajki, degustacje, konkursy i zabawy. Wszystko to na IV Ogólnopolskim Festiwalu Zalewajki. Zapraszamy!

    Zobacz więcej