Aktualności Doradcy Smaku

  • hiszpanska-zupa-krewetkowa-z-chorizo5

    Kuchnia hiszpańska

    Kuchnia hiszpańska kojarzy mi się przede wszystkim z jedzonymi na świeżym powietrzu tapas, owocami morza, paellą i tortilla de patatas. Jest bardzo różnorodna ze względu ze względu na liczne wpływy m.in. Celtów, Kartagińczyków, Fenicjan, Rzymian...

    Zobacz więcej
  • dsc00030-copymale_fit-320-250

    Konkurs "Gotuj z Doradcą Smaku" V tura

    Wraz z emisją kolejnych odcinków programu Doradca Smaku zachęcamy Was do gotowania i odkrywania swoich smaków. Zainspirujcie się przepisami i zdobądźcie sprzęt do kuchni lub elegancką zastawę.

    Zobacz więcej
  • ledzie-kopia

    Najlepiej smakuje na zimno

    Śledzie w Polsce mają za sobą setki lat tradycji i popularności. Dziś Polacy jedzą jednak coraz mniej śledzi, chociaż solone śledzie były niegdyś obecne w każdej karczmie jako dodatek do alkoholu czy też jako sztandarowe danie postne…

    Zobacz więcej
  • ledz-olej1

    Czy wszystkie ryby są zdrowe?

    Które ryby warto jeść, żeby dostarczyć organizmowi jak najwięcej wartości odżywczych, w tym cennych kwasów omega – 3? O tym w najnowszym Wpisie Tygodnia.

    Zobacz więcej
  • imag4621

    Pesto - aromat i zdrowie zamknięte w słoiczku

    Skąd pochodzi pesto? Jak przygotować klasyczne pesto alla genovese? Z jakich składników przygotować pesto odmienne od tradycyjnego, ale równie zdrowe, smaczne i aromatyczne?

    Zobacz więcej
  • dsc_1407

    Bataty - wartościowe i słodkie ziemniaki.

    Batat znany również pod nazwami: patat, wilec ziemniaczany lub słodki ziemniak to bardzo wartościowe i ciekawe warzywo.

    Zobacz więcej
  • dorsz-w-pomaranczach

    Czy warto jeść dorsza i kto może a kto nie

    Dorsz występuje pod nazwą dorsza atlantyckiego, bałtyckiego, i pacyficznego. Dorsz zawiera dużo cennych witamin, minerałów i tłuszczów. Zaliczany jest do drapieżnych ryb morskich. Zamieszkuje głównie w Oceanie Atlantyckim, i morza północne Europy.

    Zobacz więcej
  • szparagi

    Ekonomia w kuchni

    Jestem poznanianką z krwi i kości... a wiadomo jaką opinię mają w kraju poznaniacy. Choć w moim mniemaniu do Szkotów nam trochę brakuje to z pewnością nie lubimy niczego wyrzucać i marnotrawić, także w kuchni.

    Zobacz więcej
  • fotolia_66259568_s

    Jak zimą zachować zdrowie i szczupłą sylwetkę?

    Zimą nasz organizm niejednokrotnie reaguje zwiększeniem podatności na atak licznych wirusów i bakterii. Co zatem robić, aby zachować zdrowie zimą, a jednocześnie nie przybrać na wadze?

    Zobacz więcej
  • fotolia_46849959_s

    Wiesław Bober prezentuje deser kuchni sudeckiej

    Kuchnia sudecka jest bardzo wielokulturowa, a co za tym idzie bardzo ciekawa i różnorodna. Dzisiaj proponuję Wam ciekawy deser – gruszkę duszoną w winiaku z białą i ciemną czekoladą oraz sosem lawendowym.

    Zobacz więcej