Aktualności Doradcy Smaku

  • 1-1

    Mój buraku, mój czerwony…

    Z okazji „Dnia Buraka”,24-go listopada, mały przegląd moich zabaw z buraczkiem.

    Zobacz więcej
  • fasola

    ABC Przypraw: Przyprawa do fasoli

    Potrawy z fasoli są z jednej strony pyszne i sycące, z drugiej natomiast uznawane są za warzywa ciężkostrawne. Zaleca się też gotowanie fasoli bez przykrycia. Do fasoli warto też dodać cząber i majeranek, które ułatwią trawienie.

    Zobacz więcej
  • 2

    Kulturalna kuchnia: Piąty smak

    Czy o kuchni powiedziano już wszystko? Tym razem proponujemy coś więcej niż przepisy - opowieść o smakach. Wyróżniamy 4 smaki podstawowe - słodki, gorzki, słony, słodki. A piąty smak? Piąty smak to tzw. smak umami. Choć dla Chińczyków to smak równoważny obok słodkiego, kwaśnego, gorzkiego czy słonego, to Europa nie podziela tej miłości.

    Zobacz więcej
  • fotolia_54799915_xs

    "Kuchenne Rewolucje" w Grajewie

    W Grajewie, pomimo tego, że malowniczo położonym, trudno znaleźć pracę. Młoda Andżelika postanowiła sama stworzyć swoje miejsce pracy - według niej miastu brakowało kuchni orientalnej. Zdobyła więc dotację, zaciągnęła kredyt i otworzyła egzotyczną restuarację "China Food".

    Zobacz więcej
  • fotolia_54253132_s

    Różne odsłony czekolady cz.3

    Kto z nas oprze się naleśnikom na słodko? Jeżeli mamy ochotę nadać im trochę inny wygląd i smak dodajmy do ciasta odrobinę startej, gorzkiej czekolady. Zwolennikom szalonych eksperymentów kulinarnym polecamy natomiast czekoladę jako wyrazisty dodatek do Chili con carne.

    Zobacz więcej
  • fotolia_60571110_s

    Fasolowa pora, czyli rozgrzewająco, jednogarnkowo i sycąco!

    Fasola kojarzy się w kuchni polskiej na pewno tanio i nawet przaśnie, a nie są to zbyt sympatyczne atrybuty w czasach ambitnych kulinariów. A przecież fasola ma wiele walorów od zdrowotnych po kulinarne.

    Zobacz więcej
  • de

    Wpis Tygodnia: Płatki owsiane

    Płatki owsiane znów wracają do łask. Nie tylko pełnią funkcję pożywnego śniadania, ale stają się również składnikiem pysznych deserów, w tym ciast i koktajli.

    Zobacz więcej
  • fotolia-2

    Ugotowani w mieście Tuwima

    W najbliższym odcinku wybierzemy się na kulinarną wycieczkę do miasta Tuwima, na pierwszą kolację zaprasza nas Piotr Dabov – człowiek, który mięsa do szczęście nie potrzebuje, nie wyobraża sobie jednak tego szczęścia bez deskorolki. Na co dzień organizuje zawody deskorolkowe. W chwili wytchnienia uprawa skatejogę.

    Zobacz więcej
  • miluoooo-102

    Tarta na słodko z chałwą i serkiem Ricotta

    Tym razem propozycja z wykorzystaniem jako spodu tarty ,gotowego ciasta francuskiego. Zaleta takiego ciasta ogromna- zawsze wychodzi, a wyłożenie nim formy zajmuje niespełna minutę :)

    Zobacz więcej
  • ooo

    Płatki owsiane nie tylko na śniadanie.

    Płatki owsiane to skarbnica witamin i cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych. Warto sięgać po nie jak najczęściej, bo są idealne nie tylko na pożywne, pełnowartościowe śniadanie, ale także na deser czy zdrową przekąskę w ciągu dnia.

    Zobacz więcej