Aktualności Doradcy Smaku

  • istock_000012070165mediumprzyprawy

    ABC Przypraw - Przyprawiamy szparagi

    Każdy, kto zastanawiał się, czym przyprawić szparagi tak, aby w pełni podkreślić ich szlachetny i delikatny smak na pewno sięgnąłby po sól i pieprz. Warto sięgnąć po sól o grubszej konsystencji jak na przykład Sól morska czy pieprz czarny ziarnisty w młynku Prymat.

    Zobacz więcej
  • img_9480

    Przepis dnia II, odc. 59: Grillowana polędwica wieprzowa z serem oscypek i boczkiem

    Zamiast kiełbasy czy karkówki na grilla proponujemy grillowaną polędwicę wieprzową. Do podkreślenia smaku możemy wykorzystać przyprawę Karkówka klasyczna. Spowoduje ona, że mięso będzie soczyste. Przyprawę możemy wykorzystać zarówno do krakówki, ale również do polędwicy wieprzowej.

    Zobacz więcej
  • fotolia_57168656_xs

    Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Kartacze podlaskie

    Kartacze zwane także cepelinami to danie bardzo popularne na Suwalszczyźnie, Podlasiu i Litwie. Nie jest ono łatwe do przygotowania, ale ma niepowtarzalny smak, więc warto je przyrządzić. Można je robić z nadzieniem mięsnym, kapustą lub grzybami. Wszystkie są równie pyszne, ale ja proponuję moją ulubioną wersję – z mięsem.

    Zobacz więcej
  • img_5264

    Przepis dnia II, odc. 58: Wątróbka cielęca w sosie musztardowym

    Dzisiaj wyjątkowa potrawa szczególnie dla kobiet. Wątróbkę cielęcą należy smażyć bardzo krótko, by zachowała swój wyjątkowy smak. W środku powinna być lekko zaróżowiona.

    Zobacz więcej
  • salatka-ze-szparagami

    Czy wiesz jak sprawdzić świeżość szparagów?

    Świeże szparagi powinny być błyszczące oraz jędrne. Jeśli zauważyliśmy, że są suche oraz poczerniałe, nie nadają się do jedzenia.

    Zobacz więcej
  • shutterstock_87693934

    Przeciwutleniacze - zdrowa ochrona

    Zapobieganie przedwczesnemu starzeniu się i chorobom cywilizacyjnym to współczesne priorytety ludzkości. Chociaż wydaje się, że te problemy może rozwiązać jedynie medycyna, sami również możemy zadziałać w tym zakresie. Kluczem do sukcesu jest dieta, w której nie może zabraknąć antyoksydantów.

    Zobacz więcej
  • img_9189

    Przepis dnia II, odc. 57: Grillowane żeberka z sosem

    Na męskie spotkanie idealna będzie prawdziwa męska potrawa. Robert Sowa proponuje grillowane żeberka z sosem. Pamiętajmy, że do żeberek obowiązkowy jest chrzan!

    Zobacz więcej
  • fotolia_50679080_l

    Sezon na szparagi: Pomysłowo-szparagowo-wyjątkowo

    Ich historia sięga ponad 4000 lat – podobno odkryto je w starożytnym Egipcie, gdzie były uważane za święte. Szparagi, bo to o nich mowa, przez długi czas zarezerwowane były jedynie dla elit. W starożytnym Rzymie podawano je jedynie do królewskiego stołu.

    Zobacz więcej
  • picture-136.1

    Wpis Tygodnia na zielono – awokado

    Sycące, witaminowe i zielone – awokado! Jak przyrządzać i z czym łączyć ten charakterystyczny owoc? O tym w nowym Wpisie Tygodnia.

    Zobacz więcej
  • fotolia_48895100_xs

    Ugotowani w Radomiu

    W dziesiątym odcinku "Ugotowanych" zobaczymy mieszkańców z Radomia! Gotować dla nas będzie fotoreporterka gazety codziennej, właścicielka gabinetu kosmetycznego, dyrektor sprzedaży i marketingu oraz właściciel salonu fryzjerskiego. Jak im się to uda? Czy zaskoczą kolacją według własnego pomysłu?

    Zobacz więcej