Aktualności Doradcy Smaku

  • shutterstock_134996138

    Sezon na świeże figi

    Figi w tradycyjnej polskiej kuchni to klasyczny dodatek do wypieków. Suszone, szare i z mnóstwem pestek zwykle stanowiły jeden ze składników bakalii do ciast. Niekoniecznie apetyczne z wyglądu, są cudownie słodkie!

    Zobacz więcej
  • istock_000005988311xsmall

    "Ugotowani" w Opolu

    W tym tygodniu obaczymy jak gotują mieszkańcy Opola. Będzie wojna makaronowa, spory na temat sera tofu i jak zawsze mnóstwo dobrej zabawy. Zapraszamy dziś o 20:50.

    Zobacz więcej
  • b.1-151-kopiowanie_fit-800-600

    Wpis Tygodnia: Gruszki na okrągło

    Gruszka to jeden z najbardziej wszechstronnych w użyciu owoców. Doskonale smakuje w wersji wytrawnej, np. duecie z serem typu gorgonzola czy też obwinięta szynką parmeńską. Przede wszystkim jednak kojarzy nam się z pysznymi deserami z dodatkiem wanilii lub cynamonu.

    Zobacz więcej
  • gadzetomania_blueflowers

    Gadżetomania: Herbatka z bławatka

    Farmhouse Touch Blueflowers to linia o nieco rustykalnym charakterze. Naczynia mają tradycyjne kształty, a wzory – wdzięczne chabry – wyglądają, jakby były ręcznie malowane. Uwagę zwracają wypukłości i prążkowania w stylu dawnej manufaktury.

    Zobacz więcej
  • 1

    Francuskie lato w jesiennym wydaniu

    Letnia kuchnia francuska obfituje w lekkie, choć wyrafinowane dania z dodatkiem wytrawnej nuty. Ci, którzy mieli szansę odwiedzić Francję, najlepiej wspominają smaki z wybrzeża i słonecznej Prowansji. I choć lato już dobiegło końca, warto przypomnieć sobie te wakacyjne aromaty w jesiennej odsłonie.

    Zobacz więcej
  • fotolia_49578929_xs

    Święto miodu i wina

    W ostatni weekend września zapraszamy do krainy miodem i winem płynącej – Przemkowa, gdzie już po raz XV odbędzie się wyjątkowe święto miodu i wina.

    Zobacz więcej
  • iii-festiwal-zaklete-w-dyni-fot.-ag-studio-g.-wawrzonek-20

    "Niejedno dyniowe cudeńko" - relacja z festiwalu Zaklęte w dyni

    Jeżeli jesteście ciekawi co dzieci potrafią wyczarować z dyni koniecznie zobaczcie naszą fotorelację z III edycji festiwalu „Zaklęte w dyni” w Krakowie.

    Zobacz więcej
  • oregano

    ABC Przypraw: Oregano i bakłażan

    Bakłażan to warzywo o mało charakterystycznym smaku. Dlatego też sama sól i pieprz nie wystarczą. Proponujemy dodać niezwykle aromatyczne oregano, które podobnie jak bakłażan pochodzi z rejonów morza śródziemnego.

    Zobacz więcej
  • fotolia_63052893_m

    Różne odsłony czekolady cz. 1

    Czekoladę można dodawać do ciast, deserów i lodów. Ale gdy jej słodycz przełamie się pikantnymi przyprawami, doskonale pasuje do pieczonych mięs i ryb. Nie wierzycie, sprawdźcie!

    Zobacz więcej
  • fotolia_25916661_xs

    Wpis Tygodnia: Śliwkobranie

    Co możemy przygotować, gdy zostaniemy obdarowani koszem pysznych śliwek? Gdy najemy się już ich do woli przychodzi czas na przygotowywanie przetworów, które będą stanowić niezastąpiony dodatek do naleśników, deserów czy pieczywa poza sezonem.

    Zobacz więcej