Aktualności Doradcy Smaku

  • cztery-img_0588

    Słodkości z galaretką

    Powoli, małymi kroczkami zbliża się weekend, a wolne dni bez słodkości się nie obędą. Przygotowując pyszne desery można wykorzystać owocowe galaretki, które sprawią, że jeszcze trudniej będzie się od nich oderwać.

    Zobacz więcej
  • sajgonki-awo_fit-800-600

    Jak obrać awokado? + Przepis. Obejrzyj video!

    Guacamole to meksykańska salsa z awokado, która może być podawana na różne sposoby. Z powodzeniem można ją wykorzystać jako zamiennik masła lub też potraktować jako sos do chipsów kukurydzianych.

    Zobacz więcej
  • prymat197607

    Jakie menu karnawałowe obowiązuje w innych krajach?

    Karnawał to czas zabawy. W tym okresie częściej niż zwykle spotykamy się ze znajomymi na różnego rodzaju przyjęciach, balach i imprezach. Obchodzi się go na świecie w przeróżne sposoby, a niektóre zwyczaje są wyjątkowo efektowne.

    Zobacz więcej
  • ds4_foto_25_dorsz_warzywa_fot_krystian_szczesny_2138

    Doradca Smaku V: Dorsz z ragout z zielonego ogórka

    Ragout to potrawa kuchni francuskiej, którą możemy porównać do znanego nam powszechnie gulaszu. W różnych regionach Francji to danie wykonuje się z innych składników: mięsa wieprzowego, wołowego, drobiu, ryb lub samych warzyw. Wszystkie elementy jednogarnkowej potrawy powinny być pokrojone w równe kawałki i duszone w sosie, doprawionym oczywiście aromatycznymi ziołami.

    Zobacz więcej
  • ds4_foto_10_sznycle_fot_krystian_szczesny_1237

    Doradca Smaku V: Sznycle jak wiedeńskie z chrupiącą sałatką

    Panierowany w bułce tartej, smażony na maśle i podawany z kawałkiem cytryny – taki powinien być idealny sznycel wiedeński. W oryginalnym przepisie robiony jest tylko i wyłącznie z mięsa cielęcego, ale tych rygorystycznych norm trzymają się głównie Austriacy. W kuchni Andrzeja Polana króluje polędwica wieprzowa z chrupiącą sałatką.

    Zobacz więcej
  • wp_20170117_10_14_31_pro_li

    Słodkie karnawałowe szaleństwo

    W karnawale możemy pozwolić sobie na przygotowanie pysznych słodkości, nie martwiąc się o nadmiar kalorii.

    Zobacz więcej
  • blog-2

    Jak poczuć smak lata ?

    Maliny, borówki, truskawki czy wiśnie - skarby lata, wcześniej schowane i zamrożone, właśnie teraz są bardzo przydatne. Pozwalają przypomnieć sobie o słonecznych dniach, gdy za oknem śnieg i mróz.

    Zobacz więcej
  • ds4_foto_08_krem_z_kwaszonego_ogorka_fot_krystian_szczesny_1084

    Doradca Smaku V: Krem z kwaszonego ogórka z purée jabłkowym

    Sezon na zupy nigdy nie mija. W ostatnim czasie ogromną popularnością cieszą się kremy – kiedyś kojarzone z jedzeniem dla dzieci, dziś podbijają świat gastronomii. Trudno już znaleźć restaurację czy bar, która w swoim menu nie serwuje pierwszego dania w postaci sycącego kremu.

    Zobacz więcej
  • prymat-12.2016207372

    Jak zimą cieszyć się smakami świata?

    Kiedy za oknem śnieg i mróz, wszyscy mamy ochotę przenieść się na chwile w jakieś cieplejsze miejsce. Nie zawsze można po prostu wsiąść do samolotu i polecieć do Włoch, Grecji czy Hiszpanii. Sposobem na poczucie śródziemnomorskiego klimatu, słońca, plaży i morza jest wybranie się w podróż kulinarną.

    Zobacz więcej
  • muffin-nowe36

    Pomysły na słodkie muffinki

    Czekoladowe, cytrynowe, bananowe czy jogurtowe. Niezależnie od smaku trudno nie lubić delikatnych i puszystych babeczek. Te pyszne wypieki będą idealnym dodatkiem nie tylko do porannej kawy, ale też na rodzinne spotkanie czy karnawałowe przyjęcie.

    Zobacz więcej