Aktualności Doradcy Smaku

  • ds4_foto_15_kurczak_warzywa_fot_krystian_szczesny_1522

    Doradca Smaku V: Kurczak w warzywach, odc. 15

    Idealne danie na rozgrzewającą, jesienną kolację? Kurczak zapiekany w warzywach korzennych z grzanką i serem. Ta potrawa jest niezwykle smaczna i sycąca. A w dodatku prosta, bo z jej przygotowaniem poradzi sobie w kuchni każdy, nawet początkujący miłośnik gotowania.

    Zobacz więcej
  • ds4_foto_14_boczniaki_fot_krystian_szczesny_1438

    Doradca Smaku V: Boczniaki w papierze ryżowym, odc. 14

    Boczniaki można przygotowywać na wiele sposób. Jestem ciekawy czy jedliście już sakiewki z bocznikami? Jeśli nie, to koniecznie spróbujcie tych w wersji Andrzeja Polana. Boczniki smażone z selerem to kompozycja smakowa, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom grzybów.

    Zobacz więcej
  • fotolia_92893697_s

    Hity października zamknij pod wieczkiem słoika

    Pachnące, aromatyczne wspaniałości, w które obfituje wczesna jesień warto zatrzymać w postaci przetworów, dzięki którym mroźna zima stanie się bardziej znośna. Jabłka, śliwki, aronia, jarzębina, papryka czy zielone pomidory to hity najbliższego miesiąca, których koniecznie wypatrujmy na straganach.

    Zobacz więcej
  • konkurs-l.-t.-p.1

    Rozwiązanie konkursu „Lubię ten przepis, ponieważ…”

    Konkurs „Lubię ten przepis, ponieważ…” został zakończony. Cieszę się, że tak chętnie braliście w nim udział. Wasze odpowiedzi były różnorodne i bardzo ciekawe, za co serdecznie dziękuję wszystkim Uczestnikom!

    Zobacz więcej
  • kawow

    Aromat kawy w słodkich odsłonach

    Większość z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki lub kubka kawy. Nic w tym dziwnego - w końcu ten pyszny i aromatyczny napój dodaje nam energii i pobudza do działania. W dodatku pokochaliśmy smak kawy na tyle, że zaczęliśmy ją wykorzystywać nawet w deserach i domowych wypiekach.

    Zobacz więcej
  • ds4_foto_13_grzyby_z_peczakiem_fot_krystian_szczesny_1333

    Doradca Smaku V: Grzyby leśne z pęczakiem i sadzonym jajkiem, odc. 13

    Wbrew pozorom inspiracją na obiad wcale nie musi być mięso. Myśląc o kolejnym posiłku warto wziąć pod uwagę kaszę, która po latach wraca do łask i obok ziemniaków, makaronu czy ryżu, staje się regularnym dodatkiem do naszych dań. Dzięki niemałej zawartości skrobi posiada wysoką wartość odżywczą i idealnie nadaje się nie tylko na uzupełnienie potrawy, ale też na wystąpienie w roli głównej.

    Zobacz więcej
  • fotolia_84218422_s

    "Kuchenne rewolucje" u stóp Babiej Góry

    Dużo chaosu, konfliktów, nieporozumień i agresji. Tak pokrótce można opisać sytuację w restauracji "Styrnol", czyli pięknej drewnianej karczmie położonej u stóp Babiej Góry w Beskidzie Żywieckim. Mimo że Zawoja to miejscowość turystyczna, potencjalni klienci omijali ją szerokim łukiem. Nie wiedząc co robić dalej, bezsilni właściciele poprosili o pomoc słynną restauratorkę.

    Zobacz więcej
  • dsc_0019

    Pomysły na szybkie śniadanie

    Śniadanie jak wiemy jest najważniejszym posiłkiem dnia. Ale z różnych względów nie jadamy go codziennie. A to brak czasu, bo spieszymy się do pracy, szkoły, zaśpimy lub po prostu nie mamy ochoty. Często jest tak, że wspólne rodzinne śniadanie jemy zazwyczaj w weekendy lub tylko w niedzielę. I można wtedy przygotować coś smacznego, a zarazem prostego. Zapraszam Was po kilka szybkich pomysłów na śniadaniowe smakołyki.     Jajka w koszulkach na grzance     Skład

    Zobacz więcej
  • ds4_foto_25_dorsz_warzywa_fot_krystian_szczesny_2138

    Doradca Smaku V: Dorsz z ragout z zielonego ogórka, odc. 12

    Ragout to potrawa kuchni francuskiej, którą możemy porównać do znanego nam powszechnie gulaszu. W różnych regionach Francji to danie wykonuje się z innych składników: mięsa wieprzowego, wołowego, drobiu, ryb lub samych warzyw. Wszystkie elementy jednogarnkowej potrawy powinny być pokrojone w równe kawałki i duszone w sosie, doprawionym oczywiście aromatycznymi ziołami.

    Zobacz więcej
  • ds4_foto_11_ciasto_szpinak_fot_krystian_szczesny_3382

    Doradca Smaku V: Ciasto szpinakowo-arachidowe, odc. 11

    Wielu z nas szpinak kojarzy się z koszmarem lat szkolnych, gdy byliśmy zmuszani jeść zieloną, bezsmakową papkę. Na szczęście szpinak udało się odczarować i zaczęliśmy go serwować przy każdej możliwej okazji. Trudno już znaleźć restaurację, w której nie podaje się szpinaku i trudno znaleźć dom, w którym przynajmniej kilka razy w miesiącu nie przygotowuje się na obiad czy kolację smacznych, zielonych liści.

    Zobacz więcej