Przepisy świąteczne

Aktualności Doradcy Smaku

  • vb-11

    Gadżetomania: Prosto z piernikowej chatki

    Ilu Polaków, tyle… ozdób choinkowych! Villeroy & Boch oferuje całą gamę świątecznych zawieszek – dla każdego coś wyjątkowego. Aby przenieść się do krainy dzieciństwa, wystarczy na rozłożystych gałązkach powiesić bombki My Christmas Tree: zielone i czerwone sople, fantazyjne gwiazdki, dzwoneczki, serca i kuszące prezenty.

    Zobacz więcej
  • male

    Do Wigilii coraz bliżej

    Ostatni weekend przed Wigilią i Świętami bożego Narodzenia to czas intensywnych przygotowań. Chyba już każdy zaplanował świąteczne menu. Co do Wigilii – to od wieków rządzi tradycja, która jest niezwykle silnie powiązana z lokalnymi, regionalnymi tradycjami.

    Zobacz więcej
  • zuparybna

    Bożonarodzeniowe zupy

    Zupy są ważnym elementem świątecznych posiłków. Doskonale rozgrzewają przybyłych gości i zaspakajają pierwszy głód. Boże Narodzenie w wielu domach nie mogą obyć się bez zupy rybnej – podajmy ją z oryginalnym dodatkiem.

    Zobacz więcej
  • 1

    Program "Doradca Smaku": De Volaille według Michela

    Pierwszy w historii kotlet de Volaille powstał podobno na dworze cara Aleksandra I. Stamtąd przywędrował do Polski, gdzie zadomowił się na stałe. Szczególnie lubiany i często przygotowywany był w okresie karnawału. Mówi się nawet, że największą popularnością cieszył się u nas właśnie w czasach PRL-u, kiedy to królował na wszystkich zabawach karnawałowych.

    Zobacz więcej
  • 1464

    Świeżą rybę kupuj z głową! Czyli jak ocenić świeżość ryby

    O tym, że ryby są zdrowe nie muszę nikogo przekonywać. Są źródłem pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 i omega-6, czyli tzw. dobrych tłuszczów oraz wielu składników mineralnych.

    Zobacz więcej
  • ds-s02e42-kpk-017_fit-800-600_aktualnosc

    Program "Doradca Smaku": Zapiekanka warzywna

    Czy wszystkie warzywa można podawać z sosem beszamelowym? Wodniste warzywa często niestety puszczają wodę, co w połączeniu z beszamelem nie jest najlepszym rozwiązaniem? Co w takim przypadku? Michel Moran ma sposób na warzywa zapiekane!

    Zobacz więcej
  • fotolia_54065963_s

    Jak na drożdżach

    Ciasta, babki, rogaliki, bułki i bułeczki drożdżowe, placki, pączki, drożdżówki, naleśniki drożdżowe i racuchy, croissanty, brioche. Pizza, chleb, focaccia, cebularze. Wymieniać można długo. Dla wielu z nas zapach i smak ciasta drożdżowego to wspomnienie dzieciństwa.

    Zobacz więcej
  • przyprawa-do-pieczeni

    ABC Przypraw przed Świętami: Przyprawa do pieczeni

    Kawałki pieczonego mięsa od zawsze królowały na suto zastawionych stołach. Soczysta pieczeń w towarzystwie smakowitych warzyw kojarzy nam się ze znakomitym obiadem. Odpowiednio przyprawiona pieczeń wieprzowa, wołowa lub cielęca stanowią doskonałą bazę pożywnego posiłku, natomiast dodatki do niej zależą od naszej kulinarnej kreatywności.

    Zobacz więcej
  • ds_s02e26-kpk-014_fit-800-600_aktualnosc

    Program "Doradca Smaku": Pierś z indyka z warzywami

    Indyk przez niektórych niesłusznie uważany jest za suche i twarde mięso. Dziś w programie ten mit został ostatecznie obalony. Sekret przyrządzenia smacznego indyka tkwi bowiem w szczegółach. Michel Moran po przyprawieniu mięsa najpierw delikatnie je podsmaża, następnie polewa tłuszczem z patelni i wkłada do piekarnika. Tak przygotowany indyk na pewno będzie soczysty.

    Zobacz więcej
  • fotolia_72018485_s

    Bożonarodzeniowe desery

    Desery to dopełnienie wigilijnej i bożonarodzeniowej biesiady. Proponujemy skosztowanie tych tradycyjnie polskich (piernika, kompotu z suszu i kutii), a także francuskiej rolady Bûche de Noël.

    Zobacz więcej