Aktualności Doradcy Smaku

  • ksk_konkurs_drob

    VII tura konkursu - Zadaj pytanie o… drób

    Poszukujesz inspiracji na przygotowanie kurczaka? A może nie wiesz, co zrobić, aby mięso nie utraciło soczystości? Już teraz zadaj pytanie Robertowi Sowie o to, czego nie wiesz, a co pomoże Ci przyrządzić danie z drobiem w jeszcze lepszy i smaczniejszy sposób. Na 7 najciekawszych pytań Mistrz Kulinarny odpowie w kolejnej edycji programu „Mój przepis na…”.

    Zobacz więcej
  • ksk_konkurs_wieprzowina

    VI tura konkursu - Zadaj pytanie o… wieprzowinę!

    Obok drobiu to właśnie wieprzowina najczęściej pojawia się na naszych stołach. Kotlety schabowe, smaczny gulasz i pieczony schab, chociaż są uwielbiane, to jednak czasem każdy z nas ma ochotę na odmianę i przygotowanie czegoś innego, dotąd nieznanego. Już teraz macie okazję zapytać Roberta Sowę o to, jakie inne potrawy z wieprzowiny można przygotować oprócz tych dobrze znanych każdemu. Cztery najciekawsze pytania pojawią się w kolejnej edycji programu „Mój przepis na…”, a autorzy nagrodzeni zostaną Zestawem przypraw Prymat oraz 600 punktami w Serwisie.

    Zobacz więcej
  • img_4222

    Rostbef z panierowanymi piklami, przepis z programu „Doradca Smaku”

    Jeśli masz ochotę na rostbef, a nie wiesz od czego zacząć przygotowywanie, obejrzyj ten odcinek. Andrzej Polan do mięsa przyrządził aromatyczna marynatę, którą rozprowadził po całym kawałku rostbefu. Składała się ona z dużej ilości tymianku, kolorowego pieprzu oraz rozmarynu. Przygotowanie rostbefu wymaga smażenia i pieczenia. Pomiędzy jedną a drugą czynnością mięso zostało posmarowane musztardą rosyjską oraz miodem. Tak przygotowane mięso w efekcie końcowym było miękkie i soczyste w środku.

    Zobacz więcej
  • 2015-06-27-19.52.23

    Prymat i „Lato z Radiem” zapraszają na wielki cykl imprez

    Już w najbliższy weekend rozpoczyna się wielki cykl imprez „Lato z Radiem”. Marka Prymat będzie obecna podczas każdego z wydarzeń. Na każdego, kto przyjdzie się tam z nami spotkać, czeka moc niezapomnianych kulinarnych wrażeń. Koniecznie przeczytajcie, jakie miasta odwiedzimy i co tam na Was czeka.

    Zobacz więcej
  • img_4170

    Żebro wołowe z purée z selera, przepis z programu „Doradca Smaku”

    W programie Andrzej Polan zaprezentował swoją wersję przygotowania szpondra. Taka wersja zdaje się być idealna, gdy chcecie olśnić gości na przykład podczas ważnej rodzinnej uroczystości. Aby żebro wołowe było miękkie i delikatne, powinno leżakować w marynacie 12 godzin. Bezsprzecznie jednak warto, gdyż właśnie dzięki temu nabiera prawdziwie wykwintnego aromatu.

    Zobacz więcej
  • ksk_konkurs_wolowina

    V Tura konkursu! Zadaj pytanie o… wołowinę

    Nie wiesz, jakie przyprawy wybrać do wołowiny? A może po prostu nie masz pomysłu, z czym ją połączyć? Nie przejmuj się – Robert Sowa pomoże Ci przygotować smaczne i sycące danie z wołowiny! Zadaj nurtujące Cię pytanie o ten rodzaj mięsa, a być może to właśnie na Twoje pytanie odpowie Mistrz Kulinarny!

    Zobacz więcej
  • istock_000005988311xlarge-male

    Rozsmakuj się w makaronie! Poznaj trzy sprawdzone przepisy na dania inspirowane kuchnią włoską!

    Makarony są niemalże synonimem kuchni włoskiej. Obecnie wyróżnić można tysiące odmian tego produktu, które pozwalają przygotować wiele doskonałych w smaku dań. I chociaż my, Polacy, przede wszystkim lubimy spaghetti, to możliwości tego włoskiego przysmaku jest całe mnóstwo. Wybierz się razem ze mną w kulinarną podróż na południe Europy i poznaj przepisy na sprawdzone dania z jego wykorzystaniem oraz odkryj sekret sosu pomidorowego prosto z Włoch!

    Zobacz więcej
  • img_4038

    Sum w śmietanie z domowymi chipsami, przepis z programu „Doradca Smaku”

    Sum w śmietanie – brzmi świetnie, a jeszcze lepiej smakuje. Ryba podsmażana w tymianku i szalotce tworzy delikatne danie. Andrzej Polan do suma dodał kapelusze borowików, które zalał śmietaną. Takie połączenie składników pozwoliło uzyskać gęsty i aromatyczny sos. Dodane dwie łyżeczki musztardy francuskiej podkreśliły walory smakowe i aromatyczne całego dania.

    Zobacz więcej
  • obraz-013

    Tortilla - kolorowe i smaczne mini przekąski

    Chyba każdemu z nas czasem brakuje pomysłu na smaczne i różnorodne przekąski. Zamiast, po raz kolejny stawiać na stół słone paluszki lub koreczki, można szybko przygotować tortillę.

    Zobacz więcej
  • img_3991

    Sernik z dynią i ricottą, przepis z programu „Doradca Smaku”

    Jeśli myślisz, że sernik to tylko ser na słodko i rodzinki , to znaczy, że jeszcze nie próbowałaś sernika według przepisu Andrzeja Polana. W programie przygotował sernik, który złamał wszystkie tradycyjne przepisy na to ciasto. Masa sernikowa powstała z sera ricotta, jajek i masła. Ciekawym dopełnieniem tego sernika okazało się być purée z dyni, dodało ono delikatności i pięknego koloru przysmakowi. Ser pleśniowy pokrojony w kostkę, jest dobrą alternatywą do skórki cytrynowej.

    Zobacz więcej