Aktualności Doradcy Smaku

  • fotolia_45762747_xs-kopia

    W objęciach aksamitu

    Gorzka, mleczna, deserowa, z nadzieniem, z bakaliami, biała, z chilli, z pieprzem albo z solą. Królowa deserów. Obiekt pożądania mniejszych i większych łasuchów. Idealnie sprawdza się jako składnik sosów do mięs oraz jako główna bohaterka zabiegów kosmetycznych. Aksamitna, kojąca, aromatyczna i otulająca. Czekolada.

    Zobacz więcej
  • img_6985

    Przepis dnia III, odc. 43: Zapiekane brokuły z serem i suszonymi pomidorami

    Choć Polska jest potentatem w produkcji brokułów, to jednak wciąż nie potrafimy wykorzystać ich potencjału. Spróbujmy to zmienić zaczynając od zrobienia zapiekanych brokułów z serem i suszonymi pomidorami.

    Zobacz więcej
  • fotolia_60381953_s

    Wiesław Bober prezentuje kuchnię Sudetów

    Kuchnia sudecka jest bardzo różnorodna i wielokulturowa. Jej siłą jest również bogactwo regionalnych produktów, m.in.: dziczyzny, ryb i grzybów. Dziś zapraszamy na górską zupę cebulową. Smacznego!

    Zobacz więcej
  • img_2513

    Przepis dnia III, odc. 42: Polędwica wołowa w sosie kawowym

    Polędwica to jedna z najszlachetniejszych części wołowiny. To rasowe danie mięsne „lubi” również konkretny i zdecydowany smak. U nas dzisiaj pojawi się z dodatkiem masełka ziołowego oraz aromatycznego sosu kawowego.

    Zobacz więcej
  • shutterstock_72224212

    Dlaczego powinniśmy jeść ryby?

    Ciągle słyszymy, że ryby warto jeść, jednak nie każdy z nas wie, dlaczego ich mięso jest tak ważne w naszej diecie. Podajemy więc kilka niezaprzeczalnych faktów, które pozwolą zrozumieć tę powszechną opinię.

    Zobacz więcej
  • img_6221bnowe

    Przepis dnia III, odc. 41: Risotto z suszonymi pomidorami i pieczarkami

    Dziś włoskie risotto z polską duszą! Dodatek suszonych pomidorów, wytrawnego białego wina i aromatycznych przypraw przeniesie nas do gorącej Italii. Do przygotowania potrawy warto użyć specjalnego ryżu typu arborio, który dzięki owalnym, pękatym kształtom zdecydowanie lepiej łączy się z bulionem lub wodą, którą jest podlewany. Pamiętajmy, że sekretem idealnego risotta jest przygotowanie ryżu al dente, przy jednoczesnym zachowaniu rozpływającej się w ustach konsystencji.

    Zobacz więcej
  • shutterstock_104297240

    Ugotowani na Mazurach

    W kolejnym tygodniu Ugotowanych poznamy uczestników z Mazur. Jako pierwszą poznamy specjalistkę od marketingu pracującą w jednym z mazurskich hoteli.

    Zobacz więcej
  • fotolia_70420166_s-kopia

    Sezon na włoskie makarony w polskiej kuchni

    Polskie ziemniaki coraz częściej wypierane są przez włoski makaron. I dobrze, bo różnorodność zawsze pozytywnie wpływa na kuchnię, także naszą, polską…

    Zobacz więcej
  • zupa_krem_z_pieczonych_pomidorow_i_dyni_5_of_1

    Wpis Tygodnia – kulinarne Halloween

    Halloweenowe przysmaki muszą mieć swoją odpowiednią „oprawę”. Jeśli nie wiecie, czym przywitać gości na Halloween, to koniecznie sprawdźcie nasz Wpis Tygodnia.

    Zobacz więcej
  • jajka-na-halloween-6

    Halloween od kuchni

    Z roku na rok Halloween cieszy się w Polsce większą popularnością. To okazja do spotkań ze znajomymi, Rodziną czy też po prostu do uruchomienia kreatywności w kuchni.

    Zobacz więcej