Aktualności Doradcy Smaku

  • p1020506-3

    Jak przygotować deser bezglutenowy?

    Zbliża się "tłusty czwartek", czyli wielkie święto wszystkich łasuchów. Przyjęło się, że tego dnia możemy zajadać się słodkościami, nie przejmując się ilością spożywanych kalorii. Jednak część z nas z wielu przyczyn unika w swojej diecie glutenu. Co zrobić w sytuacji, gdy tego dnia mamy szczególną ochotę na "coś słodkiego"?

    Zobacz więcej
  • ds4_foto_27_quesadillias_fot_krystian_szczesny_2289

    Doradca Smaku V: Quesadillas z gruszką i szpinakiem

    Quesadillas to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej, które podbiło cały świat. Ta kuchnia słynie z prostych i intensywnych smaków, dlatego chrupiące placki idealnie nadają się na błyskawiczną, ale pyszną kolację.

    Zobacz więcej
  • krem_ziemnak_doradca

    Zupa na poniedziałek: Krem z ziemniaków z boczkiem i szczypiorkiem

    Na naszych talerzach ziemniaki najczęściej towarzyszą porządnemu kawałkowi mięsa. Rzadko zdarza się, że w daniu odgrywają główną rolę - chyba że akurat przygotowujemy pyszne frytki. Ja mam jednak wiele pomysłów na ich smaczne wykorzystanie!

    Zobacz więcej
  • original_fit-800-600

    Lunch na piątek: Sałatka z selera naciowego

    Zdrowo i smacznie. To zasada, której lubię trzymać się w mojej kuchni. Dlatego dziś przygotowałem sobie nie tylko pyszną, ale też pełną witamin sałatkę, bogatą w wiele produktów odżywczych. Orzechy, jabłka i seler naciowy - tego połączenia musicie spróbować!

    Zobacz więcej
  • fotolia_56810186_s-3

    Rusza nowy sezon "Kuchennych rewolucji"

    "Lawendowy dom" to pierwsza restauracja, którą odwiedziła prowadząca w nowym sezonie „Kuchennych rewolucji”. Małżeństwo z Czeladzi, kierując się wieloletnim doświadczeniem gastronomicznym Marcina, postanowiło otworzyć swój własny lokal.

    Zobacz więcej
  • dsc_0105

    Ciasta babci w nowoczesnej odsłonie

    Smaków z dzieciństwa nie da się zapomnieć! Ciasta, które piekły nasze babcie przyprawiały nas o zawrót głowy, a zapach tych wypieków rozchodził się po całym domu. Dlatego do dziś chętnie korzystam ze starych, rodzinnych przepisów.

    Zobacz więcej
  • prymat203758_fit-800-600

    Kolacja na czwartek: Gołąbki, czyli faszerowana kapusta

    Ciepła i pożywna kolacja? Zdecydowanie jestem na tak! Niestety, aby przygotować pyszne gołąbki i dogodzić podniebieniu całej rodziny potrzeba odrobiny czasu. Ale uwierzcie mi, każda minuta spędzona w kuchni jest tego warta.

    Zobacz więcej
  • ds4_foto_31_golonka_cydr_fot_krystian_szczesny_2531

    Doradca Smaku V: Golonka duszona w cydrze

    Golonka - przez jednych uwielbiana, przez innych omijana szerokim łukiem. Uważana za typowo męski przysmak, ale wśród kobiet również nie brakuje amatorek tego kawałka mięsa. Odpowiednio przygotowana będzie rozpływać się w ustach i zachwyci swoim delikatnym smakiem.

    Zobacz więcej
  • prymat-28.10.2014163819_fit-800-600

    Obiad na środę: Chińskie danie

    Chińska kuchnia należy do najbardziej zróżnicowanych i oryginalnych na świecie. Nic więc dziwnego, że zajadają się nią wszyscy, niezależnie od miejsca zamieszkania. Regularnie pojawia się także na moim stole, ponieważ uwielbiam takie nieoczywiste połączenia smaków!

    Zobacz więcej
  • ds4_foto_28_drozdzowe_czekolada_fot_maciejpiourko_0110

    Doradca Smaku V: Ciasto drożdżowe z czekoladą i pistacjami

    Z jagodami, śliwkami, malinami, a przede wszystkim z kruszonką - to najbardziej znane odsłony uwielbianego przez nas ciasta drożdżowego. Smak tego prostego wypieku powinien znać każdy, bo najczęściej kojarzy się z beztroskimi latami dzieciństwa.

    Zobacz więcej