Liczy się dobry Smak

Aktualności Doradcy Smaku

  • bruschetta_grissini

    ABC przypraw: Bazylia

    Bazylia ma charakter uniwersalny, dlatego możemy puścić wodze fantazji i posypywać nią wszelkie lekkie potrawy, na przykład o charakterze śródziemnomorskim. Szczególnie sprawdza się w duecie z pomidorem lub bakłażanem.

    Zobacz więcej
  • shutterstock_61430047

    Wypełnij nową ankietę i zgarnij punkty!

    Zapraszamy Was do wypełnia naszej ankiety, która porusza tematykę korzystania z treści kulinarnych na urządzeniach mobilnych. Za poświęcony czas wynagrodzimy Cię dodatkowymi 150 punktami do wymiany na nagrody w DoradcaSmaku.pl.

    Zobacz więcej
  • fotolia_66163000_s

    Orzeźwiające wody smakowe

    Na sierpniowe dni również polecamy orzeźwiające i zdrowe wody smakowe. Mamy nadzieję, że zasmakują Wam równie mocno, jak nasze wcześniejsze propozycje orzeźwiających koktajli i napojów. Smacznego życzy Klub Szefów Kuchni!

    Zobacz więcej
  • shutterstock_87693934

    Sezon: Pomidorów czas

    No i nastał w końcu sezon na pomidory. Choć są one dostępne przez cały rok, jednak dopiero teraz smakują najlepiej.

    Zobacz więcej
  • dsc_00131-kopiowanie

    Wpis Tygodnia: Kaszubskie jadło

    Kaszuby to barwna kraina – rzec by można, że mlekiem i miodem płynąca. Różnorodność lokalnych produktów sprzyja bogatej kulturze kulinarnej, o której niezwykle ciekawie w swoim cyklu pisze Christopher. Zapraszamy na Wpis Tygodnia!

    Zobacz więcej
  • urek-fot.-krzysztof-zajaczkowski

    Szlak kulinarnych rozkoszy gastroturysty „podkarpackie smaki”

    Słynny francuski recenzent kulinarny i autor regionalnych przewodników kulinarnych po Francji - CURNONSKY (Maurice Edmond Sailland), zwykł mawiać, że dobra kuchnia, to taka, w której jedzenie smakuje tym, czym jest. Curnonsky był pierwszym gastroturystą i prekursorem podróży kulinarnych. To on zauważył, że tradycyjne przewodniki turystyczne to „litania” zabytków i kościołów, w których brak informacji, gdzie można po drodze dobrze zjeść.

    Zobacz więcej
  • vb_italianfood_fc83ac9dd5011

    Gadżetomania: Letnia zastawa

    Nowoczesna i uniwersalna, skromna choć nietuzinkowa, jednoznacznie kojarząca się z wakacjami – to właśnie Flow. Kolekcja porcelany Villeroy & Boch obdarzona zdecydowanie południowym charakterem. Rodem z Italii!

    Zobacz więcej
  • jarzyny-w-ciesciepakora-indie-040

    Kulinarne lato filmowe trwa…:"Podróż na sto stóp"

    Jeść kochają niemal wszyscy… Jednak dopiero moda na gotowanie odczarowała tę z pozoru prozaiczną czynność. Bo gotowanie to nie tylko bilans zysków i strat na podtrzymanie funkcjonowania organizmu, ale też magia smaków, alchemia zapachów a czasem spotkanie różnych kultur jak w przypadku filmu „Podróż na sto stóp” z Helen Mirren.

    Zobacz więcej
  • kurczak-w-sosie-serowym_k-034

    "Złote Przeboje na wakacjach" w Świeradowie-Zdroju

    Już najbliższą sobotę w Świeradowie ruszamy z kolejnym koncertem "Złote Przeboje na wakacjach". Zapraszamy na wspólne grillowanie, konkursy, dobrą muzykę oraz świetną zabawę. Grillować będziemy na kulinarnym Tirze razem z Robertem Sową.

    Zobacz więcej
  • istock_000012102182xxxlarge

    ABC: Musztarda w słoiku czy butelce

    Musztarda sarepska to jedna z najchętniej wybieranych musztard. Zawiera wyraziste w smaku ziarna specjalnie wyselekcjonowanej gorczycy białej oraz czarnej. Odznacza się wyraźną, gruboziarnistą strukturą, umiarkowanie ostrym smakiem i intensywnym aromatem. Wspaniale podkreśla smak mięs, nie tylko z grilla.

    Zobacz więcej