Aktualności Doradcy Smaku

  • przepis_dnia_ii_cyros_02_img_9112

    Przepis dnia III, odc. 62, Gyros z sałatką grecką i sosem Tzatziki

    Klasyczny gyros to tradycyjna potrawa kuchni greckiej Gyros podawać można na dwa sposoby - w picie albo na talerzu z frytkami i pomidorami. Theo Vafidis proponuje autorską wersję klasycznego gyrosa.

    Zobacz więcej
  • prymat-08.2013125620

    Smaki Warszawy Bożeny Sikoń

    "Jestem rodowitą warszawianką, wychowywałam się w stolicy w czasach, kiedy ciągłość jej tradycji kulinarnych została zaburzona. W zniszczonej wojną Warszawie i za PRL-u zapomniano o tym, co i jak się dawniej jadało."

    Zobacz więcej
  • img_9976

    Przepis dnia III, odc. 61: Karkówka pieczona w kapuście z grzybami

    Karkówka jako jedno z najbardziej lubianych mięs do grillowania, można także przygotować na wiele innych sposobów, robiąc z niej kotlety, roladki, a nawet gulasz. Piekąc mięso w piekarniku uzyskamy niezwykłą kruchość, a także kuszący, piękny kolor i wspaniały smak. Tym razem zapraszamy na soczystą Karkówkę pieczoną w kapuście z grzybami według przepisu Andrzeja Polana.

    Zobacz więcej
  • img_0284

    Przepis dnia III, odc. 60: Soczyste żeberka z aromatycznymi ziemniaczkami

    Żeberka zwykle przygotowuje się z sosem pieczeniowym lub z kapustą, jednak tym razem pojawią się z prawdziwie aromatycznymi ziemniaczkami. Danie dla prawdziwych smakoszy! Polecamy.

    Zobacz więcej
  • fotolia_43768174_s

    Ugotowani w Warszawie

    W tym tygodniu zobaczymy jak w kuchni radzą sobie mieszkańcy Warszawy. Zobaczymy świeżo upieczoną mieszkankę stolicy Magdalenę, administratora kamienicy Wojciecha, przedstawicielkę medyczną Martę i właściciela firmy oferującej niezapomniane prezenty Jakuba.

    Zobacz więcej
  • fotolia_59162095_s

    Sezon na brokuły

    Brokuł zwany jest kapustą szparagową jednak ani smakiem ani wyglądem kapusty nie przypomina, a jedynie kolorem. Jak łatwo się domyślić ze względu na charakterystyczny wygląd brokuł jest blisko spokrewniony z kalafiorem.

    Zobacz więcej
  • 101_1586

    Piernikowy Wpis Tygodnia

    Choć wielu z Was może uśmiechnąć się na myśl o przygotowaniach do świąt, to jednak jest to jeden z ostatnich momentów, by zabrać się za przygotowanie piernika…

    Zobacz więcej
  • 102_4430

    Wielkie Święto Piernika

    25. listopada, to imieniny Katarzyny, czyli popularne Katarzynki. Jednym kojarzą się przede wszystkim z wróżbami, taki odpowiednik Andrzejek, ale dla mnie, to przede wszystkim Wielkie Święto Piernika.

    Zobacz więcej
  • dsc_4834

    Zdrowa kasza nasza. Dlaczego warto jeść kasze.

    Do niedawna uważane za nudne i niesmaczne. Kasze - dzisiaj wracają do łask i coraz częściej stają się głównym składnikiem wielu dań wytrawnych i deserów. Warto sięgać po nie jak najczęściej, bo są cennym źródłem witamin i składników mineralnych.

    Zobacz więcej
  • 1-1

    Mój buraku, mój czerwony…

    Z okazji „Dnia Buraka”,24-go listopada, mały przegląd moich zabaw z buraczkiem.

    Zobacz więcej