Aktualności Doradcy Smaku

  • vb-6

    Gadżetomania: Zen przy herbacie

    Jesień to jeden z pretekstów do eksperymentów z barwą oraz formą – bez pośpiechu, przy filiżance dobrej kawy czy aromatycznej herbaty. Kolekcja Artesano Oryginal Villeroy & Boch i jej bardziej klasyczna forma bliska jest stosowanemu przez Japończyków pojęciu zen – wycisza, wnosi harmonię i spokój oczekiwania, na to, co nieuniknione – czyli na zimę. Pasuje zarówno do surowych, jak i bogato aranżowanych przestrzeni.

    Zobacz więcej
  • img_2950

    Przepis dnia III, odc. 35: Torcik z kremem waniliowo-kawowym

    Wraz z nadchodzącym weekendem mamy dla wszystkich łasuchów słodką niespodziankę, Torcik z kremem waniliowo-kawowym. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję.

    Zobacz więcej
  • img_7710

    Przepis dnia III, odc. 34: Potrawka z serduszek drobiowych z marchewką i ziołami

    Gulasz to danie, które przywędrowało do nas z Węgier i doczekało się już mnóstwa wariacji. Dziś polecamy wypróbowanie gulaszu z podrobami - z seruszkami drobiowymi zawierającymi bardzo dużo białka zwierzęcego oraz witaminy B. Pamiętajmy, aby doprawić danie na samym początku, wtedy smak będzie uwalniał się w trakcie gotowania.

    Zobacz więcej
  • fotolia_42367643_s

    Kuchenne rewolucje z wizytą w Gęsiej szyi

    Restauracja Gęsia szyja chyli się ku upadkowi. Właściciel próbuje wszystkich możliwych sposobów, by nie dopuścić do jej zamknięcia. Potrzebna jest tu pomoc Kuchennych Rewolucji, by odmienić los właściciela i jego restauracji

    Zobacz więcej
  • rozmaryn

    ABC Przypraw: Smak i wygląd

    Smak i wygląd domowych wypieków łatwo ożywić rozmaitymi posypkami – makiem, sezamem, nasionami słonecznika… a także ziołami. Szczególnie polecamy rozmaryn. Żywiczny zapach i przyjemny, lekko gorzkawy smak rozmarynu sprawiają, że jest idealnym dodatkiem do wypieków wywodzących się zarówno z kuchni polskiej, jak i kuchni śródziemnomorskiej.

    Zobacz więcej
  • fotolia_69940948_s

    Straaasznie smaczne warzywo

    Jedne uśmiechnięte, inne straszne - halloweenowe dynie coraz śmielej wkraczają w nasz jesienny krajobraz. Ale dynie to przede wszystkim niezwykle smaczne i pożywne warzywa.

    Zobacz więcej
  • przepis_dnia_2_odc_145_kotlety_z_indyka_10

    Przepis dnia III, odc. 33: Kotlety mielone z indyka z sałatką i pikantnym sosem czosnkowym

    Śląskie karminadle, czyli kotlety mielone. Dziś w wersji bardziej dietetycznej, bo z mięsa z indyka w dwóch wersjach - z bułką tartą i bez niej. Te pyszne, wyjątkowo polskie i regionalne danie najlepiej podać z przywodzącym na myśl smak i aromat wakacji sosem tzatziki. Do tego lekka sałatka i obiad gotowy!

    Zobacz więcej
  • fotolia_67582764_s

    Greckie przysmaki Teo Vafidisa cz. 1

    Grecja, to nie tylko przepiękne krajobrazy, lecz również przepyszna, uważana za jedną z najlepszych na świecie kuchnia, którą cechuje wyjątkowy smak. Któż pokaże ją lepiej niż rodowity Grek Teo Vafidis… A więc zaczynamy!

    Zobacz więcej
  • img_7542

    Przepis dnia III, odc. 32: Zupa ogórkowa z wędzonym boczkiem, kaparami i sadzonym jajkiem

    Na jesienne słoty rozgrzewająca zupa ogórkowa będzie idealna! Aby ogórkowa nie była jednak taka jak zawsze dodajemy do niej wędzonego boczku i doprawiamy imbirem, tak by nasza zupa zyskała nutę pikanterii, ale zachowała przy tym odpowiedni stopień kwaśności, jak na ogórkową przystało.

    Zobacz więcej
  • szwedzkie-sledzie-w-sosie-musztardowym-0554

    Dietetyk radzi: zjedz śniadanie przed wyjściem z domu

    Jednym z najczęściej popełnianych błędów żywieniowych i przyczyną nadwagi lub otyłości jest rezygnowanie ze śniadań, podczas gdy pierwszy posiłek jest najważniejszym w ciągu dnia. Dlaczego śniadanie ma tak duże znaczenia dla naszego zdrowia?

    Zobacz więcej