Aktualności Doradcy Smaku

original

Smak Tygodnia: Ogórki kwaszone

 

1

 

2

 

 

 

Tak naprawdę, pasują do wszystkiego. Stanowią w końcu idealne uzupełnienia dań obiadowych. Często zajadamy się nimi nawet solo. Ich smak – to smak nierozerwalnie związany z polskością, dlatego pojawi się w naszym dzisiejszym menu. Ogórek kwaszony Smak zaprezentuje się więc w towarzystwie grillowanych szaszłyków z wieprzowiny. Smacznego!

 

 

 

Szaszłyki z wieprzowiny aromatyzowane kolendrą

podane z sałatką z cebuli i papryki

 

 

Składniki dla 4 osób:

 

800 g udźca wieprzowego

1 cebula

2 łyżki oliwy z oliwek

Przyprawa do mięsa mielonego Prymat

1 mały pęczek kolendry

Sól czosnkowa Prymat do smaku

 

3    5

 

 

Sos:

200 ml jogurtu naturalnego

100 ml jogurtu greckiego

1 świeży ogórek

1 op. tzatziki - pikantny sos czosnkowy Prymat

Kilka gałązek świeżej mięty

 

Sałatka:

1 cebula

2 kolorowe, oczyszczone papryki

1 Ogórek kwaszony Smak

3 łyżki oliwy z oliwek

Sos sałatkowy polski Prymat

Pieprz czarny grubo mielony Prymat do smaku

 

6    7

 

7

 

 

 

Sposób przygotowania:

 

Mięso umyć, oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na małe kawałki, a następnie dwukrotnie zmielić. Obraną cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na gorącej oliwie, pod koniec dodając posiekaną kolendrę. Zmielone mięso przełożyć do miski, dodać wystudzoną cebulę, przyprawę do mięsa mielonego Prymat i odrobinę soli czosnkowej do smaku. Mięso wyrobić na gładką, jednolitą masę, uformować z niego walcowate kotleciki o długości około 5 cm, a następnie nadziać je na wykałaczki i odstawić na godzinę do lodówki.

W międzyczasie przygotować sos: połączyć oba jogurty, dodać obranego i startego ogórka, tzatziki – pikantny sos czosnkowy oraz posiekaną miętę.

Cebulę pokroić w piórka i sparzyć. Paprykę upiec na grillu, a następnie obrać ze skóry i pokroić w paski. Ogórka obrać i pokroić w plastry. Warzywa połączyć, dodać oliwę wymieszaną z sosem sałatkowym polskim Prymat i doprawić do smaku grubo mielonym czarnym pieprzem. Szaszłyki grillować przez około 10 minut. Podawać z przygotowanym wcześniej sosem oraz kolorową sałatką.

Komentarze

  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    ale smaka mi na nie zrobiliście
  • 0
    original
    Opublikowano

    niedozywiona

    jestem chyba jedyną kobietą w ciąży, która nie miała na ne ani razu ochoty, a do zjedzenia ich zostałam raz zmuszona przy okazji zupy ogórkowej. poza tym długim okresem bez ogórków- kocham je i jadam czasem na okrągło.

Dodaj komentarz