Aktualności Doradcy Smaku

original

Przyprawa Tygodnia: Przyprawa do ryb

 

 

Kuchnia norweska jest jeszcze mało popularna w naszym kraju. Choć sama Norwegia rok rocznie zaczyna przyciągać coraz więcej turystów, to wciąż pozostaje jednak nieodgadnionym zakątkiem świata – zwłaszcza jej sfera kulinarna.

 

Fakt, że Norwegia otoczona jest przez Morza Północne, Norweskie i Barentsa, sprawia, że głównym produktem są ryby i owoce morza. Kuchnia norweska to przede wszystkim ryby, przyrządzane na setki sposobów: ryby suszone (lutefisk), gotowane, wędzone czy marynowane. Specjałami tej kuchni są oprócz dorsza również śledzie, łosoś i pstrąg, oraz owoce morza. Także homary, kraby, małże oraz świeże krewetki otaczane są kultem na norweskim stole.

 

Oprócz ryb i owoców morza Norwedzy preferują również mięso reniferów oraz wielorybów. Ich kuchnia obfitujeponadto w produkty mleczne, w tym sery, które były przygotowywane aby przetrwać długą i mroźną zimę. Do tych najbardziej znanych można zaliczyć: Jarlsberg, Ost oraz Geitost (ser kozi).

 

My za to polecamy w tym dniu śledzia w towarzystwie awokado i pomarańczy oraz pieczonego fileta z łososia z czosnkiem i rozmarynem.

 

 

 

Śledź norweski z awokado, filetowanymi pomarańczami i świeżo siekaną kolendrą

 

 

 

2

 

 

 

Składniki dla 4 osób:

8 filetów ze śledzia norweskiego

3 wyfiletowane pomarańcze

3 łyżki soku z cytryny

30 ml Aquavitu (norweskiej wódki)

70 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

4 łyżki oliwy z oliwek

Sól, cukier, Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat do smaku

2 obrane i skropione sokiem z cytryny awokado

 

 

2 

 

 

Dekoracja:

2 garści sałaty frisée

1 sałata radicchio

1 pokrojona w plastry świeża czuszka

1 posiekany pęczek kolendry

 

Sposób przygotowania:

 

Filety śledziowe pokroić na kawałki o szerokości 3 cm. Pomarańcze wyfiletować, pozostawiając sok. Z pozostałego na skórce miąższu wycisnąć sok i połączyć z sokiem powstałym podczas filetowania, sokiem cytrynowym, oliwą z oliwek i Aquavitem. Całość dokładnie zmiksować i doprawić do smaku. Częścią aromatycznego sosu zalać filety śledziowe i odstawić do lodówki (im dłuższy  czas marynowania, tym lepszy smak).

 

Pokrojone w kostkę awokado połączyć z połową filetowanych pomarańczy, porwanymi sałatami, połową czuszki i kolendrą, dodać sos, wymieszać i doprawić do smaku.

 

Na tak przygotowanej sałatce ułożyć zamarynowane filety śledziowe, danie udekorować pozostałymi  pomarańczami, czuszką, kaparami i listkami świeżej kolendry.

 

 

 

 

Pieczony filet z łososia norweskiego z czosnkiem i rozmarynem podany na duszonym bobie w sosie śmietanowym

 

 


3

 

 

 

Składniki dla 4 osób:

 

4 x 160 g fileta z łososia norweskiego bez skóry i ości

 

Marynata:

2 łyżki oliwy z oliwek

Przyprawa do ryb Prymat

2 ząbki czosnku

Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Sok z ½ cytryny

 

8 małych ugotowanych ziemniaków

4 gałązki świeżego kopru

2 łyżki masła

4 łyżki pomidorów concasse

1 limonka do dekoracji

4 gałązki rozmarynu

 

Sos:

200 g świeżego bobu

1 cebula

2 łyżki pokrojonego w paseczki bekonu

50 ml białego wytrawnego wina

200 ml śmietany kremówki 36%

2 łyżki tartego sera parmezan

Sól, Pieprz czarny mielony Prymat

4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia

 

 

6    7

 


Sposób przygotowania:

 

Filety z łososia norweskiego umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, zamarynować w oliwie z oliwek, przyprawie do ryb, czosnku, soku z cytryny i pieprzu. Odstawić do lodówki na 2-4 godziny. Po zamarynowaniu rybę piec 20 minut w temperaturze 180°C.

 

Do wrzącej, osolonej wody z odrobiną cukru dodać bób i gotować przez ok. 10-12 minut. Po ugotowaniu ostudzić i obrać z łupin.

 

Na oliwie z oliwek podsmażyć cebulę, czosnek i bekon, całość podlać białym winem. Po odparowaniu dodać śmietanę, zredukować, a następnie dodać starty parmezan. Powstały sos połączyć z obranym bobem.

 

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem masła i koperku.

 

Upieczonego łososia ułożyć na sosie z bobu i posypać pomidorami concasse.

 

Tak przygotowaną rybę podawać z gotowanymi ziemniakami. Przed podaniem udekorować cząstkami limonki i gałązkami rozmarynu.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz