Aktualności Doradcy Smaku

original

Grillowanie z Robertem Sową i Prymatem

 

 

Grillowane piersi z kurczaka z gruszkami i serem oscypek
Składniki dla 4 osób:
4 x 100 g piersi z kurczaka
3 łyżki Marynaty płynnej pikantnej Prymat
4 obrane i pokrojone w plastry gruszki
Sok z 1 cytryny
1 łyżeczka Cynamonu Prymat
8 plastrów sera oscypek
1 łyżeczka Pieprzu czarnego grubo mielonego Prymat

Przygotowanie: 
Umyte, oczyszczone i osuszone piersi z kurczaka lekko rozbić i natrzeć płynną pikantną marynatą. Gruszki skropić sokiem z jednej cytryny, aby nie ściemniały i oprószyć cynamonem. Plastry oscypka posypać pieprzem. Wszystkie składniki dania usmażyć z obu stron na średnio rozgrzanym grillu.  Podawać z chrzanem żurawinowym.

 

 

Wieprzowe kebabczety
Składniki dla 4 osób:
500 g mięsa mielonego  wieprzowego
1 opakowanie przyprawy Grill pikantny Prymat
1 posiekany pęczek natki pietruszki
½ łyżeczki imbiru Prymat
1 łyżka Musztardy sarepskiej Prymat

Przygotowanie: 
Mięso wymieszać z przyprawą grill pikantny, musztardą, imbirem i natką pietruszki. Całość dokładnie wymieszać, przykryć folią i odstawić do lodówki na minimum 10 minut, a najlepiej na całą noc. Z masy mięsnej formować podłużne kotleciki, pamiętając, aby zwilżyć ręce wodą, wówczas mięso nie będzie kleiło się do rąk i łatwiej będzie je formować. Kiełbaski nadziać na szpadki do szaszłyków i upiec na średnio rozgrzanym grillu. Podawać z sałatką z grillowanej papryki z sosem włoskim.

 

Sałatka z grillowanej żółtej i czerwonej papryki
Składniki dla 4 osób:
2 czerwone papryki
2 żółte papryki
1 pokrojona w piórka czerwona cebula
2 łyżki tartego sera bursztyn
1 łyżeczka Papryki słodkiej Prymat

Przygotowanie: 
Papryki opiec na grillu z każdej strony, często obracając, aż skórka zrobi się czarna. Następnie papryki  włożyć do torebki foliowej, szczelnie zamknąć  i odstawić na 15 minut. Papryki wyjąć z torebki, obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na kawałki. Tak przygotowaną paprykę ułożyć na talerzu, posypać cebulą i słodką czerwoną papryką Prymat. Całość skropić sosem sałatkowym włoskim i posypać świeżo tartym serem bursztyn.

 

 

Sos sałatkowy włoski
Składniki dla 4 osób:
1 opakowanie Sosu sałatkowego włoskiego Prymat
4 łyżki oliwy z oliwek
½ szklanki niegazowanej wody mineralnej
4 pokrojone w ćwiartki pomidory koktajlowe
1 łyżeczka soku z cytryny
½ łyżki Pieprzu czarnego grubo mielonego Prymat
1 łyżka prażonych orzeszków pinii

Przygotowanie: 
Sos sałatkowy włoski Prymat wymieszać z wodą i oliwą, odstawić na 10 minut. Następnie dodać pomidory, sok z cytryny i orzeszki piniowe, doprawić do smaku i wymieszać.

 

 

Grillowane białe szparagi w plastrach bekonu
Składniki dla 4 osób:
12 ugotowanych na półtwardo białych szparagów
4 plastry chudego bekonu
4 gałązki rozmarynu
4 łyżki sosu tzatziki Prymat z anchois i kaparami

Przygotowanie: 
W każdy plaster bekonu zawinąć trzy szparagi z gałązką rozmarynu. Piec na średnio rozgrzanym grillu z każdej strony na złoty kolor. Tak przygotowane szparagi z bekonem i rozmarynem podawać z sosem tzatziki lub jako dodatek do grillowanych mięs i ryb.

 

 

Sos tzatziki z filecikami anchois i kaparami
Składniki dla 4 osób:
1 opakowanie Sosu tzatziki Prymat
4 posiekane fileciki anchois (lub koreczki helskie)
200 ml gęstego jogurtu (np. bałkańskiego)
1 mała łyżeczka posiekanych kaparów Smak

Przygotowanie: 
W małej misce połączyć sos z jogurtem, dokładnie wymieszać i odstawić  w chłodne miejsce na 15 minut. Następnie dodać posiekane fileciki anchois i kapary, wymieszać. Podawać jako dodatek do grillowanych szparagów, ryb lub mięs.

 

Źródło: Dzień Dobry TVN | Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz