Aktualności Doradcy Smaku

original

Kolorowa Środa: truskawkowy

 

 

1

 

 

2

 

 

Pewnie niewielu z Was wie, że truskawka powstała ze skrzyżowania poziomki wirginijskiej z chilijską. Swą wdzięczność za tę owocową słodycz powinniśmy okazać panu Duchesne, który ‘stworzył’ truskawkę w 1712 roku. Warto wiedzieć, że owoce te zawierają witaminę C, A, B1, B2 i PP. Prócz tego wspomagają przemianę materii, a dzięki sporej dawce żelaza, powinny stanowić również ważny element kobiecej diety. Co ciekawe dobrze wpływają również na cerę oraz włosy. Chyba już wiecie czym powinniście się zajadać w nadchodzące, letnie dni :).

 

 

Na przedsmak wakacji proponujemy zatem słoneczny deser truskawkowy. Chyba nie ma takiej osoby, która by się na niego nie skusiła…

 

 

 

Truskawki smażone z pomarańczami

i rozmarynem

 

 

 

Składniki dla 10 osób:

 

500 g świeżych truskawek

300 g cukru

2 pomarańcze

Sok z 2 pomarańczy

3 gałązki rozmarynu

 

 

Sposób przygotowania:

 

Pomarańcze umyć, obrać i wyfiletować, rozmaryn drobno pokroić. Cukier skarmelizować delikatnie na patelni, aby uzyskał jasnobrązowy kolor. Dodać odszypułkowane, umyte i osuszone truskawki, sok z pomarańczy, rozmaryn i filetowane pomarańcze. Całość smażyć przez chwilę, a następnie przełożyć do naczyń.

Tak przygotowany deser można podawać z lodami waniliowymi. 

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz