Aktualności Doradcy Smaku

original

Smak Tygodnia: Pomidory suszone

 

 

1

 

 

2

 

 

Suszone pomidory są esencją kuchni włoskiej. Tradycja ich przygotowywania wywodzi się z północnych Włoch. Dawniej była to metoda przechowywania, która pozwalała cieszyć się pomidorami również w zimie, dziś stanowi alternatywę w kuchni. Suszone pomidory to skupienie wszystkich składników odżywczych świeżych pomidorów - pełne antyutleniaczy przeciwdziałającym nowotworom oraz licznych witamin.

 

Suszone pomidory w oliwie są bardzo intensywne w smaku. Przygotowując sos do makaronu lub do sałatek, zamiast dodatkowej oliwy, warto wykorzystać zalewę z pomidorów.

Idealnie komponują się z pieczoną rybą, mięsem drobiowym czy cielęciną. Stanowią również doskonały dodatek do sałatek czy makaronów. Dobrze współgrają ze smakiem serów mozarelli, gorgonzoli oraz parmezanu. Nasza propozycja to połączenie smaków świata na grillu. Sprawdźcie, jak smakują Pomidory suszone Smak w połączeniu z grillowanym filetem z halibuta.

 

 

 

 

Filet z halibuta grillowany w foliowej kieszonce z kaparami i suszonymi pomidorami, podany z rukolą i prażonymi orzeszkami piniowymi

 

 

 

Składniki dla 4 osób:

 

800 g filetu z halibuta bez skóry i ości

50 ml oliwy z oliwek

Przyprawa do ryb Prymat

8 ząbków czosnku

Pieprz czarny grubo mielony, Bazylia Prymat

100 g pokrojonych w paski Pomidorów suszonych Smak

50 g Kaparów Smak

1 cytryna

1 mały pęczek sałaty rukola

16 pomidorków koktajlowych

2 łyżki prażonych orzeszków piniowych

 

3     4     6

 

Sos:

4 łyżki miodu

2 łyżki octu balsamicznego

Sok z ½ limonki

Sól czosnkowa, Pieprz ziołowy Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania:

 

Oczyszczony, umyty i osuszony papierowym ręcznikiem filet z halibuta pokroić na 4 równe części, natrzeć Przyprawą do ryb Prymat i ułożyć na dużym kawałku folii aluminiowej posmarowanej odrobiną oliwy z oliwek.

Suszone pomidory z oliwą połączyć z pokrojonymi na pół kaparami, całymi ząbkami czosnku, pieprzem czarnym grubo mielonym i bazylią Prymat. Tak przygotowaną mieszankę ułożyć na każdej porcji halibuta, a następnie obłożyć go dodatkowo plastrami cytryny. Folię złożyć nad rybą tak, aby powstała torebka, którą należy ułożyć na rozgrzanym grillu i piec przez około 15 minut.

W międzyczasie przygotować sos, łącząc miód, ocet balsamiczny, sok z limonki, Sól czosnkową i Pieprz ziołowy Prymat.

Rukolę wymieszać z pomidorami koktajlowymi i prażonymi orzeszkami piniowymi. Przygotowaną sałatkę przełożyć na talerze, a następnie ułożyć na niej grillowanego halibuta wraz z dodatkami. Całość skropić sosem miodowo-balsamicznym i podawać.

Komentarze

  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    pyszna propozycja
  • 0
    original
    Opublikowano

    cris04

    Rzeczywiście ...pyszna
  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika111

    o tak! Uwielbiam! :)
  • 0
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    bardzo apetycznie :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Aga20

    Uwielbiam suszone pomidory!

Dodaj komentarz