Aktualności Doradcy Smaku

original

Kolorowa Środa: ananasowy

 

1

 

 

W tym roku szykuje się nam wyjątkowo długie ‘leniuchowanie’. Aby w pełni wykorzystać nadchodzący czas najlepiej spędzić go w gronie przyjaciół i rodziny – na grillu :). Jeśli brakuje Wam ciekawych pomysłów i nie wystarczają już zwyczajne kiełbaski zaprezentujemy Wam pierwszy z serii przepisów ‘z rusztu’, który z pewnością stanie się hitem majówkowych wypadów grillowych.

 

Nasza środa upływać więc będzie w słonecznym kolorze ananasa. Zobaczcie sami z czym się go je :).

 

 

Marynowane szaszłyki z polędwiczek z kurczaka

podane z pikantnym karmelizowanym ananasem

i melonem gallo

 

 

Składniki dla 4 osób:

 

500 g polędwiczek z kurczaka

½ szklanki oliwy z oliwek

Przyprawa kebab-gyros Prymat

16 drewnianych patyczków do szaszłyków

1 obrany ananas

1 obrany melon gallo

 

Marynata do owoców:

Pieprz czarny grubo mielony Prymat

Papryka ostra mielona Prymat

2 łyżki brązowego cukru

2 łyżki masła

8 listków świeżej mięty

50 ml koniaku Martell

 

 

1     2     3

 

 

 

Sposób przygotowania:

 

Umyte, oczyszczone i osuszone polędwiczki zalać marynatą przygotowaną poprzez zmiksowanie oliwy z oliwek z Przyprawą kebab-gyros Prymat. Odstawić do lodówki na 4-6 godzin. Owoce pokroić. Cukier rozpuścić na patelni tworząc karmel, dodać masło, a następnie dodać owoce, koniak Martell i całość dusić przez 5 minut. Zamarynowane polędwiczki z kurczaka nadziać na szpadki. Szaszłyki usmażyć na grillu, ułożyć na pikantnych karmelizowanych owocach, posypać siekaną miętą i grubo mielonym czarnym pieprzem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    cris04

    Uwielbiam ananasa w takim zestawieniu!

Dodaj komentarz